A Shatavari hatásai

Annak érdekében, hogy a legjobb döntéseket hozhasd a Shatavari használatával kapcsolatban, készítettünk egy átfogó cikket a Shatavari hatásairól, valamint mellékeljük a rendelkezésre álló tanulmányokat.

A Shatavari egy erős gyógynövény, számos egészségügyi előnnyel, különösen a nők számára. A Shatavari név - Shatavari "százszoros fiatalos nőiségnek" fordítható, és pozitívan hat a női test általános működésére. Adaptogén tulajdonságai elősegítik az általános egészséget és a jólétet, míg a reproduktív rendszerre gyakorolt hatása elősegítheti az egészséges termékenységet és a szexuális funkciót. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai segíthetnek megvédeni a szabad gyökök által okozott károkat és gyulladásokat, míg nyugtató hatásai elősegítik a belső nyugalom és béke érzését. Ha a Shatavari szedését fontolgatod, fontos, hogy szakemberrel is konzultálj a megfelelő adagolás és a használat időtartamának meghatározásában.

A cikk tartalma

Shatavari története az ájurvédikus gyógyászatban

A Shatavari, más néven Asparagus racemosus, az ayurvédikus gyógyászatban általánosan használt gyógynövény. Számos egészségügyi előnyéről ismert, különösen a nők számára. A Shatavari egy adaptogén gyógynövény, ami azt jelenti, hogy segít a szervezetnek alkalmazkodni a stresszorokhoz, és elősegíti az általános jólétet.

A Shatavari a spárgacsalád tagja, Indiából származik. Az ayurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használják fiatalító gyógynövényként, különösen a nők számára. Szanszkritul Shatavari azt jelenti, hogy "akinek száz férje van", utalva a termékenységet és vitalitást előmozdító hírnevére. A Shatavarit ma is használják az ájurvédikus gyógyászatban a nők reproduktív egészségének, valamint általános egészségének és jólétének támogatására.

A Shatavari használatának egyik fő előnye a megnövekedett energia és vitalitás érzése. Állítólag segít kiegyensúlyozni a hormonrendszert, különösen a nőknél, és támogatja az egészséges emésztést, az immunitást és a stresszkezelést. Úgy gondolják, hogy a Shatavari elősegíti a szoptatást szoptató anyáknál.

A Shatavari használatával kapcsolatos másik tapasztalat a libidó és a szexuális funkció potenciális növekedése. A Shatavarit hagyományosan afrodiziákumként használják, és úgy gondolják, hogy elősegíti az egészséges szexuális funkciót férfiaknál és nőknél egyaránt.

Úgy gondolják, hogy a Shatavari gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segíthetnek megvédeni a szabad gyökök okozta károkat és gyulladásokat. Támogathatja a bőr egészségét és üdeségét.

Ezenkívül a Shatavariról úgy tartják, hogy nyugtató hatással van az elmére és a testre. Azt mondják, hogy elősegíti a belső nyugalom és béke érzését, segít csökkenteni a stresszt és elősegíti a pihentető alvást.

 

BLOGLEÍRÁS 1080x430 nasiruka (17)

Aktív hatóanyagok és a Shatavari terápiás hatása

Az egyik ok, amiért Shatavarit nagyra értékelik az ájurvédában, a hatóanyagok széles skálája . Íme néhány aktív vegyület a Shatavariban, valamint azok terápiás hatásai:

  • Szaponinok: A Shatavari szaponinokban gazdag, amelyek gyulladásgátló és immunerősítő tulajdonságaikról ismert kémiai vegyületek csoportja. A szaponinok a tápanyagok felszívódását is segítik, ezért gyakran használják kiegészítők összetevőjeként.
  • Shatavarin: Ezek a szteroid glikozidok egy csoportja. Megállapították, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk van, és segíthet a vércukorszint szabályozásában is.
  • Flavonoidok: A Shatavari különféle flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismert növényi vegyületek csoportja. Megállapították, hogy pozitív hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre, és segíthetnek bizonyos ráktípusok elleni védekezésben is.
  • Aszparagamin A: Ez egy Shatavariban található alkaloid, amelyről kimutatták, hogy daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet a gyulladás csökkentésében és az oxidatív stressz elleni védekezésben is.
  • Nyálka: A Shatavari nyálkaanyagot tartalmaz, egyfajta oldható rostot, amely segít megnyugtatni az emésztőrendszert és csökkenti a bélgyulladást.

A Shatavari különböző formái - por, kapszula, tea

Mindegyik formának megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a választás, hogy melyiket használjuk, nagyrészt személyes preferencia kérdése.

A Shatavari por a gyógynövény leggyakoribb formája. A növény szárított gyökereinek finom porrá őrlésével állítják elő . A por állagú Shatavari használatának egyik előnye, hogy könnyen hozzáadható italokhoz, turmixokhoz vagy ételekhez. Vízzel vagy gyümölcslével összekeverve közvetlenül is bevehető. Néhány ember azonban kellemetlennek találja a por ízét.

A kapszulák a Shatavari másik népszerű formája. Könynen használhatók és hosszabb ideig elállnak, mint a Shatavari por.  A kapszulák azonban drágábbak lehetnek, mint a porított Shatavari.

A tea a Shatavari hagyományos fogyasztásának módja, és köztudottan nyugtató hatással van a szervezetre. A Shatavari tea elkészítéséhez a gyógynövényt néhány percig forró vízben áztatjuk. A Shatavari tea fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy megnyugodj egy hosszú nap után. A Shatavari tea elkészítése azonban időt és erőfeszítést igényel, és egyesek nem szeretik a gyógynövényteák karakteres ízét. 

A Shatavari lehetséges terápiás hatásai a hagyomány szerint és bizonyított kutatások alapján

Számos tanulmány létezik a Shatavari hatásairól, különösen a nők reproduktív egészségére gyakorolt hatásáról. Íme néhány tanulmány és forrás a Shatavari hatásairól:

  1. Kaurav BP, Wanjari MM, Chandekar A, Somani RS. A Shatavari (Asparagus racemosus) hatása az ösztradiol által kiváltott zavarokra a patkány endometrium hisztoarchitektúrájában. Indian J Pharmacol. 2010;42(6):394-397. doi:10.4103/0253-7613.71921
    Ez a tanulmány azt találta, hogy a Shatavari hatékonyan visszafordította az ösztradiol által kiváltott változásokat a patkányok méhnyálkahártyájában, ami arra utal, hogy potenciálisan használható az ösztrogénnel kapcsolatos rendellenességek kezelésében.
  2. Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK et al. Az Asparagus racemosus (Shatavari) kivonat hatása a tej fizikai-kémiai és funkcionális tulajdonságaira, valamint a tejfehérjékkel való kölcsönhatására. J Dairy Res. 2012;79(4):371-377. doi:10.1017/S0022029912000320.
    Ez a tanulmány a Shatavari kivonat hatásait vizsgálta a tej fizikai-kémiai és funkcionális tulajdonságaira. A kutatók azt találták, hogy a Shatavari kivonat hozzáadása javította a tej emulgeáló és habosító tulajdonságait, jelezve annak élelmiszeripari felhasználását.
  3. Bhatnagar M, Sisodia SS, Bhatnagar R. Asparagus racemosus Willd és Withania somnifera Dunal fekély- és antioxidáns aktivitása patkányokban. Ann NY Acad Sci. 2005; 1056:261-278. doi:10.1196/annals.1352.038.
    Ez a tanulmány a Shatavari és a Withania somnifera (Ashwagandha) fekélyellenes és antioxidáns tulajdonságait vizsgálta patkányokon. A kutatók azt találták, hogy mindkét gyógynövény hatékonyan csökkentette a gyomorfekély előfordulását és súlyosságát, ami arra utal, hogy potenciálisan használhatók fekélykezelésben.
  4. Raut AA, Rege NN, Tadvi FM et al. Feltáró vizsgálat az Ashwagandha (Withania somnifera) tolerálhatóságának, biztonságosságának és aktivitásának értékelésére egészséges önkénteseken. J Ayurveda Integr Med. 2012; 3 (3): 111-114. doi:10.4103/0975-9476.100168.
    Ez a tanulmány az Ashwagandha biztonságosságát és tolerálhatóságát vizsgálta egészséges önkénteseken. A kutatók azt találták, hogy az Ashwagandha jól tolerálható, és nem volt káros hatása a résztvevőkre, ami arra utal, hogy biztonságos és hatékony gyógynövény-kiegészítőként használható.
  5. Dhingra D, Parle M, Kulkarni SK. Az Asparagus racemosus memóriajavító aktivitása egerekben. J Ethnopharmacol. 2004;92(2-3):349-355. doi:10.1016/j.jep.2004.03.009.
    Ez a tanulmány a Shatavari memóriajavító tulajdonságait vizsgálta egereken. A kutatók azt találták, hogy a Shatavari hatékonyan javította az egerek memóriáját, ami arra utal, hogy potenciálisan használható a memóriával kapcsolatos rendellenességek kezelésében.

Ezek a tanulmányok és források arra utalnak, hogy a Shatavari számos lehetséges egészségügyi előnnyel bírhat, beleértve a nők reproduktív egészségének javítását, a fekélyek kezelését és a memória javítását. Fontos azonban, hogy a Shatavari vagy bármely más gyógynövény-kiegészítő alkalmazása előtt konzultálj kezelőorvosoddal.

Egészségügyi állapot szerinti hatások

A Shatavari a különböző szervrendszerekre és egészségi állapotokra gyakorolt jótékony hatásairól ismert.

  • Reproduktív egészség: A Shatavarit gyakran használják a nők reproduktív egészségének támogatására. Úgy tartják, hogy egyensúlyba hozza a női hormonokat, javítja a termékenységet és elősegíti a laktációt. A premenstruációs szindróma (PMS) és a menopauza tüneteit is enyhítheti.
  • Egészséges emésztés: A Shatavari köztudottan megnyugtatja és táplálja az emésztőrendszert. Segíthet enyhíteni az emésztési problémákat, mint például a savasság, a fekélyek és a székrekedés. Úgy gondolják, hogy jótékony hatással van a májra is.
  • Immunitás: A Shatavariról ismert, hogy támogatja az immunrendszert és növeli a fertőzésekkel szembeni ellenállást. Segíthet csökkenteni a gyulladást is a szervezetben.
  • Légzőrendszer egészsége: Úgy gondolják, hogy a Shatavari jótékony hatással van a légzőrendszerre, különösen olyan állapotok esetén, mint az asztma és köhögés.
  • Általános egészség és jó közérzet: A Shatavariról úgy tartják, hogy fiatalító hatással van a testre és a lélekre. Gyakran használják az általános egészség és jólét elősegítésére, a stressz és a szorongás csökkentésére, valamint az egészséges öregedés elősegítésére.

button-newsletter-blog2hu

A Shatavari szedésével kapcsolatos lehetséges mellékhatások

Míg a Shatavarit általában biztonságos kiegészítőnek tekintik amíg az ajánlott adagokban használják, van néhány lehetséges mellékhatása:

  • Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás reakciókat tapasztalhat a Shatavarival szemben. Az allergiás reakció tünetei lehetnek bőrkiütés, viszketés, duzzanat vagy légzési nehézség.
  • Hormonális hatások: A Shatavari ösztrogén aktivitással rendelkezik, és befolyásolhatja a szervezet hormonszintjét. A hormonérzékeny állapotokban, például mellrákban, méhmiómában vagy endometriózisban szenvedőknek óvatosan kell alkalmazniuk a Shatavarit, vagy teljesen kerülniük kell.
  • Vízhajtó hatás: A Shatavari vizelethajtó hatással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy növelheti a vizelet mennyiségét. Veseproblémákkal küzdő vagy vizelethajtót szedőknek óvatosan kell alkalmazniuk a Shatavarit.
  • Emésztőrendszeri hatások: Néhány ember gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, például hasmenést, hányingert vagy gyomorrontást tapasztalhat a Shatavari szedése során.
  • Gyógyszerkölcsönhatások: A Shatavari kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például hormonokkal vagy a májban feldolgozott gyógyszerekkel. Ha bármilyen gyógyszert szedsz, fontos, hogy a Shatavari szedése előtt beszélj kezelőorvosoddal.
  • Terhesség és szoptatás: Bár a Shatavarit hagyományosan a reproduktív egészség támogatására használták, terhesség és szoptatás alatt óvatosan kell alkalmazni. Terhes nőknek konzultálniuk kell nőgyógyászukkal a Shatavari alkalmazása előtt.

Javasolt adagolás, elkészítési módok és lehetséges kölcsönhatások más gyógyszerekkel

A Shatavari ajánlott adagolása a fogyasztási formától, valamint az egyén életkorától, nemétől és általános egészségi állapotától függően változhat. A Shatavari gyökérport általában napi 1-6 grammos adagokban fogyasztják, két vagy három adagra osztva. A Shatavari kapszulák vagy tabletták 500-1000 mg-os dózisban is fogyaszthatók, legfeljebb napi háromszor.

A Shatavari elkészítésének módjai is változhatnak attól függően, hogy milyen formában fogyasztják. A por meleg vízhez vagy tejhez adható, és teaként vagy főzetként fogyasztható. Hozzáadható turmixokhoz vagy egyéb italokhoz is. A Shatavari kapszulát vagy tablettát egy pohár vízzel kell bevenni.

Van néhány lehetséges kölcsönhatás a Shatavari és más gyógyszerek között, például vércukorszint-csökkentő gyógyszerek és hormonális gyógyszerek között. A vényköteles gyógyszert szedő egyéneknek konzultálniuk kell kezelőorvosukkal a Shatavari alkalmazása előtt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nincs potenciális kölcsönhatás vagy ellenjavallat.

Tudományos tanulmányok Shatavariról

A stressz mélyen beágyazódott a társadalomba, és a nők gyakran vannak kitéve pszichológiai, fizikai és fiziológiai stresszhatásoknak. A pszichológiai stressz megzavarja a reproduktív egészséget azáltal, hogy indukálja a reaktív oxigénfajták (ROS) és ezáltal az oxidatív stressz (OS) képződését. A megnövekedett OS befolyásolhatja a petefészek fiziológiáját, a petesejtek minőségét és reproduktív egészségi rendellenességeket okozhat a nőknél.

A stressz okozta reproduktív egészségi rendellenességek leküzdésére nőknél a Shatavarit (Asparagus racemosus) gyakran ajánlják az ájurvédikus orvoslási rendszerben. Bár a Shatavari az egyik legfontosabb egészségügyi tonik és a legnépszerűbb rasayana gyógyszer a női reproduktív betegségek kezelésére, a shatavari petefészek-szintű hatásmechanizmusa továbbra is több kutatást igényel.

A meglévő tanulmányok alapján úgy vélik, hogy a Shatavari javíthatja a női reproduktív egészséggel kapcsolatos szövődményeket, beleértve a hormonális egyensúlyhiányt, a policisztás petefészek szindrómát (PCOS), a tüszők növekedését és fejlődését, a petesejtek minőségét és a meddőséget, valószínűleg az OS szintjének csökkentésével és a szervezet antioxidáns szintjének növelésével. További vizsgálatokra van szükség a Shatavari petefészek- és petesejt-szintű hatásmechanizmusának tisztázásához, amely közvetlenül befolyásolja a nők reproduktív egészségét.

A Shatavari fitoösztrogén vegyületeket tartalmaz, amelyek az ösztradiol receptorhoz kötődnek. A posztmenopauzális ösztradiolhiány hozzájárul a szarkopéniához és a csontritkuláshoz. Egy randomizált vizsgálatban 20 posztmenopauzában lévő nő (68,5 ± 6 év) kapott placebót (N = 10), vagy Shatavarit (N = 10; 1000 mg/nap, ami 26 500 mg/nap friss tömeg shatavarinak felel meg) 6 hét.en keresztül.  A térdfeszítő erősségét a kiinduláskor és 6 hét után mérték.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Shatavari javíthatja az izomműködést és a kontraktilitást a miozin konformációs változásán keresztül, és további vizsgálatokat igényel a mozgásszervi funkciók megőrzésében és fokozásában nagyobb és változatosabb vizsgált csoporotk esetében.

tápanyagok-13-04282-g005

Segített ez a cikk? Ha igen, te is segíthetsz másnak, ha megosztod ezt az oldalt. A cikk alatti megjegyzésekben is megoszthatod tapasztalataidat, és ezzel segíthetsz másoknak.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29635127/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34959836/