Tippek a mindfulness gyakorlásához a munkahelyi környezetben a vállalati kultúra részeként

Számos belső és külső tényező, amelyek jelentősen befolyásolják a munkavégzést, hozzájárul a hatékony munkaeredményekhez. A munkahelyen eltöltött aidő gyakran a nap egyik legmegterhelőbb és legstresszesebb része.

Mindazonáltal sokféle mód van az egészséges munkahely eléréséhez, valamint az általános vállalati kultúra megteremtéséhez. Régóta az a nézet uralkodik, hogy a munkahely műszaki és belső felszereltsége a legfontosabb munkavégzést befolyásoló tényező.

A dolgozóknak szükségük van a munkahelyen a pozitív belső közérzetre, kiegyensúlyozottságra, és csak ezek után jön a berendezés és műszaki felszereltség fontossága.

A stressz és a kiegyensúlyozatlanság érzése egyre gyakrabban kapcsolódik a munkához

Nem hiába mondják, hogy az elégedett munkavállaló a leghatékonyabb. Képesek vagyunk befolyásolni kollégáink és alkalmazottaink lelki jólétét, és hozzájárulni annak javításához. Ennek azonban az az alapja, hogy elsősorban saját egyensúlyunkat, közérzetünket és a munkahelyi munkához szükséges energiánkat tudjuk befolyásolni, illetve kreativitásunkat ápolni.

Mindannyian átéltünk olyan pillanatokat a munkánk során, amelyek kellemetlen érzéseket váltottak ki belőlünk. Stressz, kapkodás, az érzés, hogy valamit rosszul csináltunk... - ismerős helyzetek, amelyekkel már sokan találkozhattunk, és negatívan befolyásolhatják a napunk és munkák minőségét is. Sok munkavállaló (mint azt a kutatások is mutatják) egyre nagyobb stresszt él meg munkahelyén, elsősorban a nagy terhelés érzése és a munka-magánélet egyensúlyának hiánya miatt.

A jó hír azonban az, hogy a munkahelyen eltöltött idő nem jelenti automatikusan azt, hogy belefulladunk az egész napos stresszbe, nyomásba, időszűkületbe és aluldolgozottság érzésébe, ami végső soron demotivációhoz és frusztrációhoz vezet. menj haza és minden.legyen. Minden helyzetnek más a megoldása, és mi segítünk megtalálni melyik. Próbáld meg például a tudatosságot (mindfulness) beépíteni a munkanapodba.

Miért érdemes a munkahelyi mindfulness-t (tudatosságot) gyakorolni?

A mindfulness teljesen új és hatékony módokon alakíthatja át munkánkat, amelyek különösen jótékony hatással vannak belső világunkra a munkakörnyezetben eltöltött napok során. A jelenlét tudatosításával arra edzünk, hogy teljes figyelmünket arra fordítsuk, hogy éppen mit csinálunk, ezáltal segít tudatosan megválasztani, hogyan viselkedünk, reagálunk, hogy reagálunk-e egyáltalán, valamint kiránt minket a monoton reakciók és viselkedés körforgásából.

Milyen előnyökkel jár tehát az említett mindfulness a munkánkban?

  • segít megőrizni nyitott, fantáziadús és kíváncsi elménket,
  • megtanítja azt a képességet, hogy körültekintőbben reagáljunk ahelyett, hogy hirtelen, impulzívan reagálnánk,
  • teret ad annak felismerésére, hogy a gondolataink nem tények, csak gondolatok
  • hozzájárul a lelki jólét érzetéhez, középen lehorgonyozottnak és kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat
  • teret ad arra, hogy jobban koncentráljunk és teljes mértékben elkötelezzük magunkat a munka iránt,
  • segít a stresszes helyzetek jobb kezelésében,
  • új, egészséges szokásokat épít ki bennünk, amelyek fejlesztik kreatív potenciálunkat.

A munkahelyi mindfulness számos kihívás megoldásához járul hozzá, és támogatja a vállalati kultúrát

A jelenlét tudatos megfigyelése hatékonyan hozzájárulhat számos olyan munkahelyi kihívás megoldásához, amelyekkel gyakran szembesülünk a munkahelyünkön. Könnyű nyugodtnak és körültekintőnek lenni azokban a pillanatokban, amikor semmi sem történik... de vannak olyan pillanatok, amikor a munkahelyi helyzet különösképpen ránknehezedik, és itt nyer értelmet az éberség, tudatosság áthelyezése a gyakorlatba.

Ha megvizsgálod, mi történik valójában, jelentősen megváltoztathatod a rálátásodat és viselkedéstípusodat a kiélezett helyzetekben:

  • enyhülnek az érzelmi kitörések, a hirtelen reakciók,
  • ha valami kizökkent minket a koncentrációból, könnyebben visszatalálunk az építő gondolatmenetünkhöz,
  • problémák esetén a hibáztatás helyett a mindfulness lehetővé teszi, hogy a megoldások keresésére összpontosítsunk,
  • megszűnik a kapkodás,
  • a kreativitásod szárnyalni fog.

Munkaidőben a mindfulness gyakorlásával eltöltött idő olyan luxusnak tűnhet, amelyet nem mindenki engedhet meg magának a túlzott kötelességtudat jegyében, de valójában pár perc pihenő a hatékony mindfulness tréningre teljesen megváltozhatja a munkanapod minőségét.

Példák a mindfulness technikák átültetése a munkahelyedre:

  • az éber figyelem gyakorlatainak elsősorban különféle meditációkon kell alapulniuk,
  • irányított meditáció (mobilon, Youtube-on stb. applikáció segítségével is) a munkanap elején vagy az ebédszünet előtt,
  • egy rövid szünet 10 perces meditáció formájában , pihentető zene hallgatása közben,
  • légzőgyakorlatok, amelyek segítenek a légzésre összpontosítani és megnyugtatják az idegrendszert,
  • rövid jógagyakorlat, például 5x elvégezni a Napüdvözlet gyakorlatot.

Inspiráld kollégáidat is!

Együtt mindig könyebb. És amikor az egész csapat csatlakozik a mindfulness tréning felé vezető úthoz, együtt egészségesebb munkakörnyezetet és vállalati kultúrát építhettek fel, amely boldogabb és kiegyensúlyozottabb alkalmazottakat, valamint egy sikeres vállalatot eredményez. Kezdeményezni azonban mindenkinek magának kell. Mutass érdeklődést, keress utakat, és inspiráld kollégáidat.

Ha olyan vezető pozícióban vagy, ahol felelős vagy kollégaidért, tudasd velük, hogy nyíltan támogatod a a mindfulness gyakorlását. Meg kell bizonyosodniuk arról, hogy az idejüket a jólét fejlesztésére fordítják, a vezetőségük pedig szívesen látják, megértik és támogatják kezdeményezéseiket egy jobb munkahely létrehozásáért.

Egy bizonyos időhorizont elteltével közösen gondoljátok át, hogyan segítette az éber figyelem az egyes alkalmazottak munkáját, ossz meg új gyakorlati tippeket és érzéseket. Figyelmesen építs kellemesebb munkahelyet magadnak és munkatársaidnak.

A mindfulnessre vagy a tudatos jelenlét észlelésére fókuszáló technikák, gyakorlatok nem csak akkor lehetnek eredményesek, ha kellemetlen érzésekkel kísért nem kívánt helyzetbe kerülsz, hanem hatékonyan és eredményesen előzhetik meg a jövőben a hasonló helyzeteket, illetve csökkenthetik azok előfordulását.

És ha mégis találkozol kiélezett helyzettel már készen állsz arra, hogy teljesen új módon kezeld őket. Mert mindannyian nagyon jól tudjuk, hogy a valóság mindig az, ahogyan mi közelítjük meg. A mindfulnessnek köszönhetően pedig egészen más szemszögből fogod nézni a nehéz szituációkat, ami egyensúlyban és harmóniában tart majd.