A 2024.03.29. és 2024.04.01 szlovákiai nemzeti ünnep miatt a rendeléseket a következő munkanapon dolgozzuk fel. Köszönjük.

Nemzetközi jóga nap - Története és jelentősége

A nemzetközi jóga nap története

Nemzetközi jóga nap, Szlovákia

fotó: a hivatalos logó 

A nyár beköszöntének, más néven nyári napfordulónak az ünnepét ebben az évben egy másik, nagyon különleges esemény kíséri. Az első nyári napot, június 21-ét világszerte évek óta nemzetközi jóga napként ünneplik. Készülj fel ennek a különleges nemzetközi napnak a hetedik évfordulójára, és töltsd jógával, meditációval és pihenéssel :).

A nemzetközi jóga napra vonatkozó javaslatot az indiai miniszterelnök tette meg

2014-ben született meg az az ötlet, hogy hozzanak létre egy nemzetközi napot szeretett jógánkak és annak csodás üzenetének, amely tovább erősítené az emberek kapcsolatát a jógán keresztül. Narender Modi indiai miniszterelnök 2014 szeptemberében a jógára összpontosító beszédében az ENSZ Közgyűléséhez fordult,és az ókori indiai hagyomány felbecsülhetetlen ajándékának nevezte a jógát. Beszédében Narendra megemlítette, hogy a jóga megtestesíti az elme és a test egységét; gondolkodás és cselekvés; visszafogottság és kiteljesedés; az ember és a természet közötti harmónia; az egészség és a jólét holisztikus megközelítését. Megismertette a Közgyűlés tagjaival azt a tényt is, hogy a jógát nem csak fizikai gyakorlatnak kell tekinteni, hanem az önmagunkkal, a világgal és a természettel való egység érzésének felfedezésének módszerének is.

"Az életmódunk megváltoztatásával és a tudatosság megteremtésével a jóga segíthet megbirkózni a klímaváltozással. Dolgozzunk a nemzetközi jóga nap elfogadásáért "- mondta India miniszterelnöke, aki jelentős mértékben hozzájárult a nemzetközi jóga nap elfogadásához. A javaslatot 2014. december első felében fogadták el, az ENSZ 193 tagjának támogatásával. A jóga napját június 21-re az ENSZ Közgyűlésének elnöke, Sam Kutes tűzte ki. A nemzetközi jóga nap célja, hogy felhívja a világ figyelmét a jóga gyakorlásának számos előnyére. A jóga így hivatalos támogatást kapott az ENSZ-től a globális egészség, a harmónia és a béke érdekében.

Így 2015 nyarán elkezdték írni az éves jógaünnep első fejezetét. Az a tény, hogy e különleges nemzetközi nap létrehozásának ötletét több, mint 170 ENSZ-tagállam támogatta azt mutatja, hogy az egész világon egyre jobban tudatában vannak a jóga emberi életre, társadalomra és környezetvédelemre gyakorolt pozitív hatásainak. Érdekesség, hogy 2015-ben, a Nemzetközi Jóga Nap alkalmából az Indiai Takarékbank 10 rúpia értékű emlékérmét bocsátott forgalomba.

A jóga első ünnepe két bejegyzéssel is rendelkezik a Guinness Rekordok Könyvében

India valóban lelkesen, tisztelettel és szeretettel ünnepelte 2015-ben az első nemzetközi jóga napot. India fővárosában, Újdelhi központi részén, Rajpathban közel 36 000 ember gyűlt össze június 21-én hat évvel ezelőtt, hogy megünnepelje a jógát. 21 jógapozíciót hajtottak végre itt 35 percen keresztül. Az ünneplés két Guinness-világrekordot is felállított, amelyeken a legtöbb résztvevő nemzetiség (legfeljebb 84) és egyidejűleg együtt gyakorló jógázók száma volt (a legnagyobb "jógaóra" 35 985 főt számlált aznap). Lenyűgöző tény, hogy minden évben növekszik ezeken az ünnepeken a résztvevők száma, és évről évre meghaladja az első ünnepség rekordját a jógázók száma. 2018-ban körülbelül 55 000 ember vett részt az eseményen. A The Week indiai hírmagazin kijelentette, hogy az indiai kormány célja a Nemzetközi Jóga Napok szervezésében az volt, hogy világszerte terjessze a jógát, valamint "India kulturális javait".

A Nemzetközi Jóga Napnak minden évben megvan a maga témája

jóga otthon

A nemzetközi jóga napnak minden évben saját témája van. Az eddig meghirdetett témák között volt például: jóga a harmóniáért és a békéért, jóga az egészségért, jóga a szívért. 2016-ban a "Beszélgetés a jóga mesterekkel - jóga a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében" című rendezvény lett a nemzetközi jóga napi ünnepségek központja. Nem sokkal a 2017-es ünnepségek előtt Japánban parlamenti liga alakult a jóga népszerűsítése érdekében.

A Nemzetközi Jóga Nap érdekes témája különösen a tavalyi év volt, amikor az egész világot a Covid-járvány okozta váratlan helyzet uralta, és a Nemzetközi Jóga Nap csodálatos megünneplésének otthonainkban vagy kertjeinkben bensőségesebb, személyesebb hangulata lett. 2020 témája a következő volt: jóga otthon - jóga a családdal. India állandó ENSZ-missziója azonban saját kezébe vette a világjárvány alatti jógaünnepek szervezésétt, és lehetőséget teremtett mindenki számára, hogy online csatlakozzon a virtuális eseményhez. A világ ismét bebizonyította, hogy ahol akarat és szeretet van a jóga iránt, ott mindig van mód arra, hogy együtt  és egységesen ünnepeljük a jóga egyediségét, még nagy távolságokból is.

Ismerd meg velünk a jógát. Blogunkon és közösségi oldalainkon rengeteg tippet, segítséget találsz jógával, tudatossággal és meditációval kapcsolatban :).