Hogyan segít a mindfulness (éberség) a mindennapi stressz leküzdésében

Az elmúlt években a stressz, sietség és önmagunk szükségleteinek elhanyagolása fokozatosan szorongással tölti meg az életünket. A felgyorsult, stresszel teli világ egy úgynevezett "forradalmat" indított el a társadalomban, hogy az emberek felfedezzék az egészség nemcsak fizikai aspektusait is. Igazi öröm látni és érzékelni, hogy társadalmunk kezd egyre nagyobb figyelmet fordítani az emberi egészség mentális oldalára is. A mentális jólétre és a mentális egészségre fordított növekvő figyelemnek köszönhetően egyre többet találkozunk a médiában a mindfulness (éberség) fogalmával is. 

DE MIT IS JELENT AZ ÉBRESÉG?

mindfulnes gyakorlatok

fotó: Manduka

Mi minden rejlik eme szó mögött? Bármelyikünk gyakorolhatja? Milyen módszerekkel gyakorolhatjuk az "éberséget" mindennapi életünkben? Válaszoljuk meg együtt ezeket a kérdéseket!

"Ha a világ forgatagában találjuk magunkat, elveszítjük a kapcsolatot egymással - és önmagunkkal." - Jack Kornfield

Nem változtatjuk meg a múltat, és a jövőt sem lehet megjósolni. Az egyetlen igazán fontos dolog ITT és MOST történik. Minden a jelen pillanatban folyik, ami azt várja el tőlünk, hogy teljesen észleljük és tapasztaljuk meg. Jelenlét. Az éberség alapja benne rejlik.

"A pillanatok megörökítésének legjobb módja, ha odafigyelünk rájuk. Tehát a tudatosságot fogjuk gyakorolni. ” - Jon Kabat -Zinn   

A tudatosság elvének megértése egyáltalán nem nehéz. Lényege valójában egyszerű, egyértelmű, és csodálatos üzenetet tartogat számunkra. Mit jelent a "tudatosság" kifejezés?

  • Az éberség tudatunk állapota, amely arra összpontosít, ami a jelen pillanatban történik.
  • Az éberség a legnagyobb hangsúlyt fekteti a jelenre, anélkül, hogy gondolataink belefutnának a múltba, vagy előre látnák a jövőt.
  • Az éberség a jelen pillanat tudatos észlelése és tudatos tapasztalata.

Nem foglalkozni a múlt eseményeivel, nem aggódni a jövő miatt, és csak arra figyelni, ami most történik, triviálisnak tűnhet, kivéve azt a kellemetlen tényt, hogy nagyon gyakran óriási problémát okoz a pillanat megélése. Az elménk elmenekül, elveszítjük a kapcsolatot a testünkkel, és nagyon gyorsan újra és újra elmerülhetünk olyan gondolatokban, amelyek már megtörténtek, vagy aggódunk a jövő miatt. Ez pedig egyáltalán nem növeli belső békénk és boldogságunk minőségét.

Az éberség alapvető emberi képesség arra, hogy teljes mértékben jelen legyünk és tisztában legyen azzal, hogy hol vagyunk és mit csinálunk, és ne legyen túlzottan leterhelve a körülöttünk történtek által. A tudatosság és a jelenlétre való összpontosítás képessége az alapoktól kezdve virágzik mindannyiunkban, rajtunk múlik, hogyan és milyen gyakran kezdjük gyakorolni, fejleszteni, bekapcsolni az életünkbe, és ezáltal javítani létünk általános minőségén.

"Éld a jelen pillanatot. Csak ez a jelen pillanat az élet. ”-Thích Nhất Hạnh

Az éberség nem különleges szuperképesség, amelyet meg kell szereznünk. Ez egy szuper képesség, amellyel mindannyiunkat felruház az élet, és amely lehetővé teszi számunkra, hogy a lehető legteljesebben és a lehető legjobban éljük az életet. Már megvan a képességünk, hogy jelen legyünk, és ez nem igényli, hogy megváltoztassuk, kik vagyunk. Az éberség lényege sokkal nagyobb, mint csak gyakorolni. Tudatosságot és törődést hoz minden tevékenységünkbe.

- Bárhol is vagy, légy ott teljesen. - Eckhart Tolle

MILYEN ELŐNYEI VANNAK ÉLETÜNKBEN AZ ÉBERSÉGNEK?

Blog: Jóga gyakorlatok az összpontosítás javítására

Mindenekelőtt lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan úgy éljük az életet, ahogy van, és pontosan akkor, amikor valójában megtörténik - MOST. Nem tegnap vagy holnap. A tudatosságnak köszönhetően megtapasztaljuk azt, ami igazán számít. A mindfulness lényegében egyetlen negatívumot sem tartalmaz, ellenkezőleg, számos pozitívumot kínál életünkbe:

  •   mérsékeli a stresszt
  •   növeli a teljesítményünket
  •   fejleszti a kreativitást
  •   lehetővé teszi, hogy áttekintést kapjunk a jelen helyzetről
  •   megakadályozza a múlthoz kapcsolódó szorongást vagy a jövőbeli eseményektől való félelmet
  •   elménk megfigyelésével szerzünk ismereteket
  •   fokozza figyelmünket szeretteink jólétére
  •   megtanít arra, hogy nyugodtabbak, körültekintőbbek legyünk a kényelmetlen helyzetekben
  •   felismeri és ápolja az emberi lényünk legjobb tulajdonságait.

HOGYAN GYAKOROLJUK AZ ÉBERSÉGET?

mik az észszerű technikák

fotó: Pixabay

  • Bizonyára sokan nem fogtok meglepődni azon, hogy a legalapvetőbb módja az élet jelen pillanatának teljes felfogásának gyakorlására a meditáció .
  • Tudatosan javíthatjuk és megvalósíthatjuk a tudatosságot különböző helyzetekben, ha a légzésünkre koncentrálunk. Például, ha olyan helyzetbe kerülünk, amely stresszt, félelmet vagy szorongást okoz nekünk (minden aggodalom és félelem az elképzeléseinkből fakad, "mi történhet, ha ..."), a légzésre való összpontosításnak köszönhetően jobban érezzük magunkat.
  • A jelenre való teljes odafigyelés egyik nagyszerű módja a kreatív tevékenység. Legyen szó sütésről, rajzolásról, írásról, munkára való összpontosításról ... amikor minden energiánkat valami új létrehozására fordítjuk, nincs idő leterhelni az elmét a múltba visszanyúló értelmetlen gondolatokkal vagy a jövőbeli forgatókönyvek elképzelésével.
  • A mozgás és a fizikai aktivitás hatásáról nem is beszélve, mert az, hogy a jógában teljes mértékben az ászanára koncentrálunk, vagy a környező természet észlelésére futás közben, lehetőséget ad arra, hogy érezzük, mi történik körülöttünk jelenleg (és milyen szép és megismételhetetlen ez az egész most)  :).

"Az egyetlen módja az életnek, ha minden percet egyedi csodának fogadunk el." - Tara Brach

Az éberséggel kapcsolatos tippjeink befejezéséül: ami kezdetben nehéznek tűnhet, néhány hét múlva az életünk természetes része lehet.

 

minden jóga kellék