Az Ájurvéda alapjai – a 3 dósa

ajurveda-2

Az Ájurvéda, a holisztikus orvoslás egyik legrégebbi formája a világon, nagyon népszerű és ma is rengetegen használják. A szanszkritból származó „Ayuveda“ kifejezés lefordítható "életismeret“-ként. Az ájurvéda művészete és tudománya belső és külső világunk összehangolására törekszik, és eközben öt érzékünket tekintjük a két birodalmat összekötő hídnak.

Az Ájurvéda révén az öt alapelem (éter / tér / tér, levegő, tűz, víz, levegő) háromféle energia és funkcionális alapelvre van csoportosítva, amelyek jelenléte mindenhol és mindenben megtalálható körülöttünk. Az ájurvédikus elmélet ezeket az energiákat olyan elemi erőként írja le, amelyek fizikai és lelki szempontból mindent irányítanak.

Az öt elem kombinációja három dósát / biológiai energiát hoz létre, amelyek Vata, Pitta és Kapha néven ismerünk. Kölcsönös harmóniájukon alapul az Áyuvéda alapelve, amely azt feltételezi, hogy az áyuvéda dásák felelősek az ember testi, szellemi és érzelmi egészségéért. Az ayurvédikus orvoslás másik előfeltétele az az állítás, hogy mindegyikünkben egyedi aránya van az egyes dosháknak, egyikük erőteljesebb, mint a másik kettő.

Nézzük meg közelebbről az egyes dósákat és azok jellemzőit:

Vata

  • Általában két alapelemből áll, nevezetesen az éterből és a levegőből. Ezt az ájurvédikus doshát általában hidegnek, könnyűnek, száraznak, érdesnek, áramlónak és tágasnak jellemzik. Vátát az ősz is képviseli, őleg a hideg és éles napjai. Azokat, akiket ez a dósa ural, tele vannak energiával és kreativitással. Ismertek gondolkodásmódjukról is, amely eredeti és ötletes, de nagyon könnyen elterelheti valami a figyelmüket. A Vata túlsúlyban lévők hangulata gyakran változó az időjárástól, az emberektől vagy az ételtől függően, valamint számos egyéb környezeti tényezőtől függően.
  • A domináns Vata dósával rendelkező emberek erősségei a következők: gyors tanulás, nagy kreativitás, több feladatra való koncentráció képessége, kedvesség, rugalmasság, állandóan „úton” vannak, természetes karcsúság.
  • A gyengeségek magukban foglalják a feledékenységet, szorongást, hangulatingadozást, manipulálhatóságot, hidegre való érzékenységet, alvási problémákat, rendszertelen étvágyat és étkezési szokásokat, hajlamot az emésztési zavarokra és a puffadásra, valamint rossz keringést a kezekben és a lábakban.
  • Az ayurvédikus orvoslás szerint (optimális fizikai, szellemi és érzelmi egészsége érdekében) a túlsúlyban lévő Vatának gondoskodnia kell a rendszeres napi rutinról, meditációval és egyéb nyugtató tevékenységekkel kell kezelnie a stresszt és a szorongást, a hideg időjárás elkerülésével és a meleg ételek és italok fogyasztásával meg kell tartania a meleg testhőmérsékletet.

Kapha

  • Ez a dósa elsősorban a víz és a föld elem kölcsönhatására épül. A kaphát a stabilitás, de az anyagnak tekintett tulajdonságok is jellemzik, nehéz, lassú, hideg és puha. A tavaszi szezon jellemző rá, mert ebben az időszakban a világ egyes részein felenged a fagy és elmúlik a téli álom. A kapha dominanciájú embereket erősnek, gondoskodónak tekintik, akiknek nagy sűrűségű a csontstruktúrájuk. Jellemző számukra, hogy összetartják a dolgokat, és támogatást nyújtanak másoknak. Ezek az emberek ritkán idegeskednek, lelkiismeretesen végiggondolják először cselekedeteikete, majd csak azután cselekednek. Lassan, megfontoltan élik az életet.
  • A domináns kapha dósával rendelkező emberek erősségei: empátia, gondoskodás, megbízhatóság, türelem, béke, bölcsesség, körültekintés, boldogság, romantika, erős csontok és ízületek, egészséges immunrendszer.
  • A gyengeségek magukban foglalhatják a súlygyarapodásra való hajlamot, a lassú anyagcserét, a rossz közérzetet, a túlzott álmosságot, a légzési problémákat (pl. asztma, allergiák), a szívbetegségek nagyobb kockázatát, a depresszióra való hajlamot, a rendszeres motiváció szükségességét.
  • Az áyurvédikus orvoslás szerint (optimális testi, lelki és érzelmi egészsége érdekében) a kapha domináns személynek figyelnie kell a rendszeres testmozgásra, az egészséges táplálkozásra, a testhőmérséklet fenntartására és a rendszeres alvási rendszer kialakítására. 

 Pitta

  • Pittát a tűz és a víz kombinációja jellemzi. Ezt a dósát a személyiség szívóssága jellemzi. Pitta forró, könnyű, éles, folyékony és mozgékony. A dósa jellegzetes időszaka a nyár, főleg a napsütéses és forró napok. Állítólag a pitta emberek erős izomszerkezetűek, nagyon sportosak és erős vezetőként működnek. Nagyon motiváltak, célorientáltak és versenyképesek. Agresszív és szívós természetük kényelmetlen lehet egyes emberek számára, ami konfliktusokhoz vezethet.
  • Az uralkodó pitta dósával rendelkezõ emberek erõsségei: intelligencia, céltudatosság, gyors tanulás, önrendelkezés, erõs siker iránti vágy, erõs és természetes vezetési képesség, gyors anyagcsere, jó keringés, egészséges bõr és haj.
  • A gyengeségek magukban foglalják a türelmetlenséget, a konfliktusokra való hajlamot, az állandó éhséget és hangulatingadozást, a pattanásokra és a gyulladásokra való hajlamot, a magas hőmérsékletre való érzékenységet.
  • Az áyurvédikus orvoslás szerint (optimális testi, lelki és érzelmi egészsége érdekében) az uralkodó pitta dósával rendelkező személynek figyelnie kell a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére, elkerülve a rendkívüli hőséget (időjárás, de a fűszeres ételek szempontjából is).

Az áyurvédikus orvoslás azon a véleményen alapul, hogy a dósák egyensúlyhiánya egyensúlyhiányt okoz az egészségünkben. Az áyurvéda alátámasztja azt az állítást, hogy a helyes étkezési szokások, a fizikai tevékenységek és az általános életmód kiválasztása és gyakorlása a domináns dósa alapján közvetlen hatással van a fizikai, mentális és érzelmi egészség egyensúlyára. Habár kevés bizonyíték támasztja alá ezeket az állításokat, sok áyurvéda szószóló úgy véli, hogy a jó egészség az ember dósáján alapul.

 

ajurveda-typy-hu