Hogyan válasszunk meditációs párnát

Hogyan válasszunk meditációs párnát

MEDITÁCIÓS PÁRNÁK - ÜLŐPÁRNA FÖLDRE

A meditációs párnákat általánosságban meditáción kívül pránajáma gyakorlatoknál is használjuk, tehát légző technikáknál vagy edzésnél, de ászanák gyakorlása elősegítéséhez is, vagy csak üléshez a földön. A párnák segítségével tökéletesíthetitek a jógás üléseket – kényelmes ülés = szukhászana, gyémántülés = varjászana, hőspóz = virászana, váltott orrlyukas légzés = nádí-sódhana, bhramarí-pránájáma = méhecske légzés – behajlított térdekkel és lábfejekkel a földre támaszkodva, a könyökök a térdekre téve.

A párna kiválasztásánál elsősorban az alakotok mérete és a csípőtök rugalmassága, valamint a hátsó egyengetők szilárdsága irányítson titeket, pl. a merevebb testalkatoknak magasabb párnára lesz szükségük, hogy a bokák keresztezésekor a térdek legalább a csípő=ágyék szintjén legyenek, és így lógni tudjanak.


A PÁRNÁK MÉRETEI ÉS FORMÁI

ülőpárna földre

 

Ha kezdők vagytok, ülés közben fáj a hátatok (gömbölyödik), vagy keresztezett ülésben magasabban vannak a térdeitek, mint a csípőtök (kemény csípők), akkor válasszatok magasabb párnát.

Ha teltebb a testalkatotok, válasszatok szélesebb és laposabb párnát. Ha jobb stabilitásra van szükségeket ülés közben, válasszatok párnát szélesebb alappal. Ez azt jelenti, hogy ZAFU típusút, illetve lapos Rondo-t.

Ha a lábaitoknak nagyobb térre van szüksége, válasszatok félhold- vagy szívalakú párnát.


PÁRNATÍPUSOK:


RONDO = varratok nélkül, alacsonyabb, stabilabb alapzat, kb. 15-20 cm magas, átmérő 24-35 cm– (a kínált párna típusától és a gyártótól függően).   

ülőpárna földre

ZAFU = varrott, magasabb, gömbölyded, szélesebb, több hely van a lábaknak, kb. 20 cm magas, átmérő 38 cm.  

PRANAYAMA = derékszögű forma széles alapzattal és jobb támasszal. 

Vigyázat, a párna magassága csak tájékoztató jellegű. Lehetséges, hogy az elején, vásárlás után a párna magasabb lesz és rendszeres használattal „lelapul”. A gyártótól függően szükség szerint bármikor ki lehet venni a töltetet a párnából vagy esetleg többet beletenni.

TÖLTETEK:

meditatív vancusba töltve a cseppeket   kapok (=gyapotcserje, mint a vatta) > „csendes“, könnyebb és tartósabb – gyakorlatilag nonstop tartós marad

 

 

spalda   Tönkölybúza (=gabonahéjak) > súlyban valamivel nehezebb, finoman susog, a test szerint formálódik, képes elnyelni a meleget és melegíteni.