Black Friday a Flexity-nél. 15% kedvezmény a kiválasztott márkákra és a nem kedvezményes termékekre.

A jógaszőnyegek és jóga kellékek tisztítása és fertőtlenítése

Készítettünk Neked egy átfogó, részletes útmutatót kedvenc jógaszőnyeged karbantartására. Fontos számunkra, hogy a lehető legtöbb információt átadjuk, hogy miként tudsz a lehető legjobban gondoskodni jóga kellékeidről, hogy azok minél tovább kitartsanak.

Utasítások és óvintézkedések, amelyek garantálják a biztonságot és higiéniát gyakorlás közben is

Kétségtelen, hogy a COVID-19 megváltoztatta életmódunkat és ezzel együtt az egészségünkről való gondoskodást is. Válaszul a szőnyegek és felszerelések higiéniájával kapcsolatos fokozott aggodalmakra, tippeket és tanácsokat adunk a szőnyeg és a jóga felszerelések megfelelő fertőtlenítésére.

Ha lehetséges, ne használjatok sem szőnyeget, sem jóga kellékeket közösen. Vidd magaddal a stúdióba személyes felszerelését - szőnyeget, törölközőket, hevedereket és párnákat.

Amennyiben otthon gyakorolsz, javosljuk betartani az alap tisztítási szokásokat. Amint viszont elmész a stúdióba, vagy akár szabadtéri órára, javasoljuk, hogy végezz mélytisztítást ökológiai / botanikai fertőtlenítővel.

Ha mégis kénytelen vagy közös stúdiószőnyeget használni, javasoljuk, hogy egy extra védőréteghez használj jógatörülközőt.

Ismerd meg a jógaszőnyeg felületének típusait:

A különböző anyagok megértése azért fontos, mert különböző módszerekre van szükség a tisztításhoz.

MOSÓFELÜLET: eco PVC, PVC

Ezek a párnák zárt cellás anyagból készülnek, ami azt jelenti, hogy semmi nem szívódhat fel a a szőnyeg felületén, így a szőnyeg felülete mindig alaposan és könnyen megtisztítható.

Szőnyegek: Manduka PRO - PRO, PROlite, PRO Travel, Bodhi Rishikesh, Kailash, Asana ...

MOSÓFELÜLET: Természetes kaucsuk

Ezek a szőnyegek természetes gumiból készülnek, szintén zárt cellás anyagból. Ezeket a jógamatracokat is könnyű tisztítani és fertőtleníteni, viszont nagyon fontos őket megfelelően megszárítani.

Alátétek: Manduka eKO, eKO Lite, eKO Superlite, Bodhi Ecopro,  

MOSÓFELÜLET: PU + mikroszálas

Ezek a szőnyegek PU és gumi rétegekből állnak, nyitott cellákkal. Céljuk a nedvesség felszívása és a maximális tapadás biztosítása erőteljes verejtékezés esetén is, ezért ezeknek a matracoknak az alapos tisztítása a legtöbb figyelmet és gondosságot igényli. Ez az anyag nagyon nedvszívó.

Betétek: Manudka Manduka GRP és GRP Lite, Liforme, YogaDesignLab Infinity, Bodhi Phoenix

MOSÓFELÜLET: TPE

A TPE anyagból készült, zárt cellákkal rendelkező szőnyegeken nem szívódik fel a nedvesség, így a tisztítása nem okoz nagy problémát.

Szőnyegek: Manduka X, Begin & Welcome Mats, Lotus Pro stb.

Termékek és a gyártók ajánlott tisztítási eljárásai:

A gyors fertőtlenítéshez:

Javasoljuk botanikus antibakteriális fertőtlenítőszerek használatát - kíméletesebbek a jógaszőnyeghez, a bolygóhoz és az egészségünkhöz. Keress tanúsított biotermékeket. Nálunk a szőnyegtisztító termékek széles választékából választhatsz neked megfelelő terméket.

Minden tisztításnál a legfontosabb az idő, amíg a szer kifejti hatását, valamint a jógamatrac megfelelő leöblítése. A tisztítószernek körülbelül 5 percig a szőnyegen kell lennie, hogy alaposan tisztítson, majd alaposan le kell öblíteni a felületet, hogy a lehető legtöbb szennyeződést eltávolítsuk, mivel bőrirritáció és / vagy légzési nehézség léphet fel nem elégséges öblítés során. Kövesd gondosan a tisztítószer csomagolásán található összes utasítást.

Utasítás a jógamatracok típus szerinti tisztítására:

Liforme + összes PU felületű jógaszőnyeg:

Az a célunk, hogy a lehető leghosszabb ideig használhasd kedvenc szőnyegedet. Tehát itt van, hogyan kell gondoskodni róla.

Használat előtt:

Töröld át a szőnyeget nedves ruhával, hogy eltávolítsd a maradékot a lézeres vágási folyamatból.

Próbáld elkerülni a szőnyegen való gyakorlást frissen felvitt zsíros krémekkel vagy masszázsolajjal stb.

1. Megfelelő tisztítás

Használj egy csepp szappant, bőséges vízzel hígítva. Óvatosan töröld le a szőnyeget nedves, de nem teljesen vizes, nem koptató szivaccsal. Javasoljuk, hogy a szőnyeget csak kb. minden 5-10 használat után tisztítsd meg. Ha izzasztó körülmények között, rendszeresen sportolsz, érdemes gyakrabban tisztítani a szőnyeget. Ne feledd azonban, hogy bár a bolygóknak megfelelő Liforme anyagunk kiemelkedően tartós a jóga gyakorlásához, a túlzott tisztítás gyorsabban megviseli az anyagokat. Ezekhez a szőnyegekhez nem javsoljuk az illóolaj tartalmú tisztítoszereket, mivel ezek károsíthatják az anyagot.

2. Hagyd a szőnyeget kellőképpen megszáradni

Ha Hot jógára jársz, vagy bármilyen izzasztó gyakorlatot végeztél, hagyd a szőnyeget megszáradni mielőtt feltekernéd. Épp most végeztél a stúdióban és nem tudod azonnal kiteríteni a matracod? Semmi gond, csak tekerd fel, vigye haza, és amint alkalmad nyílik rá, terítsd szét otthon.

3. Ne tedd ki a szőnyeget túlzott napsütésnek

Fontos, hogy ezek a fajta szőnyegek biológiailag lebomlanak, ezért a hosszú ideig tartó napsugárzás felgyorsíthatja ezt a folyamatot. De ne aggódj, a PU szőnyegek nem vámpírok, egy kis napfényt gond nélkül elviselnek.

4. Tárolás

A szőnyeget úgy tervezték, hogy a használat során a felső oldalával (színes oldal igazítási mintával) a külső oldalon legyen ha felgörgeted. Fontos, hogy így tárold, hogy a gyakorlás során a szőnyeg szép és egyenes legyen.

5. Használj törölközőt

A felhasznált nedvszívó (és higiénikus) anyagok miatt a bőrödben lévő természetes olajok idővel megjelölhetik vagy elszínezhetik a szőnyeg felületét. Ne gyakorolj a szőnyegen, ha nagyon hidratáló krémet vagy masszázsolajat használtál előtte, ugyanis ezek foltot hagyhatnak a szőnyegen. Jó hír, hogy az ilyen típusú jelek idővel vagy a tisztítás után gyakran elhalványulnak. 

Eredeti angol nyelvű cikk, Liforme: https://eu.liforme.com/pages/how-to-look-after-your-liforme-mat

PVC, eco PVC, TPE szőnyegek és a legtöbb szőnyeg kezdőknek

Helyezd a szőnyeget sík felületre.

Keverj össze körülbelül 4 csésze meleg vizet (a forró víz károsíthatja a szőnyeget) és néhány csepp gyengéd mosószert/ szappant.

Merítsd a ruhát/rongyot a szappanos vízbe, majd alaposan mosd le a szőnyeget.

A szappanmaradványok eltávolításához feltétlenül törölje le a matracot tiszta vízzel.

Végül töröld át a szőnyeget tiszta, száraz törülközővel.

Ismételje meg a folyamatot az alján is.

Várd meg, amíg a szőnyeg teljesen megszárad, ne tárold nedvesen.

Manduka GRP szőnyegek:

Merítsd a szőnyeget egy sekély, meleg vízzel (nem forró!) töltött kádba. Adj hozzá kb. 1 teáskanál enyhe mosószert.

Hagyd 5 percig áztatni a szőnyeget, majd puha ruhával enyhén dörzsöld át.

Ismételje meg az alsó felületen is.

Ügyelj raá, hogy alaposan öblítsd le a szőnyeget tiszta, meleg vízzel, hogy eltávolítsd a szappanmaradványokat. Ez nagyon fontos, mert ezek a szőnyegek szuper nedvszívók és tapadhatnak a szappannal.

A szőnyeget mindkét oldalán töröld szárazra.

Hagyd a szőnyeget 24-48 órán át levegőn száradni (vagy amíg teljesen megszárad), mielőtt visszatekernéd. Ne tekerd fel a szőnyeget amíg nedves!

A nedvességelnyelő szőnyegeket (GRP sorozat) soha nem szabad fertőtlenítőszerrel kezelni, mivel a folyadék felszívódik a szőnyegbe, amiktől később nem lehet őket alaposan megtisztítani.

Mikroszálas szőnyegek:

Edzés után:

Feltekerés előtt mindig hagyd a szőnyeget teljesen megszáradni.

Tisztítási utasítások:

Az edzés típusától, a verejtékezés mértékétől és a személyes preferenciáktól függően javasoljuk a Combo Mat szőnyegeket 1-3 alklamanként megtisztítani. Ha úgy döntesz, hogy nem mosod meg a szőnyeget, edzés után hagyd megszáradni.

Bár a mikroszálas szőnyegeket lehet mosno mosógépben, javasoljuk, ha lehet, inkább nedves ruhával és mosószerrel, kézzel mossuk meg őket. Ez csökkenti a szőnyeg kopását és vizet takarít meg.

Ha úgy döntesz, hogy inkább a mosógépet használod, próbálj meg kíméletes programot használni, hőgy a szőnyeg semmiképp se rongálódjon meg. Használj enyhe tisztítószert (lágyító és fehérítő nélkül).

Szárítsd meg szabad levegőn (ne tedd szárítóba). A szárítás felgyorsítása érdekében tekerd be a szőnyeget egy törülközőbe, és nyomd ki belőle a felesleges vizet. Óvd a közvetlen napfénytől.

Parafa szőnyegek:

Edzés után:

Mint minden szőnyeget, hagyd a parafa szőnyegeket megszáradni akár sík felületen, akár felfakasztva. Ha megszáradt, tekerd fel a szőnyeget a parafa felülettel felfelé.

Mosási utasítások:

A parafa antimikrobiális, ezért kevesebb tisztításra van szüksége mint a többi szőnyegnek. Szükség esetén tisztítsd meg természetes szappannal és vízzel. Ha folt jelenik meg a szőnyegen legtöbbször könnyen eltvolítható.

Gyakran feltett kérdések a jógaszőnyegek tisztításával kapcsolatban:

Milyen gyakran kell tisztítani a jógaszőnyeget?

A jógaszőnyeg minden gyakorlat során ki van téve izzadásnak, súrlódásnak és a mozdulatok következtében kisebb-nagyobb nyomásnak. Idővel a baktériumok elszaporodhatnak az anyagon, ami szagokat okoz. A foltok és szagok csökkentése érdekében minden edzés után javasoljuk a Manduka / Jade / Bodhi matracfrissítők használatát. Legalább hetente egyszer kövesd a fentebbi utasításokat a szőnyeg tisztításához.

Milyen gyakran kell fertőtleníteni a szőnyeget?

Általánosságban elmondható, hogy attól függően kell tisztítani a szőnyeget, amilyen intenzitással használod. Ha otthon végzed a gyakorlatokat, és a háztartásában senki sem beteg, akkor valóban nem kell gyakran fertőtlenítened a felszerelést.

A COVID-19 jelenlegi tünetmentes terjedése miatt a fertőtlenítés hetente egyszer ajánlott. Ha visszatérsz a stúdióba, minden óra után fertőtlenítsd a jógaszőnyeged (felső és alsó részét egyaránt) és a tartozékokat is.

Megtisztítható a jógaszőnyeg fertőtlenítő törlőkendővel?

Ezeket a termékeket jógaszőnyegeken használni valószínűleg nem a legjobb megoldás a szőnyegre, az egészségre és a környezetre nézve. A fertőtlenítőszer hatékonysága érdekében a teljes felületnek egy ideig láthatóan nedvesnek kell lennie (hagyományos fertőtlenítőszer esetén 4-5 perc). Ezt nehéz egy kis törlőkendővel nagy területen, például egy jógaszőnyegen elérni, mert a törlőkendőn található aktív hatóanyagok nagyon gyorsan elpárolognak.

A lehető legtöbb termék eltávolítása érdekében öblítsd le és töröld szárazra a szőnyeget. Sok embernek enyhe vagy súlyos allergiás reakciója van a vegyi fertőtlenítőszerekkel való hosszas érintkezés után. Mindig használj botanikai fertőtlenítőszert.

Használhatok fehérítőt a jógamatracon?

A fehérítőt nem javasoljuk. Ez az egyik legnehezebb tisztítószer a szőnyeg és a felhasználó számára egyaránt. Csak szükség esetén javasoljuk a természetes botanikai fertőtlenítők minimális használatát, az összes használati utasítás betartását és a jógamatrac ezt követő alapos öblítését. Kerüld az oldószer alapú termékeket vagy az agresszív vegyszereket, mivel ezek rongálják az anyagot.

Moshatom a jógaszőnyeget mosógépben?

Nem ajánljuk. A szőnyeget leghatékonyabban kézzel tisztíthatod, puha anyaggal és megfelelő tisztítószerrel. A mosógép károsíthatja a matracot, ami így gyorsabban tönkremehet.

A jóga kellékek tisztítása

Míg a meditációs párnák huzatait, a törölközőket, valamint az öveket mosógépben lehet mosni, a többi segédeszköz (különösen a jóga blokkok) fertőtlenítésének legegyszerűbb módja a fentebb említett, gyorstisztító eljárás.

Jóga törölközők

Használat előtt:

A gépi mosás és szárítás minimálisra csökkenti a gyűrődéseket. Ez segít a törülközőnek a szőnyegen feküdni. Ami a törölközőket illeti, vasalhatod is őket. Ne vasalja azonban a Power Grip törülközőt - főleg nem a csúszásgátló pontok oldaláról!

Használat után:

Törölközők és ruhák esetében kövesd a szokásos mosási utasításokat. Nem szükséges magasabb hőmérsékleten mosni, mert a tisztítószerek hatása elpusztítja a baktériumokat. Javasoljuk, hogy a gyakorlat után azonnal mosd ki a törölközőt.

Összehajtás előtt mindig hagyja teljesen megszáradni.

Mosási utasítások:

Mosás a mosógépben hideg vízzel, kímélő cikluson ajánlott. Gyengéd mosószerrel, lágyító és fehérítő használata nélkül. 

Jógaszőnyegekhez tartozó táskák

Nedves ruhával és szappannal tisztítsd meg a szennyeződéseketől. Hagyd teljesen megszáradni.

Parafa jóga kerekek

Töröld át a kereket szappanos, nedves ruhával vagy ronggyal, és hagyd megszáradni. 

PU jóga kerekek

Használat előtt:

Nedves ruhával és szappannal tisztítsd meg a szennyeződéseketől és a gyártási folyamat során hátramaradt szennyeződésektől.

Tisztítási utasítások:

Nedves, szappanos ruhával töröld le az izzadtságot. Levegőn hagyd megszáradni.

Jóga hevederek:

Kézzel mosd le enyhe mosószerrel, és hagyd megszáradni szabad levegőn.

Fit golyók, labdák:

Nedves, szappanos ruhával töröld le az izzadtságot. Levegőn hagyd megszáradni.

Hab jóga blokkok

Nedves, szappanos ruhával töröld le az izzadtságot. Levegőn hagyd megszáradni.

Parafa jóga blokkok:

A parafa antimikrobiális tulajdonságú, ezért kevesebb tisztításra van szükség. Szükség esetén tisztítsd meg természetes szappannal és vízzel. Ha folt marad a blokkon, könnyen megtisztíthatod. A parafa viszonylag gyorsan szárad.

Palackok

Javasoljuk, hogy kézzel mosjon, és drótkefével tisztítsa meg a belső részét és a fedél szélét, ha szükséges. Hagyd megszáradni.

A palackokat nem biztonságos mosogatógépben tisztítani, és mikrohullámú sütőbe sem szabad tenni őket.

 

Ha további kérdéseid vannak a többi termék tisztításával és karbantartásával kapcsolatban, ne habozzn, írjon nekünk az info@flexity.hu címre.