Mantrák - jelentésük, erejük és alapszövegeik, amelyeket ismernie kell.

A mantrák jelentése és hogyan értelmezzük őket?

A mantrákat szent eszköznek tekintik, amely még mélyebb értelmet ad a jógának és a meditációnak. A gyakorlatba való felvételük növeli a jóga szentségét és annak elmozdulását a fizikai síkról a magasabb tudatállapotok felé. A csakráknak vannak bizonyos rezgései, és bizonyos mantrák képesek visszhangozni ezt az energiát, és egyúttal harmonizálni is azt. Az énekléshez képest a mantrát sokkal összetettebbnek tartják. Összekapcsolhatja a hangot, a testet és az elmét egy mélyebb élményben.

Gyakran a mantrák és azok használata összefügg a jóga gyakorlásával. Használatuk azonban messze túlmutat a jóga gyakorlásán. Bár a mantrák elsősorban jógaeszközök, hasznosak az elme megnyugtatásában bármely más helyzetben. Szorongás, stressz, félelem, magány ... ezekben az érzelmekben a mantrák hasznos barátok lehetnek, akik megbízhatóan nyújtanak segítő kezet és átölelhetnek minket kritikus helyzetben.

A meditáció sokkal jelentősebb hatást fejt ki, ha mantrák kísérik. A meditáció során gyakorolva szükséges a rendszeres légzés és a ritmus váltogatása. A mantrák használata meditáció során segít a jelen pillanat tudatos érzékelésében, lelassítja a gondolatokat, segíti a mentális tisztaságot és a mentális béke elérését. Csökkentik a stresszt és elősegítik a relaxációt.

"Nyugtasd meg az elméd, és a lelked beszélni fog." Pontosan ebben segítenek a mantrák. Hogy elménk megnyugodjon és tudatos felfogásunknak horgonyt, állandó pontot adjon. A mantrák gyakorlásakor elengedhetetlen figyelni a hangjukra. Ugyanakkor ne felejts el odafigyelni a kiejtésükre és az ismétlésükre.

A segítő mantrák nem a pozitív megerősítés szinonimái

mantra jelentése

A mantrákat néha és nagyon könnyen összekeverik a megerősítésekkel. A megerősítések hatása egészségünk pszichológiai vonatkozásaira nagyon erős, de ezek önsegítő technikák, amelyek nem egy adott kultúrából vagy vallásból származnak - ellentétben a mantrákkal.

A pozitív megerősítések a megnyugtatásra, a motiválásra vagy a bátorításra összpontosítanak. A szorongás vagy a depresszió tüneteinek enyhítésére szolgálnak. A pozitív megerősítéseket az 1970-es évektől használják, az akkori neurológusok ajánlása által. Céljuk a pszichoterápia megértésének beépítése volt a gondolati minták tudatos megváltoztatásához.

A mantrák olyan hangok, amelyek eredete egy bizonyos kultúrához kapcsolódik. A spiritualitáshoz kapcsolódnak, és céljuk az, hogy a belső béke elérésével megszabadítsák az elmét a gondolatoktól.

A legismertebb mantrák

Om mantra jelentése: 

Az Om nem csak egy hétköznapi hang, az Om az univerzum hulláma. Azt mondják, hogy Om volt az első hang, amely a világegyetem létrejöttét kísérte. Ennek a mantrának minden részét teljesen ki kell mondani, és érezni kell a hang energiáját, amint a medencefenéktől  egészen a fejünk fölé emelkedik. Ennek a mantrának a tónusa állítólag hatással van a csakra blokkokra a nyakon, ami jobb ráhangolódáshoz vezet a más emberekkel folytatott kommunikáció során. Az Om hangját szentnek tekintik a hinduizmusban, a buddhizmusban, a szikhizmusban és a dzsainizmusban.

Shanti mantrák / Béke mantrák:

"Om Shanti, Om Shanti Om Shanti’

Ezeket a mantrákat a béke énekének is nevezik. Használata kihat az életünk nagyobb mértében való alkalmazásra. A békét hozó mantráknak hosszabb és rövidebb verziójuk is van. Eredetük a hinduizmusban rejlik. Vallásos szertartásokat kísérő imáknak tekintik őket.

Gayatri mantra

"Om bhūr bhuvaḥ suvaḥ
tatsaviturvareṇyaṃ
bhargo devas.."

Az egyik legrégebbi szanszkrit mantra. Minden teremtmény egységéről beszél, annak különböző formái ellenére. Éneke a Nap fényét idézi, és segít legyőzni a szenvedést . Ezt a mantrát és a hozzá kapcsolódó verseket maga Buddha is ismerte. A Gayatri istennőnek szentelt mantra nagy jelentőséggel bír a hindu rítusok részeként.

Ganesha mantrái

"Om gan ganapathaye namo namaha
Shri sidhivinayaka namo namaha
Ashta vinayaka namo namaha
Ganapathi bappa moraya
...."

Ganesha- t a bölcsesség és a siker istenének, de az akadályok eltávolítójának is tekintik. A művészet és a tudomány védőszentjének számít. Eredete a hindu valláshoz kapcsolódik. Számos mantrát használnak ezzel az isteni lénnyel kapcsolatban. A Ganesha meghívásának szentelt mantrák, amelyeket igazi odaadással énekelnek, képesek pozitív eredményeket hozni és elhárítani a nehézségeket. Segítenek a kívánt sikerek elérésében.

Bármilyen mantrát is választasz, ne feledd, hogyha valóban szívből szól, akkor csak szép dolgokat hozhat az életedbe.

Ashtanga invokáció

Om Mantra

Vande gurunaam chaaranara vinde

Sandar shita swaatma sukhava bhode

Nishrey yase jaangalika yamane

Samsara haala hala moha shantye

Abahu purusha karam

Shankha chakraasi dharinam

Sahasra shirasam shvetam

Pranamaami patanjalim

Surya Namaskar Mantra

OM MITRÁYA NAMAHA

OM RAVAYÉ NAMAHA

OM SÚRYÁYA NAMAHA

OM BHANAVÉ NAMAHA

OM KHAGÁYA NAMAHA

OM PÚŠNE NAMAHA

OM HIRANYAGARBHÁYA NAMAHA

OM MARÍČÁYÉ NAMAHA

OM AADITJÁJA NAMAHA

OM SAVITRÉ NAMAHA

OM ARKÝYA NAMAHA

OM BHASKARÁYA NAMAHA

OM ŠRÍ SAVITRÁ SÚRYA NÁRÁJANÁJA NAMAHA

OM MANI PADME HUM MANTRA

ASATO MANTRA

ASATÓ MÁ SAT GAMAJÁ

TAMASÓ MÁ DŽJÓTIR GAMAJÁ

MRTJÓR MÁ AMRTAM GAMAJÁ