7 jóga kellék a hát egészségének fejlesztésére

Az egészséges hát az elmúlt években egyre keresettebb téma. Szerencsére egyre több szakember és tanúsított oktató foglalkozik a jelenséggel, akik kifejezetten az egészséges gerincre összpontosító foglalkozásokat kínálnak.

A megfelelő testtartás érdekében a gerinc az egyik alappillér, ezért gondoskodnunk kell egészségéről, és figyelni kell a rendszeres erősítésére és ellazulására a fájdalom megelőzése érdekében.  A közös jógaórákat ajánlott kiegészíteni otthoni gyakorlatokkal. Nagyon fontos pontosan megtanulni oktatóinktól a megfelelő gyakorlatokat és szokásokat, amelyeket aztán otthon is tudunk végezni.

Az jóga minden szinten megoldást kínál - a fizikai, a mentális, az érzelmi, a társadalmi és a spirituális szinteken keresztül. Összekapcsolódnak és egyformán fontosak számunkra. Nem számít, ha egy neves jóga stúdióba jársz, vagy inkább otthon gyakorolsz.  Ami fontos, az a rendszeres, hosszú távú és nem utolsósorban helyes testmozgás. Ideális olyan segédeszközökkel, amelyek segítenek lassan fejleszteni és elmélyíteni az ászanákat. Semmi sem megy varázsütésre, mindenhez idő és türelem kell. A saját segédeszközökbe történő befektetés hosszútávon megtérül. Nemcsak higiéniai okokból lehetnek hasznosak, hanem a megfelelő jógafelszerelés újra és újra emlékeztet arra, hogy ideje gyakorolni.

 Egyes pozíciók viszonylag könnyen elsajátíthatók és nagyszerű eredményeket hoznak. Ezért azt javasoljuk, hogy idővel bővítsd ki otthoni „stúdiódat“ néhány segédeszközzel, mivel ez a beruházás sokszorosan megtérül.

Ebben a cikkben bemutatjuk a leggyakrabban használt jóga segédeszközöket, amelyek segítenek elmélyíteni a gyakorlást. A videókon keresztül pedig könnyen inspirálódhatsz

Jóga blokkok

Jóga blokkok

Az első és nagyon fontos eszköz a jóga blokk. Manapság már minden jógaórán megtalálhatod őket. A blokk szilárd támaszt nyújt, és segíti a gerinc meghosszabbítását és ellazulását az egyik testrész megemelésével. A gravitáció természetes hatásának köszönhetően a blokk segítségével a gerinc egyes részeire, valamint a mellkas és a vállak nyílására összpontosíthatunk. A legkeresettebb anyag a természetes parafa, de az EVA habtömb is ugyanolyan népszerű könnyű súlya miatt. Ritkábban, de találkozhatsz fából készült tömbökkel is. Ideális 2 darab birtoklása, de többet is használhatsz egyszerre.

Jóga henger (bolster)

Jóga henger (bolster)

A jóga bolster vagy henger egyre népszerűbb segédeszköz a jógik és a nem jógik körében egyaránt. Nagyon jó támaszt biztosít a gerinc teljes hosszában és szélességében. Ennek köszönhetően nagyobb mértékben mérsékelheti a gerinc vagy a mellkas területének feszültségétA blokkhoz képest a henger hosszabb ideig használható támaszként, így megengedheted magadnak  az adott ászána hatásának meghosszabbítását. A nagyobb területnek köszönhetően a test súlya jobban eloszlik, és lehetőség van a testmozgás intenzitásának beállítására. Alapkivitelben két töltőanyagot találsz - tönköly és kapok, amelyek főleg súlyukban és formájukban különböznek és ettől függően alkalmazkodnak a testünkhöz. A bolster nagyon népszerű segédeszköz a restorative vagy terhes jógában.

Jógakerék

Jógakerék

A jóga segédeszközök családjának egyik legfrissebb tagja a jógakerék. Ez egy karika, puha TPE habbal vagy parafával bevonva  a nagyobb kényelem érdekében. Minimum 150kg tömeget képes megtartani, így nem kell baleset miatt aggódnod. A jógakerék sok helyzetben segít, tökéletesen masszírozza a gerincet és nyitja a mellkast. Az elmúlt években egyre népszerűbb a Wheel yoga nevű stílus, ahol nyújtod és egyúttal erősíted az egész testedet.

Heveder, öv

Heveder, öv

A hagyományos segédeszközök közé tartozik az öv vagy jóga heveder. A klasszikus heveder hossza 250–300 cm. A csatnak köszönhetően különböző hosszúságokat használhatsz, mindig az egyes gyakorlatnak megfelelően, és könnyedén elérheted az egyes pozíciókat. A hevedert edzés közben rögzítheted, stabilizálhatod és tetszés szerint beállíthatod. A heveder nagyon jól kombinálható bolsterekkel és blokkokkal, amikor tovább szeretnél egy-egy ászanában maradni és csak a légzésre összpontosítani.

 

Görgő

Görgő

A görgő vagy a masszázsgörgő kiváló regeneratív segítséget nyújt a fasciális jóga gyakorlásához, de otthon is tökéletes ellazulást nyújt sportolás vagy megerőltető fizikai teljesítmény után. A fascia (izompólya) egy vékony szövet, amely bevonja és összeköti izmainkat. Az izompólya összetartja testünket, felelős a belső szervek alakjáért, helyzetükért, kapcsolatukért és működésükért, emellett védik szerveinket és megakadályozzák a fertőzések terjedését. A görgő nagyon hatékony módszer a merev fascia és izmok masszírozására és a testmozgás vagy sérülés következményeinek enyhítésére. A görgő használata fájdalmas csomókat lazít fel, serkenti a véráramlást, ennek köszönhetően pedig segít a sérült izomszövet helyreállítását.

Akupresszúrás párna

Akupresszúrás párna

Az akupresszúrás párna ideális otthoni segédeszköz a regenerációhoz, enyhíti a stressz hatását és segíti a test általános mély relaxációjának pozitív hatásait. Ugyanakkor a nagy számú pont stimulálja az akupresszúrás pontokat a testen, ami a bőr vérellátásához, jobb vérkeringéshez,  egészségesebb keringési rendszerhez és ezáltal új energia beáramlásához vezet. A masszázspárna hatással van az általános egészségre. A fekvés mellett ülő helyzetben, vagy mezítláb járva is használhatod, stimulálhatod vele a meridiánokat a tenyéren vagy a test más részein. A szőnyegen fekvés lefekvés előtt ideális esti szertartás az alvás minőségének javítására.

Feet Up

Feet Up

A FeetUp szék egy szabadalmaztatott, német találmány, amely minőségi anyagokból és kiváló felületi anyagból készült. A FeetUp szék segít a hajlítások és a fejjel lefelé végzett pozíciók gyakorlásában könnyedén és jó támogatást nyújtva. Stabilitásának köszönhetően a FeetUp népszerű segítség az igényesebb pozíciókban elsajátításához, amelyek szilárd magot (core) és fejlett motorikus képességeket igényelnek. Nagyon hasznos azoknak a kezdőknek is, akiknek biztonságra és stabilitásra van szükségük. A FeetUp segítségével időt szánhatsz olyan pozíciók elsajátítására, mint a híd, a skorpió vagy a fejenállás. Magasságának köszönhetően a FeetUp segítségével minden helyzetben tornázhatsz, akár ülve is.

Minden szükséges segédeszközt megtalálsz a Flexity.hu oldalon.

 minden jóga kellék