A 2024.03.29. és 2024.04.01 szlovákiai nemzeti ünnep miatt a rendeléseket a következő munkanapon dolgozzuk fel. Köszönjük.

Jógamatracok - 7 tipp, hogy válasszuk ki a megfelelőt

tippek a jóga szőnyeg kiválasztásához szerző: Tomáš Sokol

A JÓGASZŐNYEG A JÓGA ALAPVETŐ ESZKÖZE

Ha úgy döntöttél, hogy értékes idődet a jóga gyakorlásának szenteled, üdvözlünk Téged:). Nem vagy egyedül, csapatunk mindenben segít Neked. A gyakorlatban a leghűségesebb társad a saját jógaszőnyeged lesz, amelynek minden ászanában stabilan meg kell tartania. Érdemes időt és energiát fordítani a megfelelő jógaszőnyeg kiválasztására, később minden cent és erőfeszítés visszatér hozzád tartós és jó minőségű szőnyeg és a testmozgással járó elégedettség formájában. Rengeteg féle jógaszőnyeg van a piacon manapság, ezért nem árt ismerni a tulajdonságaikat és tudni, hogy mire kell figyelni. 

A jógaszőnyegek számos formában kaphatók, és különféle anyagokból készülhetnek. A helyes választás során több tényezőt is figyelembe kell venni. Mindegyiket abban a sorrendben rendeztük el, amelyben javasoljuk a jógaszőnyeg kiválasztásának megközelítését.

1. TESTALKAT - Puhább vagy keményebb jógamatracok

A jógaszőnyeg kiválasztása bizonyos mértékben függ testi adottságainktól, mivel befolyásolja magát a gyakorlatot. Karcsúbb alakokhoz egy lágy, vastagabb szőnyeg felel meg, hogy ízületeid tökéletesen védve legyenek :). A jógamatracok standard vastagsága 4 mm. 

Teltebb alaknál elegendő lehet egy 4 mm-nél vékonyabb vastagság. Alaktól függetlenül azonban szemelőtt kell tartani, hogy mi mindent bírnak ki ízületeink. Ha a testmozgás során túl kényelmetlenül érzed magad és "túlterheltnek" érzed ízületeidet, jobb, ha kezdésnek beszerzel egy vastagabb szőnyeget, és idővel megpróbálsz vékonyabbra váltani.

A lágyságot maga az anyag határozza meg. Az olyan anyagok, mint a TPE vagy a PVC lágyabbak. A természetes kaucsuk nagyobb szilárdságot és merevséget nyújt a szőnyegnek, ugyanakkor megtartja magasságát, és nyomás alatt nem nyomódik össze.

Vedd figyelembe a magasságod is. A szokásos jógaszőnyegek körülbelül 180 cm-es magassághoz készülnek, ezért ha magasabb vagy, ajánljuk figyelmedbe az extra magas és széles szőnyegeinket. Ha 185 cm alatti a magasságod, a 180 cm-es hossz mindenképpen elegendő lesz.

2. A JÓGA TÍPUSA - Lassú vagy dinamikus 

A testi adottságaid mellett nagyon fontos tényező a jóga típusa, amelyet gyakorolsz. A legtöbb jógastúdióban találsz "közös" jógaszőnyegeket, amelyek segítségével lehetőséged van különböző szőnyege kkirpóbálására.

Dinamikusabb fajtákhoz (Ashtanga, Flow jóga stb.) egy csúszásgátló jógaszőnyegre lesz szükséged, amely stabilizálja mozgásodat. A PU felületek és a természetes kaucsuk ideálisak ebben a tekintetben. Hagyományosan azonban az Ashtanga jógát pamutszőnyegen gyakorolják.

A pihentetőbb gyakorlatoknál viszont a felületi tulajdonságok nem olyan fontosak, legfőképp az anyag puhaságát és melegségét fogod értékelni. Hot jóga esetén a szőnyeg a szokásosnál jóval nagyobb páratartalomnak van kitéve, ezért javasoljuk, hogy pontosan ilyen típusú gyakorlatokhoz megfelelő szőnyeget válassz, amelyet a Hot és Bikram jógaszőnyegek kategóriában találsz. Javasoljuk, hogy az izzasztóbb órákhoz szerezz be egy jóga törölközőt, amely elnyeli a verejték nagy részét, és edzés után könnyen kimosható.

Univerzálisan alkalmasak például ajuta és ÖKO jógaszőnyegek (kültéri testmozgáshoz is).

3. HELYSZÍN - OTTHON, STÚDIÓBAN VAGY A TERMÉSZETBEN

A szőnyeg kiválasztásakor azt is figyelembe kell venned, hogy hol fogsz a leggyakrabban gyakorolni. Az otthoni jógázáshoz nem kell a szőnyeg tömegével foglalkoznod, nyugodtan használhatsz egy jól megerősített szőnyeget. Viszont a pluszkilót könnyen megérzed, ha állandóan magaddal kell vinned kedvenc szőnyegedet. A szőnyegek tömege 1-3 kg között mozog. Személy szerint azt javasoljuk, hogy inkább a minőségre összpontosíts, mint a jógaszőnyeg súlyára, kivéve, ha kirándulásra szeretnéd magaddal vinni :)

Fontold meg a jóga táska megválasztását is, amely szintén a szőnyeg tömegétől függ. A nehezebb szőnyegek erősebb anyagot és több helyet igényelnek. A világ körüli utazás szerelmesei, akik a strandon napkeltekor szeretnek jógázni, értékelni fogják az ultrakönnyű szőnyegeket, amelyek ráadásul nem növelik a csomagok súlyát, és helyet takaríthatnak meg a poggyászban :). 

Ha sokat tervezel kint a szabadban jógázni, könnyen tisztítható szőnyeget ajánlunk, esetleg egy alacsonyabb minőségű és olcsóbb szőnyeget kedvenced alá. A juta, a PVC vagy a tiszta gumiszőnyegek tökéletesek a szabadban való jógázáshoz, még a kisebb köveket és egyenletlenségeket is képesek kezelni. Az alacsonyabb fekete gumirétegű betétek gyorsan elszennyeződnek a fűben, és nehezen tisztíthatók.

4. AZ ANYAG KIVÁLASZTÁSA

Fontos az egészséged és Földünk védelme? Kerüld el teljesen az olcsó PVC-ből (Polivinylchloride - wiki) készült jógaszőnyegeket, amelyeket még mindig, különösen az olcsóbb szőnyegek gyártására használnak. Egyes kutatások az egészségre veszélyesnek állapították meg ezeket az anyagokat. Nehéz újrahasznosítani őket, így az egyetlen lehetőség az, hogy kidobod őket = növekszik a felesleges hulladék.

A Flexity-nél széles anyagválasztékot kínálunk (a "Jógaszőnyegek" kategória szűrőjében választhat):

  • PVC / ecoPVC
  • Természetes gumi
  • Juta
  • Parafa
  • Mikroszálas / velúr
  • PU (csak felületi)
  • Pamut
  • TPE
  • Gyapjú
  • NBR hab
  • PER

Minden anyagnak megvan a maga sajátos tulajdonsága. Manapság a legnépszerűbb a gumiszőnyeg PU-felülettel a maximális tapadás érdekében. A PVC, az NBR, a TPE és más szintetikus anyagok előnye, hogy kisebb a súlyuk és könnyebben karbantarthatók. A természetes jógaszőnyegek jó kényelmet és tapadást biztosítanak.

Az ökológiai filozófia piacvezetői olyan vállalatok, mint a Manduka, a Yoga Design Lab, a Liforme vagy a Bodhi, amelyek nagyon komolyan veszik ezt a problémát, és ez magukon a termékeken is megmutatkozik, amelyek alapvető jellemzője az újrahasznosíthatóság. Például a Yoga Design Lab újrahasznosítja a használt műanyagokat, és a gyönyörű dizájnnal hozza el Neked a lehető legkisebb környezeti lábnyomú termékeket.

5. TERMÉSZETES JÓGASZŐNYEGEK

Az utóbbi időben sok jógi kedvence a természetes gumiból készült szőnyegek. A fő különbség köztük és a mesterséges anyagú szőnyegek között az, hogy a mesterségesek jobb stabilitást biztosítanak a padlón (ideálisak olyan dinamikus gyakorlatokhoz, mint az Ashtanga vagy a Power jóga ), viszont nem tudják elnyelni az izzadságot mint a természetes szőnyegek. A gyártás során kelektező gumi szag teljesen normális, és idővel elillan.

6. A JÓGASZŐNYEG FELÜLETE

A személyes kényelem nagyban függ a jógaszőnyeg felületétől is. Ez elvileg kétféle lehet - durvább vagy simább szerkezet. Értékelni fogod a szőnyeg durvább szerkezetét igényes helyzetekben, míg lassabb szekvenciák és mozdulatok esetén elegendő a sima szerkezet.

A simább jógaszőnyegek általában PVC-ből készülnek, de megtalálhatók környezetbarát alternatíváik  is, például az ártalmatlan PU (poliuretán) , amely sima, csúszásmentes réteg. Ma a PU felületek a tapadás szempontjából a legmegbízhatóbbak közé tartoznak.

7. JÓGA KELLÉKEK

Ha gyakran kell magaddal hordanod a szőnyeget, érdemes beszerezni egy táskát, amelyek nemcsak a könnyebb hordozást szolgálják, hanem megvédik magát a jógaszőnyeget is az időjárástól. Örömmel segítünk a megfelelő táska és természetesen számodra tökéletes jógaszőnyeg kiválasztásában :)

taskak (1)