Meditáció - technikák, előnyök és meditációs központok kezdőknek is

meditáció kezdőknek

A meditáció csodálatos dolog. Többek között lehetőséget nyújt felkutatni belső énünket, támaszt nyújt a mindennapi nehézségek és stresszehlyzetek kezelésében.

Miért kezdj el meditálni?

Ez nem csak a végtelen párnán való ücsörgésről szól. A meditáció az elme edzésére összpontosító technikák egész rendszerét rejti magában.  Egy mindennapi gyakorlat, amely, csak úgy mint a torna és az edzések, megtanítanak a jelen pillanatra fókuszálni.

Milyen előnyei vannak a meditációnak?

Maguk az előnyök és intenzitásuk a meditáció rendszerességétől függ. A végtelen palettáról kiválasztjuk a meditációs gyakorlatok néhány pozitív hatását:

  • az egészséges alvás támogatása,
  • termelékenység növelése,
  • a kortizolszint és a stressz csökkentése,
  • önbizalom építése,
  • érzelmi stabilitás fenntartása,
  • az intuíció fejlesztése.

A legismertebb meditációs technikák

Jelenleg a leggyakrabban használt technikák közé tartozik a koncentrált meditáció (egy konkrét dologra való összpontosítás , pl. egy szó/szócsoport ismétlése, amit mantrának nevezünk), a mindfulness módszere (a kósza gondolatokra és azok elfogulatlan megfigyelésére koncentrálva) és az együttérzés kimutatásának módszere (egy negatív gondolat vizualizálása, pozitív kötelék létrehozása hozzá, és ennek az elképzelésnek az ezt követő átalakulása együttérzéssé).

6 tipp a meditációhoz

  • Csendes hely – keress egy csendes helyet, ahol zavaró tényezők nélkül meditálhatsz

  • A helyes pozíció – próbáld meg a gerincét kinyújtva tartani a gyakorlat során, mivel a test és a lélek szorosan összefügg, így ha a tested egyensúlyban van, akkor az elméd is egyensúlyban lesz

  • A lélegzet tudatosítása - nincs szükség a légzés irányítására, csak érzékeld természetes ritmusát

  • Engedd el a kósza gondolatokat – hagyni kell, hogy a gondolatok természetes módon áramlanak, mint a lélegzeted.

  • Az érzelmek és a testi megnyilvánulások közötti kapcsolat megfigyelése - az érzelmeket olyan testi megnyilvánulások kísérik, mint a kézremegés, izzadás, meleg/hideg érzés, gyomorpanaszok. Az érzelmeket kiváltó történetek helyett fontos az okozott fizikai eredményre összpontosítani – magán a testi megnyilvánulásokra.

  • Tartsd be a rendszerességet – kezdőknek 10 perces meditáció javasolt. A meditációt célszerű rendszeresen, ideális esetben naponta gyakorolni.

MEDITÁCIÓS KÖZPONTOK MAGYARORSZÁGON

TOSZKÁVA MEDITÁCIÓS KÖZPONT

A Toszkáva meditációs központot Ercsei Mónika mutatja be:

"A meditációs központunk Káván található, egy pici faluban melyet az M4-es úttal összekötöttek mostanra így a repülőtér 20-25 perc alatt érhető el jelenleg. 

Regisztrált felnőttképző hely vagyunk, és olyan képzéseket kínálunk, amik az önismeretet helyezik előtérbe, és az öngondoskodást test-lélek-szellem szinten. Elsődleges célunk az egészség megőrzés fontosságának minél szélesebb körbe való eljuttatása. Ezért is vannak online képzések is és tanácsadások hirdetve.  Természetesen a tanácsadásokra pl. funkcionális táplálkozási tanácsadás, egyénileg is lehet online és személyesen jelentkezni, de ezek mind megtalálhatóak a toszkava.hu honlapomon is. 
 
A csoportos meditációk havonta egy alkalommal ingyenesek. Egy 8 méteres jurtában tartjuk, hangtálakat és egyéb hangeszközöket is megszólaltatok az teljes ellazulás érdekében. Intuitív ének is szokott lenni, melyet a meditàció záró akkordjaként élvezhetnek az ideérkezők. A helyválasztás kiváló mert az erdő mellett a madárcsicsergésben (olykor egy-egy őz is meglátogat mindet) álltalában mindenki visszavágyik ezekre az alkalmakra. 
 
A hely alkalmas elvonulásokra is, mert kiegészül egy csodálatos kültéri konyhával, illetve a szükséges mellékhelyiségekkel. Aludni ilyenkor a jurtában vagy esetleg sátrakban lehet. Ezeket igény szerint alakítjuk. 
 
Szeptember 3-án 14:00 -tól nyílt napot tartunk melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. A nyílt nap ingyenes. Minden itt oktatott my body technikát ki lehet próbálni, melyeket a tanitványaim végeznek velem együtt ezen a napon. 
 
Van egy hatalmas füves területünk ahol csoportos jogát, bemutatót is lehet tartani. Illetve szoktak jönni fotózkodni is mert igazán sikerült mindent úgy megalkotnunk férjemmel, hogy teljes harmoniát sugároz a hely már akkor is ha csak megpihenünk a jurta lépcsőjén. 
 
Az igazi csoda pedig belül vár amikor kinyitjuk az ajtót pont úgy amikor a szívünk ajtajàt merjük kinyitni....."

 

További információ: www.toszkava.hu

TARA MEDITÁCIÓS KÖZPONT

A központot Veress Szilvia mutatja be:

"Központunkban a több fèle program közül tudnak választani a hozzàn fordulók. 22 éve foglalkozunk a meditáció tudományával, az energiákkal és a tudatosság fejlesztésével. Nepáli, buddhista filozófiai tanulmányainkat dolgoztuk át közérthetőbbre, hogy mindenki számára elfogadhatóbb ès könnyebben  beépíthető legyen a hétköznapi életbe. 

Szerencsére folyamatosan fejlődik központunk, amit a hozzànk járók ” Tarának” hívnak. Elvonulásokat, trèningeket is tartunk más helyeken pl. Nepáli spirituális utakat is szervezünk. 
 
Ősztől pedig bővülünk, meditàciós és tudatosság fejlesztő trénerekkel, asztrológussal. Központunk cèlja a tudatos élet megismertetése mindenki szàmára. 
 
De gondoltunk azokra is, akiknek vagy ideje nincs vagy a távolság akadályozza a részvételt a Tarában. Ezért www.zencool.app néven online felületen alkottuk meg meditàciós és tudatossàg fejlesztő oldalunkat, ahol jelenleg ingyenes meditációk és hanganyagok vannak."
 
További információ: www.fehertara.hu

BUDDHISTA VIPASSANA ALAPÍTVÁNY 

Az alapítvány célja a Burmában élt Mahasi Sayadaw által kidolgozott satipatthana vipassana és más burmai vipassana meditációs technikák megismertetése Magyarországon. E meditációs technika nagymértékben növeli az önismeretet és segít az emberi kapcsolatok fejlesztésében. A metta (szeretet, szerető kedvesség) meditációs módszer elmélyíti a kapcsolatokat és feloldja a konfliktusokat.
 
 

MÁNFAI ELVONULÁS KÖZPONT ÉS ALKOTÓHÁZ (MEKA)

A Mánfai Elvonulási Központ és Alkotóház a Baranya megyei Mánfa községben található. A Tan Kapuja Buddhista Egyház a Központ létrehozásával és működtetésével, olyan alkalmas helyet kíván vendégeinek, tanítóinak, hallgatóinak biztosítani, ahol zavartalanul lehet csöndben, nyugalmat és elmélyülést igénylő szellemi tevékenységet folytatni, természetközeli környezetben.
 
További információ: https://meka.hu/
 

GYÉMÁNT ÚT BUDDHIZMUS - MEDITÁCIÓS KÖZPONTOK

A Láma Ole Nydahl által világszerte alapított 650 Gyémánt Út buddhista központok. A meditációs központok közül a budapesti a legnagyobb városi központ. Ennek megfelelően ez egyfajta közép-kelet európai és balkáni nemzetközi meditációs központ feladatait is teljesíti, támogatva az erdélyi, kárpát-aljai, határmenti szlovák, szerb és bolgár centrumokat is. Vagyis aki ide betoppan, nemzetközi pezsgéssel is találkozhat.
 
További információ: https://www.buddhizmusma.hu/kezdolap