Tanuld meg az ashtanga jóga alapfogalmait

ashtanga jóga

forrás: jaropavek.com 

A jóga világa tele van olyan kifejezésekkel, amikkel minden jógi fokozatosan ismerkedik a saját jóga útján. Bár számos jóga stílust ismerünk, és mind a test és lélek különböző aspektusaira összpontosít, így sok név és kifejezés gyakran nagyon hasonló vagy általánosan használható a jóga minden területén. Bármilyen típusú jógát is gyakorolsz, a "Namaste" kifejezés szeretettel összeköt mindannyiunkat.

Ha már elindultál az Ashtanga jóga útján, akkor is érdemes átnézni lépésről lépésre az alapvető fogalmakat.  Az Ashtang Vinyas jógastílus  születése mögött egy indiai jóga tanár és szanszkrit tudós, K. Pattabhi Jois áll, aki megalapította az Ashtanga Jóga Kutató Intézetet az indiai Mysore városában, 1948-ban. Ashtanga jóga egyre népszerűbb, mintegy modern formája a klasszikus indiai jógának, amely a lélegzés és mozgás szinkronizálásán alapul.

Bár ez az energikus stílusnak tekinthető az Ashtanga jóga, és fizikailag megterhelő, a megismerése mégis csak pozitív dolgokat az életünkbe. Garantáltan megéri megismerkedni az Ashtanga jógához tartozó alapfogalmakkal.

1. Ashtanga

Ha mélyen belemegyünk ennek a stílusnak a nevébe, az Ashtanga szó két szóra lehet osztani, az Ashta (nyolc) és az Anga (végtagok) kifejezésekre. Az Ashtanga szanszkrit kifejezés jelentése tehát "nyolc végtag", amely arra utal, hogy nyolc végtag, vagy egy nyolc irányú jóga út, amint azt Patanjali említni Jóga Szútráiban. 

Ezt is olvasd el: JÓGAMATRACOK - 7 TIPP, HOGY VÁLASSZUK KI A MEGFELELŐT

2. Mysore

Az Ashtanga jóga terminológiájának ismeretében ez a név az indiai városához köthető, ahol 2009-ig tanította hallgatóinak egyedülálló jóga stílusát Pattabhi a jóga intézetben. Ezt követően, halála után, lánya Saraswathi és unokája, Sharmila folytatták tanításait .

A Mysore, mint kifejezés, az Ashtanga jóga önirányított variációival is társul, amelyeket a hallgatók saját üteme és készségszintje alapján gyakorolnak. A tanár nem szigorúan adja meg nekik a pózok sorrendjét, hanem felügyeli őket, és fokozatosan elmagyarázza mindazt, amire szükségük van. Így a hallgatók a saját gyakorlatuk révén lépésről lépésre haladnak a saját tempójukban, és ugyanakkor energiát osztanak meg másokkal.

3. A hónap (ok) napjai

Pattabhi szerint a Holdnapok (Moon Days) alkalmatlanok voltak az Astanga jóga gyakorlására és a testmozgás során növelték a sérülések kockázatát. Ezek a napok magukban foglalják a havi telihold és újhold napokjait, amelyeket a pihenésnek kell szentelni. A pihenőnapok mellett Pattabhi azt javasolta, hogy reggelente, hetente körülbelül hatszor végezzük az Ashtanga jóga gyakorlatokat.

4. A nők ünnepe/ Női napok

Ez az érdekes hangzású kifejezés az Ashtanga jógában a nők számára ajánlott pihenőt jelöli periódusuk kezdetén, amikor szünetet ajánlott tartaniuk az ászanák gyakorlásában. Ez a szünet körülbelül az első három napig tart.

5. Ujjayi légzés

Ez egyfajta ellenőrzött, tudatos légzés, amelyben állandó, egyenletes ritmusban lélegzünk mindkét orrlyukon keresztül, és részben feszesen tartjuk a hangszalagokat. Ezt a fajta légzést az egész Ashtanga jóga gyakorlat során ajánlott praktizálni. Az ujjayi szó fordításban "győzelmet" jelent.

6. Surya Namaskar A és B

Ezek a kifejezések az Ashtanga jóga kezdeti bemelegítő gyakorlataira utalnak, melyeket a Nap üdvözletének variációiként is ismerünk. Míg a Surya Namaskar A klasszikus üdvözlet, a B variáció még néhány ászanával gazdagodik.

7. Chakrasana

Ez a "nyakatekert" kifejezés egy fordított jel, amelyet az elsődleges Ashtanga sorozatban arra használnak, hogy a pózokból, ahol a hátadon fekszel, közvetlenül a chaturanga helyzetbe mozdulj.

Akár egy ideje az Ashtanga jóga világában mozogsz már, akár kezded megismerni ezt a stílust, az egyes kifejezések ismerete garantáltan segíteni fognak. Végül cikkünket ezen jóga stílus alapítójának idézetével zárjuk:

"Az odaadással gyakorolt ​​ashtanga jóga teljes rendszere az emberi szív szabadsághoz vezet." 

- K. Pattabhi Jois