Ájurvéda

ayurveda shop Bratislava

Az Ayurveda, amelyet szó szerint "az élet tudományának" fordítanak, nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, és elősegíti az egészség megőrzését azáltal, hogy alapos figyelmet fordít az ember életének egyensúlyára, a helyes gondolkodásra, az étrendre, az életmódra és a gyógynövények használatára.

Az Ayurveda ismerete lehetővé teszi, hogy megértsük, hogyan lehet megteremteni a test, az elme és a tudat egyensúlyát a test felépítése szerint, és hogyan kell életmódbeli változtatásokat végrehajtani az egyensúly elérése és fenntartása érdekében.

Válasszon az ájurvéda témájú termékek és tartalmak közül:

 

CIKKEK AZ AYURVEDÁRÓL

További információ az ájurvédáról (Ayurveda)

Az Ayurveda az indiai szubkontinensen gyökerező alternatív gyógyászat komplex rendszere. Az ájurvédát széles körben gyakorolják Indiában és Nepálban, ahol a lakosság körülbelül 80%-a alkalmazza az elveit. Az ájurvédikus terápiák közé tartoznak a gyógynövényes gyógyszerek és táplálékkiegészítők, speciális diéták, meditáció, jóga, masszázs, hashajtók, beöntés, gyógyolajok. Az ájurvédikus szövegekben a 3 dosha (Vata, Kapha, Pitta) egyensúlyát helyezik előtérbe. Az ájurvédikus értelemben minden ember egy uralkodó életerőből vagy doshából,  és mindhárom erő egyedi kombinációjából áll. A dosha meghatározása olyan folyamat, amely megvizsgálja személy egyensúlyhiányát, és számos dolgot figyelembe vesz, hogy segítsen elérni az optimális egészséget. Az egész életen át tartó gyakorlat küldetése, hogy egyensúlyba hozza mindhárom doshát.

Ayurvédikus terápia

Az ájurvédikus orvoslás alapelve a betegségek megelőzése és kezelése, nem pedig a betegség tüneteire való reagálás. Az Ayurveda a test, az elme és a környezet egyensúlyának és harmóniájának megőrzésén alapul. Ez az egészséges táplálkozás, a napi testmozgás, az aromaterápia és a gyógynövénykészítmények egyénileg kialakított kombinációjával történik.

Az ájurvédikus gyógyszerek túlnyomó többsége növényi eredetű. Az Ayurveda növényi alapú étrendje gyökerekből, levelekből, gyümölcsökből, kéregből vagy magvakból származik. Az Ayurveda szerint a panchakarma olyan technikák együttese, amelyekkel eltávolítjuk a mérgező elemeket a szervezetből. A pancsakarma öt tevékenységre utal, amelyeket meghatározott sorrendben kell végrehajtani, azzal a kitűzött céllal, hogy egy tisztító folyamaton keresztül helyreállítsák a test egyensúlyát.

Az Ayurveda története

Az Ayurveda eredete a védikus korszakba nyúlik vissza. Az egészséggel és betegségekkel kapcsolatos anyagok többsége elérhető az Atharva Védában. A történészek azt állítják, hogy az Ayurveda az Atharva Véda része. A Rig Véda azonban, amely a legrégebbi Véda, beszél betegségekről és gyógynövényekről is. Az Athrava Védában vannak himnuszok, amelyek olyan gyógymódokat említenek, mint az Accorus Calamus és a Phylanthus Embelia.

Az Ayurveda rendszerezett formája a Himalája lábánál tartott Rishi konferencia történelem előtti időszakára nyúlik vissza. Az Ayurveda legrégebbi kodifikált dokumentuma a Charaka Samhita. A Sushruta Samhita egy másik kodifikált dokumentum. A Sushruta iskolát a sebészeti eljárások és technikák uralják, míg a Charaka Samhita a belgyógyászattal foglalkozik.