Kurkumin – milyen egészségmegőrző előnyei vannak?

kurkuma

 

A kurkuma hazánkban főként ízesítő tulajdonságairól ismert. A curry fűszerkeverék részeként évek óta főleg az indiai konyhában használják. A keleti országok lakói számára vallási értéke is van, és a tisztaságot, a jólétet és a boldogságot szimbolizálja. A kurkuma azonban gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságairól is híres.

KURKUMIN ÉS KURKUMA

A sárga-narancssárga fűszerként ismert kurkuma gyógyhatású vegyületeket tartalmaz. Ezeket a vegyületeket kurkuminoidoknak nevezzük, amelyek közül a legfontosabb a kurkumin. A kurkumin, mint hatóanyag, gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik, és erős antioxidáns.


A kurkumin önmagában a kurkuma tömegének körülbelül 3%-át teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a jótékony napi kurkumin adag elérése pusztán a fűszer használatával kihívást jelenthet. Ezért a legtöbb embernek megéri olyan étrend- kiegészítőket használni, amelyek fedezik az ajánlott bevitelt.

A KURKUMA TÖRTÉNETE

A kurkuma - más néven indiai sáfrány - felhasználása közel 4000 éves múltra tekint vissza. Délkelet-Ázsiában a gasztronómiában és a vallási szertartások során is alkalmazták. Mind a hagyományos kínai, mind az ájurvédikus gyógyászat elsősorban az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt használta a kurkumát mint gyógyszert. Fokozatosan terjedt el Kelet- és Nyugat-Afrikában, majd fokozatosan Európában is.

A KURKUMA HATÁSAI

  • Gyulladáscsökkentő hatás: annak ellenére, hogy a gyulladás kellemetlen érzésekkel társul, jelzi, hogy valami nincs rendben. Ilyen helyzetekben lehet hasznos a kurkumin. A bioaktív tulajdonságok segíthetnek a gyulladás elleni küzdelemben. A hatékonysághoz nagy dózisok szükségesek, ezért célszerűbb olyan kivonat után nyúlni, amelyet más jótékony anyagokkal is lehet dúsítani.

  • Antioxidáns és immunrendszer támogatása: ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan védekezzen a vírusok, baktériumok és különféle káros anyagok ellen, erős immunrendszerre van szükség. A kurkumin rendszeres fogyasztása segíthet az immunitás támogatásában. Az antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságait különösen a hidegebb hónapokban értékeljük, de egész évben alkalmas megelőzésre.

  • Egészséges szív: A szív egészségét számos tényező befolyásolja, ezért lehetetlen egyetlen módot választani a szívbetegség megelőzésére. A kurkumin, mint bioaktív anyag, jótékony hatással lehet a szívbetegségek kezelésében fontos szerepet játszó tényezőkre. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően támogatja az endothelium - az erek belső felülete - működésének javítását.

  • Küzdelem az ízületi gyulladások ellen: az ízületi gyulladás sok ember életét megkeserítheti. A kurkumin gyulladáscsökkentő hatása ilyenkor nagyon előnyös lehet. Ez az egészségjavító vegyület segíthet az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. 

  • Természetes segítség depresszióra: A depresszió kihívást jelentő egészségügyi probléma, amely világszerte rengeteg ember életét érinti. A betegség a BDNF (agyból származó neurotróf faktor – az agysejtek növekedését serkentő fehérje) csökkenésével, valamint a tanulás és a memória szempontjából fontos agyterület működésének csökkenésével jár.


A kurkumin rendszeres fogyasztása elősegíti a szervezet bizonyos folyamatainak javítását, amelyek hozzájárulnak a depressziós állapotok visszafordításához. A szerotonin és a dopamin lehetséges növekedése miatt a kurkumin használata előnyös a szervezet számára.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKAT A TÉMÁRÓL ITT TALÁLSZ: MENTÁLIS EGÉSZSÉG ÉS MEDITÁCIÓ

Ha az immunitás és az általános egészségi állapot hatékony támogatása a cél, ajánlott a kurkumint tartalmazó étrend-kiegészítők használata. A bioaktív vegyületek pozitív hatással lesznek a szervezet működésére, aminek köszönhetően testi és lelki jólétünk is javulhat.

Kínálatunkból a következő termékeket választottuk ki: