Alapvető jóga gyakorlatok a koncentráció javítására

NEHEZEDRE ESIK AZ ÖSSZPONTOSÍTÁS?

Ez a helyzet egészen biztosan ismerősen fog hangzani .... Végtelen feladatok halmaza, amelyeket még teljesítened kell, mert senki más nem csinálja meg helyetted .... Befejeztél egy feladatot, és további 3 adódott a listádhoz? A mai rohanó világban, amikor minden oldalról soha véget nem érő ingerek és feladatok gyűlnek körénk, szinte elengedhetetlenné válik az ún. multitasking nevű szuperképesség, amely mindnyájunkat egyformán érint.

Folyamatosan éles figyelmünk szinte fénysebességgel ugrik egyik témáról a másikra, miközben próbáljuk a legtöbbet kihozni magunkból. Ez a tevékenység hihetetlenül kimerítő az agyunk számára, mivel alig van időnk alkalmazkodni az új feladatokhoz, kihívásokhoz. Ha nem adunk elég időt magunknak alkalmazkodni, figyelmünk könnyen elterelődhet, gondolataink összekuszálódhatnak és képtelenek leszünk egy dolgot megfelelően befejezni.

Elménk a környezetből származó új ingerek könyörtelen támadásnak van kitéve nap mint nap, amelynek hatására a teljesértékű összpontosítás hirtelen nagyon nehezen megvalósítható. Kétségbe esni emiatt azonban határozottan felesleges, hiszen a koncentráció képessége is tanulható és fejleszthető, a jóga pedig ebben kitűnő segítség lehet.

Figyelmünk összpontosítása a légzésünkre, az éppen történő mozdulatunkra (amely számunkra éppen nem a legkönnyebb) segít koncentrálóképességünk fejlesztésében.

Az éberség és a megfigyelés (mindfulnes) a jelen pillanat átélésének kulcsa, és a jelen pillanat a koncentráció lényege.

HOGYAN LESZ SEGÍTSÉGÜNKRE A JÓGA GYAKORLAT? 

Szeretnéd javítani koncentrációs képességedet, melynek köszönhetően aztán jobb eredményeket érhetsz el életed bármely területén, és hirtelen bármely feladat elvégzése gyerekjáték lesz? Ki ne akarná ... Ne egy pillanat alatt történő csodaként képzeld el ezt a változást, hanem egy útként, amelyen a jóga nagyszerű segítséged lehet...

A közelmúltban a jóga (főleg a testünket közvetlenül érintő része, az úgynevezett ászanák) szóhoz mindenféle előnyök társultak, mintha csodaszerről lenne szó, amely egyik percről a másikra minden problémánkat megoldja. ez egy nagyon leegyszerűsített magyarázata annak, amit a jóga valójában képvisel. Maga a jóga gyakorlása arról szól, hogy koncentrálj arra, ami itt és most van, hogy összekapcsold a légzésedet a mozgásoddal, és teljes mértékben jelen legyél elméddel és testeddel a pillanatban. 

A számtalan jógapozíción belül az egyensúlyi pozíciók nagyon hasznosak a koncentráció javításához. A gyakran egyik lábon vagy kézen egyensúlyozva szó szerint nem marad más választásunk, mint az aktuális pillanatra és feladatra koncentrálni, hogy ne essünk ki a helyzetből és fenntartsuk az egyensúlyt.

AZ EGY PONTRA VALÓ ÖSSZPONTOSÍTÁS GYAKORLATA (DRISHTI)

Ha a jógagyakorlás során egy adott helyre összpontosítasz, újra felfedezheted "elveszett" egyensúlyát. A Drishti az egyensúly egyik legfontosabb tényezője.

Ahová vezet a szemed, oda irányul a figyelmed. Ez lehet egy szó szerinti pont, ahova nézel, de metaforikus hely is, amely megragadja a figyelmedet (például meghatározhatod jóga gyakorlatod szándékát az óra elején). Ha a tekinteted kezd elkalandozni, nagyon valószínű, hogy a gondolataid is elkalandoznak.

Az egyensúlyi pozíciók gyakorlásakor nagyon fontos megtalálni a drishti-t, és az ászana során megtartani. Ezért keress egy rögzített pontot, ahová irányíthatod tekintetedet anélkül, hogy elmozdulna. Egy dologra fogsz összpontosítani, amely segít megtalálni az egyensúlyt a helyzetben, hogy ne inogj meg, és erősíti a koncentrálóképességét is.

1) Vrksasana - a fa helyzete

JÓGA GYAKORLAT

  • Indulj a hegy (Tadasana) helyzetéből. A lábaid vagy egymás melett, vagy csípőszélességben.
  • Találd meg drishti-t úgy, hogy a tekintetedet egy előtted lévő pontra összpontosítod, legjobb esetben szemmagasságban. Belégzéskor emeld fel a jobb lábadat a földről. Helyezd a kezedet a csípődre, vagy tedd össze a tenyereidet a szív előtt, vagy emeld a fejed fölé, a variációknak nincsenek korlátai.
  • Kilégzéskor próbáld jobban kinyitni a jobb oldaladat úgy, hogy a térd és a lábujjak kifelé mutassanak.
  • Told a jobb lábadat a comb belső részébe, de ne felejtsd el elkerülni a térdet.
  • Tartsd a helyzetet legalább öt mély lélegzetvételig, majd próbáld meg ugyanezt a bal lábaddal. 

jóga gyakorlat

 

2) Garudasana - a sas helyzete

jóga ászana

  • Indulj a hegy (Tadasana) helyzetéből. Lábaid vagy egymás mellett, vagy csípő szélességben.
  • Kezek maradnak a csípőn.
  • Emeld meg a jobb lábadat, és vezesd a bal láb elé, ha lehetséges, tekerd a bal lábszár köré.
  • A gyengéd kezdeti forgás után (amely a lábszár tekerése során keletkezett) próbáld meg korrigálni a csípőt középre, és próbálj egy kicsit mélyebbre menni a helyzetbe, mintha egy székre szeretnél ülni.
  • Tárd ki kezeidet szélesre, és tedd a jobb kezed a bal kezed alá, tartsd keresztbe karjaid, és próbáld meg összetenni tenyereidet, vállaidat pedig húzd lefelé.
  • Öt mély lélegzet után végezd el ugyanezt az ellenkező oldalon.

 

jóga gyakorlat

 

3) Harcos III (Virabhadrasana III)

jóga gyakorlat

  • Indulj a hegy (Tadasana) helyzetéből. Lábaid vagy egymás mellett, vagy csípőszélességben.
  • Találd meg drishti-t úgy, hogy a tekinteted a padló egyik pontjára összpontosítod..
  • Kezeidet helyezd magad elé, vagy tenyereidet összetéve a szíved elé.
  • Emelje meg a jobb lábad, feszítsd meg a törzsed, nyomd hátra a bal lábadat, törzseddel hajolj előre és szép lassan 
  • Maradhatsz oldalra kinyújtott karokkal, vagy összekulcsolhatod ujjaidat úgy, hogy karjaidat kinyújtod magad elé, mutatóujjakkal pedig előre mutatsz.
  • Öt mély lélegzet és ugyanaz az ellenkező oldalon.

4) Oldalsó deszka (Vasisthasana)

oldalsó deszka gyakorlása

  • Kezdd az ászanát a deszka helyzetben úgy, hogy lábaid érintkezzenek, és tudatosan helyezd testtömegedet a jobb kezedhez.
  • Keresd meg a kezdeti drishti-t úgy, hogy a tekintetedet a szőnyeg egy pontjára összpontosítod.
  • Bal kezével told el magad a szőnyegtől, fordítsd a tested a jobb oldalára, hogy egyensúlyba kerüljön a jobb lábfej külső szélén, amely a szőnyegen nyugszik, és a bal láb a jobb lábra kerül.
  • Emeld fel a csípődet, és mozgasd a bal kezedet felfelé. Emeld fel a csípődet úgy, hogy a test (fej, törzs, csípő) egy síkban legyen.
  • Ha úgy érzed, hogy sikerült megtalálnod a stabilitást ebben a helyzetben, irányítsa drishti tekintetét felfelé a bal kezére.
  • Öt mély lélegzet és ugyanaz az ellenkező oldalon.

 

5) Utthita Hasta Padangusthasana

jóga gyakorlatok koncentrációja

  • Induljo a hegy (Tadasana) helyzetéből. A lábad vagy egymás mellett szorosan, vagy csípőszélességben.
  • Kezedet tedd csípőre. 
  • Emeld fel a jobb lábadat csípőmagasságba, és fogd meg a jobb lábujjaidat hüvelykujjaddal, mutatóujjaddal és jobb kezed középső ujjával.
  • Kezdd el fokozatosan kiegyenesíteni a jobb lábadat a tested elé, tartsd a hátad egyenesen és törzsedet stabilan, jobb térded pedig kissé behajlítva, nem pedig hátul.
  • Ha úgy érzed, hogy elég stabil vagy ebben a helyzetben, irányítsd a drishti tekinteted magad elé egy stabil pontra.
  • Öt mély lélegzet és ugyanaz az ellenkező oldalon.

Remélem, hogy ezekkel az ászanákkal legalább egy kicsit sikerült segítenem Neked a koncentráció elmélyítésehez vezető úton :).

Namaste barátok!

Lenka

Nyilatkozat

A jóga gyakorlása nagy előnyökkel jár, de be kell látnod, hogy csak te ismered saját tested és annak határait. A testmozgás megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával, különösen a terhes és szoptató nők. Ezenkívül konzultáljon vele, ha bármilyen kérdése vagy aggálya van az Ön egészségi állapotával kapcsolatban. Az ezen az oldalon elhangzott ajánlások, gyakorlatok, gondolatok és egyéb vélemények saját tapasztalatainkat tükrözik, és nem hivatottak helyettesíteni a szakmai orvosi segítséget.

A videóban és a képeken látott gyakorlatok nem mindenki számára megfelelőek. Bármely testmozgás, vagy fizikai programban való részvétel közben fizikai sérülés lehetséges. A videó készítői nem vállalnak felelősséget semmilyen sérülésért, balesetért vagy személyi sérülésért, akik az ebben és más videóinkban vagy cikkeinkben említett technikákat alkalmazzák. A Flexity weboldal használatával vállalja, hogy ilyen technikákat saját felelősségére használ. Ugyanakkor ennek a videónak az alkotói nem vállalnak garanciát a cikkekben és videóinkban szereplő információk teljességével, illetve a Flexity-n és más kapcsolódó webhelyeken nyújtott információk teljességével kapcsolatban.

A webhely teljes tartalma szerzői jogi védelem alatt áll. A Flexity weboldal használatával tudomásul veszi és elfogadja, hogy a Flexity és a Flexity-hez csatlakozók nem vállalnak felelősséget semmilyen publikált tartalommal kapcsolatban felmerülő károkért vagy veszteségekért.

 

Forrás: Leah Sugerman : https://www.yogiapproved.com/yoga/improve-concentration/