A meditáció alapjai és miért is ajánlott meditálni

a meditáció, mint a rugalmasság

Az állandó elfoglaltság, a növekvő nyomás, a testi-lelki kimerültség mind olyan tényezők, amelyek alapvetően befolyásolják egészségünket. Gyakran nem vesszük észre, de a hosszú távú tudatalatti stressznek nagyon rossz következményei lehetnek. Ennek következtében a szorongás, pánikrohamok vagy a depresszió könnyen úrrá lehet rajtunk, amikor testünk és lelkünk szenved.

A világot és a külső tényezőket nem lehet befolyásolni. De amit viszont befolyásolni tudunk, az a gondolkodásmódunk és az átfogó megközelítésünk az egyes helyzetekhez. A meditáció hatékony segítő lehet a lelki és testi egészség felé vezető úton.

MI A MEDITÁCIÓ?

A meditáció egy olyan tevékenység, mely során megtanulunk a jelen pillanatra figyelni. Észreveszünk minden be- és kilégzést, amely áthalad a testen. Ugyanakkor tudatában vagyunk gondolataink „elkalandozásának” is. Minden alkalommal, amikor elterelődik bé- és kilégzésünkről, megpróbálunk hozzá visszakanyarodni, nyugodtan, erőszak nélkül. Így javítjuk fokozatosan a figyelmet és az éberséget. A meditáción keresztül megtanulunk a jelen pillanatban lenni és abban is maradni. Tekinthetjük az egész folyamatra akár úgy is, hogy ugyanúgy edzzük az elménket, mint a testünket. A meditáció (és japán megfelelője, a Zen) egyenlő a jelenlét gyakorlatával – itt és most.

"Ha nem tudod megtalálni az igazságot ott, ahol vagy, hol máshol várod, hogy megtaláld?" / Dōgen/

MI NEM MEDITÁCIÓ

A könnyebb megértés érdekében érdemes tisztáznunk, hogy mi nem a meditáció. A meditációt gyakran (tévesen) relaxációs technikaként vagy vizualizációként értelmezik. A félreértések elkerülése érdekében hangsúlyozni kell, hogy ezek a technikák rendkívül fontosak, rengeteg előnnyel járnak. A relaxációs módszerek segítenek abban, hogy extrém helyzetekben gyorsabban megnyugodjunk, a vizualizációk során pedig aktívan teremtjük céljainkat gondolatainkkal. Ezek a technikák azonban nem azonosak a  meditációval.

Egy másik gyakori tévhit a különböző elvárások vagy célok kitűzése a meditációs gyakorlat során. Amikor célokat és elvárásokat kergetünk, nem a jelenben vagyunk. A meditáció a tudatosságról szól, nem pedig arról, hogy megszerezz valamit. Semmit nem nyerhetünk és semmit sem oldhatunk meg, hacsak nem a jelen pillanatban vagyunk.

Gyakran találkozhattál már azzal a véleménnyel, hogy a meditáció saját érzelmeid figyelmen kívül hagyásáról vagy eltávolításáról szól. Meglepő módon ennek éppen az ellenkezője igaz. A meditáció gyakorlása lehetővé teszi saját érzelmeink megélését anélkül, hogy megszépítené vagy szükségtelenül eltúlozná azokat. A meditáció során nem értékeljük saját gondolatainkat, érzéseinket vagy érzelmeinket. Fogadd el a gondolatokat, ahogy jönnek, és engedd őket áramlani, értékelés nélkü. Talán éppen ez a szempont tűnik nekünk nehéznek, hogy talán hosszú idő óta először nem kell valamit értékelnünk, vagy valamihez társítani magunkat.

A meditáció önmagában nagyon egyszerű, bár gyakorlása energiát, időt és fegyelmet igényel tőlünk. Hibás az az elképzelés, hogy a meditáció valami különleges és túlvilági.

"A meditáció nem egy barkácsoló program – egy módja annak, hogy fejlesszük magunkat, hogy elérjük, amit akarunk. Nem is pihenés, mielőtt visszamész dolgozni. Nem olyan, amit szórványosan csinálsz, amikor csak akarsz. A meditáció egy olyan módszer, amely táplálja az életet, és idővel minden tevékenységbe beépíthető. Ez az elme átalakítása a rabszolgaságból a szabadságba." /Meditation Now or Never - Steve Hagen/

HOGYAN LEGYEK KITARTÓ A MEDITÁCIÓBAN

A meditáció sikere tehát nem abban rejlik, hogy elérjük az általunk kitűzött célokat. Ellenkezőleg, ez egy életre szóló önfejlesztő út, és fontos, hogy kitartsunk mellette, ne pedig saját lépéseinket értékeljük.

Kezdetben azt javasoljuk, hogy minden nap szánj egy kis időt magadra, ideális esetben ugyanabban az órában egy zavartalan helyen, és szenteld ezt az időt a meditáció gyakorlására. Minden. Egyes. Nap.

Ha nem tudod, hogyan kezdj bele, vagy nehezen tartasz ki a meditációban, próbálj ki közös meditációs órákat meditációs központokban. A csoportos meditációs gyakorlatok során (ez vonatkozik a csoportos jógaórákra, csoportos éneklésre és egyéb közös tevékenységekre is) működik a rezonancia elve - könnyebb ráhangolódni a tanári irányítás melletti meditáció gyakorlására, főleg ha a csoport egy hullámhosszon van. Emlékezzünk csak az erőre, amikor nagymamáink közösen énekeltek a vasárnaponként templomban.

"Ha olyannak akarod látni a dolgokat, amilyenek, akkor úgy kell gyakorolnod, amilyen vagy." / Dōgen/

MILYEN HATÁSSAL LESZ RÁD A VALÓBAN RENDSZERES MEDITÁCIÓ?

A rendszeres meditálók által említett leggyakoribb előnyök a következők:

  • nyugalom
  • a stressz csökkentése vagy annak jobb kezelése
  • jobb alvás
  • javul a koncentrációhogyan kell meditálni
  • Kiegyensúlyozottnak és nyugodtnak fogod érezni magad - Az idegesség és az ingerlékenység egyre gyakoribb kísérője mindennapi életünknek. A meditáció segíthet abban, hogy a nap folyamán megállj a jelen pillanataiban, és feldolgozd érzelmeidet. Gondolkodásmódunk nyugodt és békés karaktert ölt. Még stresszes helyzetekben is egyre könnyebb és könnyebb lesz megőrizni a nyugalmat.

  • Csökkenti a stresszt – Ha a nap folyamán bármikor megállunk, lélegzünk és nyugodtnak érezzük magunkat, akkor a pulzusszám és a stresszérzetért felelős hormon termelődése is csökkenhet. Próbálj meg feltenni magadnak 3 kérdést a nap folyamán vagy stresszes helyzetben – mit látok most, mit érzek most, mit hallok most. Nem kell megoldani semmit, csak rögzíteni ezeket az érzéseket.

  • Út a jobb alváshoz – A nyugtalan alvás számos komplikációt okoz az életben. Az idegesség, a stressz és az ingerlékeny hangulat kialvatlanul csak fokozódik. Ha azonban elalvás előtt 15-20 percre leteszed a mobiltelefonod és belemerülsz a pillanatba az előbb-utóbb nyugodt alvás formájában is megmutatkozik.

  • Fokozott összpontosítás – A nyugalom és kiegyensúlyozottság, amely eleinte csak a meditáció gyakorlata közben jelentkezik, idővel hirtelen átkerül a midnennapi életbe. Mindez megmutatkozik majd a munkában, iskolában, a kapcsolatokban.

A meditáció számos előnnyel jár. De hogyan kell meditálni? Mivel nincs pontos "recept", adunk néhány tippet és tanácsot, amelyek akár Neked is segíthetnek a meditáció során.

HOGYAN MEDITÁLJ - MEDITÁCIÓ KEZDŐKNEK

  • Keress egy megfelelő helyet, nyugodt környezetet, hogy senki ne zavarjon.
  • Válassz egy olyan időpontot, amikor nem kell sietned.
  • Figyeld a légzésed ritmusát, a testedet. Ülj kényelmesen, stabil alappal.
  • Amikor az elme elkalandozik, próbálj nyugodtan visszatérni légzésed ritmusához.
  • A meditációt békével és önmagad iránti hálával fejezd be.

ÉRDEKELHET MÉG: MEDITÁCIÓ - TECHNIKÁK, ELŐNYÖK ÉS MEDITÁCIÓS KÖZPONTOK KEZDŐKNEK IS

Hozzon létre egy külön helyet otthonodban, akár egy kis sarkat, amelyet a meditációnak szentelsz. A saját stílusodnak megfelelően választhatsz szőnyeget és meditációs párnákat. A hangulatot gyertyákkal vagy a neked tetsző kiegészítőkkel teheted teljessé. Fontos, hogy nyugodtan és jól érezd magad.

Nem szükséges szigorúan betartani az időintervallumot. Ha azonban kezdő vagy, kényelmesebb lesz 5 vagy 10 perccel kezdeni. A rendszeres gyakorlás fontos a meditációban. Ezért könnyen megeshet, hogy 10 perc elsőre egy örökkévalóságnak tűnik majd számodra. Idővel azonban rájössz, hogy ez az önmagadnak szentelt idő megfizethetetlen.

Nincs szigorúan előírva, hogy törökülésben kell ülni. Egyszerűen találd meg a neked megfelelő helyzetet. A választott testhelyzetben figyeld meg tested, belülről érzékeld a működését. Ugyanakkor próbálj a légzésedre koncentrálni, és érezd, ahogy az energia áthalad az egész testeden.

Eleinte talán gyakran elkalandoznak majd a gondolataid, a nap történéseit, helyzetek, emberekz egész napról, helyzetekről és emberekről szóló gondolatok járnak majd a fejedben. Ne haragudj magadra, hogy elkalandozik az elméd. Fogadd el, és tereld vissza a figyelmedet a lélegzetedre.

Érezd át magadban a béke és a nyugalom pillanatát. Koncentrálj a pillanatra, nyisd ki a szemed és fejezd be a meditációt lassú légzéssel. 

ÜLÉS MEDITÁCIÓ ALATT

"A hatodik pátriárka, amikor tanácsot adott a meditációhoz, azt szokta mondani: "Az én tanításom a szamádhi és a pradzsna egységéről és összekapcsolódásáról szól. A szamádhi a pradzsna alapja, a pradzsana pedig a szamádhi funkciója." ők a láng, amely a fény esszenciáját alkotja. "A fény a láng funkciója. Amikor ülsz, légy olyan, mint egy gyertyaláng. Ez a gyertya természetesen fényt áraszt." Tapasztald meg a meditációnak ezt a nyitottságát, amely elkísér a mindennapi életedben. Minden pillanat a legfontosabb lesz az életedben. Az egész világ visszatükröződik az elmédben, az elméd pedig az egész világban."

A spirituális gyakorlatok során igyekszünk lecsillapítani az elménket. A dolgunk megkönnyítése érdekében olyan stabil pozíciót kell találnunk, ahol nem fáj a hátunk, nem fáj a lábunk és kényelmesen bírjuk tartani egy darabig. Javítsd az üléstechnikád. Amikor meditációban ülsz, próbáld meg egyesíteni tested, lélegzeted és elméd. A testnek, a lélegzetnek és az elmének egybe kell olvadnia.

Az ülésben nagyon fontos elem a has, mert a köldök alatt van egy "tantien" nevű pont, amely egyensúlyba hozza a fizikai testet. Találd meg az egyensúlyt az ülésben. Engedd egy kicsit előre a csípődet, és próbáld megtalálni az egyensúlyt különösebb erőfeszítés nélkül. Nem feszülten kell ülni, hanem nyugodtan.

Több olyan megfelelő testhelyzetet ismerünk, amelyek alkalmasak a meditációra és kellemes támaszt nyújtanak testünknek, hogy elménk nyugodt legyen.

Figyelj a következőkre:

  • stabilitás
  • egyenes hát
  • kezek helyzete
  • légzés és has

A kéz helyzete rendkívül fontos a meditációban. A feszültség, a fáradtság vagy a túlzott erőfeszítés szükségtelen fizikai és pszichológiai problémákhoz vezethetnek. Megfelelő pozícióval a kezek megvédhetnek minket a zavaró erőktől. Helyezd az egyik tenyered a másikra, és mintha gondolatban egy kört zárnál, óvatosan rakd össze a hüvelykujjaid.

TIPP: A hüvelykujjak egymáshoz való nyomása figyelmeztetőként is szolgálhat, amikor meditáció közben túl messzire szállnak a gondolataid, automatikusan erősebben nyomod össze hüvelykujjaidat.

mire jó a meditáció

 

MEDITÁCIÓS PÁRNA ÜLÉSRE

A meditációs párnák egyszerű, de ötletes meditációs segédeszközök. Nekik köszönhetően könnyedén elfoglalhatod a helyes és stabil ülést, egyenletes háttal és tökéletesen stabil alappal. A Flexity-nél különböző típusú párnákat találsz, mindig az egyéni preferenciák szerint válassz. A meditációs párnák megemelik a feneket, kiegyenesítik a hátat, és lehetővé teszik a térdünk pihenését a szőnyegen. A párna kiválasztásánál elsősorban az alakod és a csípőd rugalmassága az, amit figyelembe ajánlott venni. Merevebb izmokkal rendelkezőknek magasabb párna ajánlott, hogy a bokák keresztbe tételével a térdek legalább csípőmagasságban legyenek és szabadon le tudjanak esni a földre.

NÉHÁNY HASZNOS TIPP A VÉGÉRE

  • Rendszeresség – kezdetben próbáljrendszeresen, körülbelül ugyanabban az időben és csendes, zavartalan helyen meditálni.

  • Maradj „a felszín felett” – még ha olyan gondolat vagy külső hatás érkezik is, ami első pillantásra felzaklat, ne hagyd, hogy eltereljék a nyugalmadat. Regisztráld az eseményt, de ne engedd közel magadhoz. Hagyd, hogy a gondolatok maguktól jöjjenek és menjenek.

  • Légy kedves magadhoz – szánj rá időt, a meditáció megtanulása egy életen át tartó utazás, különösen, ha életed nagy részében nem meditáltál, és ez teljesen új számodra.

  • Ne legyenek céljaid – próbáld meg se pozitívan, se negatívan értékelni a meditációt. A tapasztaltak számára is minden gyakorlat új kihívásokat jelenthet. A lényeg, hogy rendszeresen, elvárás nélkül meditálj.

  • Csak semmi hirtelen mozdulat – ne egy hirtelen, gyors mozdulattal fejezed be a foglalkozást, hanem lassan és tudatosan. Ez később segít abban, hogy séta és napi tevékenységek közben is tudj meditálni.

  • Együtt könnyebb – ha gondjaid vannak a meditáció elmélyítésével, próbáld meg megosztani ezt az élményt valakivel. Azt tudtad, hogy vannak olyan meditációs központok, ahol tapasztalt tanár irányításával meditálhatsz? Cikkünkben összegyűjtöttük a magyarországi meditációs központokat.

meditációs párnák

 

HASZNOS SEGÍTSÉG A MEDITÁCIÓHOZ

A Flexitynél meditációs segédeszközök széles választékát találod a párnáktól egészen a füstölőkig.