Ismerd meg a Pilates torna alapjait, és milyen hatásai vannak a rendszeres gyakorlásnak mind a kezdők, mind a haladók számára

Pilátesz

A Pilates torna alapjait megismerni nagyszerű lépés a test és az elme számára. A rendszeres gyakorlásnak számos előnye van mind a kezdők, mind a haladók számára. Az alapvető gyakorlatok segíthetnek a testtartás és az egyensúly javításában, valamint a hát és a gerinc erősítésében. Emellett a Pilates gyakorlatok segíthetnek a flexibilitás és az izomtónus növelésében, valamint a stressz csökkentésében és az általános jólét javításában is. A haladóknak kínált összetettebb gyakorlatok pedig tovább fejleszthetik az erőt, az állóképességet és a testkontrollt. A Pilates torna tehát egy sokoldalú és hatékony módszer a test és az elme egészségének javítására.

Mi az a Pilates?


A Pilates egy olyan gyakorlat, amely az izmok erősítésére összpontosít, miközben javítja a testtartást és a rugalmasságot. A Pilates az ellenőrzött mozgásokra, a légzésre és a tudatos izommozgásra helyezi a hangsúlyt. Holisztikus megközelítést kínál a fitneszhez, megcélozza a törzsizmokat és elősegíti az általános jólétet.

 

HOGYAN SZÜLETETT A PILÁTESZ TORNA?

 

Fedezzük fel együtt a Pilates varázsát lépésről lépésre, és kezdjük szépen a 20. század elején, egészen pontosan 1926-ban, amikor Joseph Pilates, a német származású (eredetileg cirkuszi artista, bokszoló és önvédelmi oktató) bevándorló New Yorkban feleségével, Clarával közösen mozgástúdiót nyitott. A stúdióban Joseph és felesége egy új módszert dolgozott ki, amelyet eleinte "Contrology"-nak neveztek el, de később a saját vezetékneve után Pilates néven vált ismertté.

A technikát azonnal megszerették a neves amerikai táncosok is, akik a pilatesben a sérülésekből való felépülés és az ismételt sérülések megelőzésének legjobb módját látták. A Pilates az emberi elme és test megerősítésére összpontosító gyakorlatrendszer volt. Joseph már a kezdetektől fogva hitt abban, hogy a mentális és a fizikai egészség összefügg. És bizony igaza volt. Joseph módszere három elven alapult:

  • lélegzés
  • egész test egészsége
  • egész test összhangja az elmével és a lélekkel

A gyakorlat 1970-ben került Európába Alan Herdmannek köszönhetően, amikor a brit London School of Contemporary Dance felkérte Herdmant, hogy látogassa meg New Yorkot, és tanulmányozza Joseph Pilates módszereit. Amerikából hazatérve Herdman megalapította az első brit Pilates stúdiót az angliai The Place-ben.

 

Milyen mozgás képzelhető el a „pilates” kifejezés alatt?


A jelenlegi Pilates rendszer egy „modern” és egy „klasszikus/hagyományos” programot egyaránt tartalmaz. A Modern Pilates részben az első generációs tanulók tanításaiból származik, míg a Klasszikus Pilates technika célja az eredeti munka megőrzése, ahogyan Joseph Pilates tanította. A Pilates ma már számos verzióban létezik, de a legtöbb az alábbi kilenc elven alapul:

  • légzés - A Pilatesben a légzést a mozgással koordinálják, hogy fokozzák az oxigénáramlást, elősegítsék az ellazulást és bevonják a mély core izmokat. A hangsúly az oldalirányú légzésen van, amikor a bordaív belégzéskor oldalra tágul, kilégzéskor pedig összehúzódik, segítve a törzs stabilizálását és a mozgást. A hasi légzés segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget, javítja az alvás minőségét, elősegíti az ellazulást és megnyugtatja az elmét, valamint számos pozitív hatással van a testre és az elmére.

 

  • koncentráció - az által, hogy teljes mértékben az adott feladatra összpontosítanak, az edzők javíthatják a testtudatot, javíthatják a mozgás hatékonyságát, és maximalizálhatják gyakorlatuk előnyeit.

 

  • kontroll - minden gyakorlatot átgondolt és precíz mozdulatokkal hajtanak végre, amelyek biztosítják a célizmok megfelelő beállítását és bekapcsolódását.

 

  • összpontosítás - az által, hogy a mozdulatokat a középpontból indítja és megtartja ezen a területen a stabilitást, a Pilates elősegíti az erőt, a stabilitást és az igazodást.

 

  • centralizáció - az edzők törekednek a precíz igazításra, a megfelelő izomfeszülésre és a gyakorlatok közötti sima átmenetekre, hogy maximalizálják a hatékonyságot és minimalizálják a test megerőltetését.

 

  • gördülékenység - az áramlás elősegíti a mozgás kecsességét, gördülékenységét és hatékonyságát, lehetővé téve az összekapcsoltabb és integráltabb gyakorlatokat.

 

  • precízió - az edzők törekednek a precíz igazításra, a megfelelő izomfeszülésre és a gyakorlatok közötti sima átmenetekre, hogy maximalizálják a hatékonyságot és minimalizálják a test megerőltetését.

 

  • állóképesség - az állóképesség fejleszti az erőt, az állóképességet és az állóképességet, lehetővé téve számukra, hogy fenntartsák a megfelelő formát és kontrollt a hosszabb vagy megerőltetőbb sorozatok során.

 

  • relaxáció - támogatja az elme-test kapcsolatot, csökkenti a stresszt és javítja az általános közérzetet.

A modern jóga a Piláteshez hasonlóan a lélek és a test tudománya, bár a jóga órák általában a spirituális szempontokra összpontosítanak jobban. Néhány gyakorlat azonban meglehetősen hasonló ebben a két tudományágban. Mindkét tudományág fejleszti az erőt, a rugalmasságot és az állóképességet. A Pilátesz gyakorlatok azonban az alapvető erőt hangsúlyozzák, míg a jóga az általános rugalmasságot.

"A változás a mozgáson keresztül jön létre, és a mozgás gyógyít." - Joseph Pilates 

A Pilates edzés általában körülbelül 45 percig tart, és egy sor egymást követő gyakorlatból áll, amelyek első pillantásra egyszerűnek tűnhetnek, de nagy pontosságot és a technika helyes végrehajtásának ellenőrzését igénylik.

Milyen előnyökkel jár a Pilates gyakorlása?

pilates gyakorlatok

reformer

 

A Pilates gyakorlatok minden izomcsoportot megmozgatnak, így hatékonyan erősítik és rugalmasabbá teszik a testet. Ez javítja a testtartást, az egyensúlyt és a koordinációt, valamint csökkenti a sérülések kockázatát.

A pilates gyakorlatok során a testre összpontosítva megtanuljuk a helyes testtartást, ami javítja a hátfájás tüneteit, és megelőzi a további izom- és ízületi problémákat. A pilates gyakorlatok során a mély légzésre és a tudatos mozgásra összpontosítva ellazulhatunk, és csökkenthetjük a stresszt és a szorongást. Javítja a koncentrációt és a mentális összpontosítást, a pilates gyakorlatok során a testre és a mozgásra összpontosítva javíthatjuk a koncentrációnkat és a mentális összpontosításunkat.

A Pilates teljes körű ellazulást biztosít, de a lelki egészségünket is. Felszabadítja a felgyülemlett stresszt, mentesít bennünket a feszültségtől és általános pszichés megkönnyebbülést biztosít. A Pilates másik nagy előnye, hogy képes megtanítani bennünket a megfelelő légzésre. A lélegzetünk kontrollálása teljes banalitásnak tűnhet, de aki megtanulta a kellemetlen helyzeteket légzésszabályozással megbirkózni, tudja, hogy a légzés művészete igazi csodákra képes.

A Pilates edzés befejezése után érdemes kellemes relaxációval vagy rövid meditációval zárni az órát, hogy maximalizáljuk a fizikai és mentális egészségünkre gyakorolt ​​jótékony hatásokat.

 

Milyen gyakran végezzünk Pilates-gyakorlatokat, mennyi idő alatt láthatom az eredményeit?

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen gyakran kell végezned  Pilates gyakorlatokat a látható eredmény elérése érdekében, ajánlatos heti 3-4 alkalommal gyakorolni, minden edzés időtartama 45 perc és 1 óra között van, a lehetőségektől függően.

Talán ismered Joseph Pilates idézetét: „10 alkalom alatt érezni fogod a különbséget, 20 alkalom után látni fogod a különbséget és 30 alkalom után új tested lesz”.

Fontos megjegyezni, hogy a Pilates egy hosszú távú elköteleződést igényel. Ne várj azonnali csodákat, és nem szabad feladni, ha nem látod a kívánt eredményeket az első néhány alkalom után. A Pilates fokozatosan fogja javítani az általános egészségét és fittségét.

Kinek ajánlott a Pilates?

Az egyik legjobb dolog a Pilates gyakorlásában az, hogy szinte mindenki számára megfelelő. Ha kezdő vagy, a jóga segíthet az alapok építésében az erő, a rugalmasság és a testtudatosság terén. Haladó gyakorlók a Pilates haladó gyakorlatait is igénybe vehetik a izomtónus, a stabilitás és a koordináció további fejlesztése érdekében.

Egy másik csoport, akiknek fontolóra kell venniük a Pilates gyakorlását, azok, akik rehabilitálnak egy sérülésből, vagy egészségügyi problémáik vannak a hát, az ízületek vagy az izmok terén. A Pilates testbarát, és lehetővé teszi a különböző intenzitási szintekkel való munkát, ami rehabilitáció esetén nagyon hasznos lehet.

Továbbá, a terhes és az új anyukák is profitálhatnak a Pilates gyakorlásából. A módosított gyakorlatokat úgy tervezték, hogy megerősítsék a medencefenék izmait, fenntartsák a rugalmasságot, és enyhítsék a testben lévő feszültséget. Ha sportoló vagy táncos vagy, a Pilates kiváló kiegészítője lehet a tréningednek.

Pilates gyakorlásának ellenjavallatai:

  • akut sérülés
  • gerinc instabilitása
  • nemrég végzett műtét
  • korlátozott mozgékonyság
  • kockázatos terhesség

Milyen típusú Pilatest ismerünk?

A Pilates népszerűsége számos különböző stílus és megközelítés fejlesztéséhez vezetett, amelyek mindegyike különböző preferenciáknak és céloknak felel meg. Íme néhány a legnépszerűbb Pilates stílusok közül:

  1. Klasszikus Pilates: Ez a stílus hű marad Joseph Pilates eredeti tanításaihoz, és a pontos mozgásokra, a kontrollált légzésre és az egyensúlyra összpontosít. A klasszikus Pilates általában meghatározott gyakorlatsorozatot követ, amelyet hagyományos Pilates eszközökön végzünk, mint például a Reformer, a Cadillac és a Wunda Chair.

  2. Modern Pilates: Ez a stílus más mozgási diszciplínák, például a jóga, a tánc és a fizikoterápia elemeit ötvözi. A modern Pilates órák szélesebb skálájú gyakorlatokat és felszereléseket tartalmaznak, és az oktatók gyakran hangsúlyozzák a funkcionális mozgásmintákat és az egyéni igényekhez való igazítást.

  3. Stott Pilates: A Moira és Lindsay Merrithew által kifejlesztett Stott Pilates híres az anatómiai elvekre és a különböző testtípusokhoz és edzettségi szintekhez való alkalmazkodásra helyezett hangsúlyáról. A Stott Pilates órák gyakran tartalmaznak olyan eszközöket, mint a stabilizációs labdák, az ellenálló szalagok és a habhengerek, amelyek javítják az edzés élményét.

  4. Klinikai Pilates: Ez a stílus a Pilates gyakorlatok felhasználására összpontosít rehabilitációs programok részeként sérülések vagy krónikus állapotok esetén. Kvalifikált egészségügyi szakember, például fizioterapeuta vagy chiropraktor felügyelete mellett a kliensek a testük specifikus igényeihez igazított Pilates-alapú gyakorlatokat végeznek, hogy növeljék az erőt, a rugalmasságot és az általános funkciót.

A törzset az emberi test stabilitásának kulcsának tartják. A Pilátesz gyakorlatok általában erre a területre összpontosítanak, bár a gyakorlatok a test más területein is kiválóan működnek, így a Pilátesz erősíti az egész testet. Ez a rendszer mindenki számára megfelelő, lehetővé teszi, hogy a különböző gyakorlatokat a kezdőktől a haladókig a nehézségek szerint módosítsa, miközben az intenzitás idővel növelhető, ahogy a test fokozatosan alkalmazkodik az edzéshez. 

A gyakorlatok teljes mértékben ellazítják a testet, de a lelki feszültséget is oldják. A másik nagy előnye, hogy képes megtanítani minket a megfelelő légzésre. A légzésünk szabályozása teljes banalitásnak tűnhet, de aki megtanulta a kellemetlen helyzeteket úgy kezelni, hogy kontrollálja a légzését, az tudja, hogy a légzés művészete igazi csodákra képes.

A tornát egy kellemes kikapcsolódással vagy egy rövid meditációval zárhatjuk le, hogy a testi egészségünk és lelki jólétünk minden előnyét maximálisan támogassuk.

"Életünk minden pillanata csodálatos dolgok kezdete lehet." - Joseph Pilates  

Források:

Rizzo, A., Postacchini, D. és Bellofiore, M. (2015). A Pilates-alapú rehabilitációs program hatása az alapvető stabilitásra és egyensúlyra egészséges felnőtteknél: randomizált, kontrollált vizsgálat. Journal of Bodywork and Movement Therapies

Journal of Behavioral Medicine

Journal of Alternative and Complementary Medicine

pilates.com

Segített ez a cikk? Ha igen, te is segíthetsz másnak, hogy elolvassa, ha megosztod ezt az oldalt. A cikk alatti megjegyzésekben pedig megoszthatod tapasztalataidat és így is segíthetsz másoknak.