Ayurveda sorozat #3: A test tisztítása és méregtelenítése az ájurvéda szerint

Az ájurvéda, az ősi indiai orvoslási rendszer elveit évezredek óta használják az általános egészség és jólét megőrzésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismeri, hogy az Ayurveda egy nagy múltú hagyományos orvoslási rendszer. Az Ayurveda azon a meggyőződésen alapul, hogy az egészség és a jólét az elme, a test és a lélek közötti finom egyensúlytól függ.

Az Ayurveda egyik alapelve a méregtelenítés, vagyis a szervezet megszabadítása a méreganyagoktól, amelyek idővel felhalmozódhatnak, és különféle egészségügyi problémákhoz vezethetnek. Ebben a blogban áttekintjük az ayurvédikus méregtelenítés mögött meghúzódó tudományt, és tippeket adunk a helyes végrehajtsukhoz.

Méregtelenítés az ájurvédában

A méregtelenítés - a szervezet méreganyagoktól való megszabadítása - az ajurvédikus hagyomány egyik alapja. Az Ayurveda szerint az Ama névvel jelölt toxinok (fizikai és lelki egyaránt) idővel felhalmozódhatnak a szervezetben a helytelen táplálkozás, a stressz és más tényezők miatt. Ezek a méreganyagok számos egészségügyi problémát okozhatnak, beleértve az emésztési problémákat, a fáradtságot és a legyengült immunitást. Az ayurvédikus méregtelenítés célja ezen méreganyagok eltávolítása és a szervezet egyensúlyának helyreállítása.

Az ayurvédikus méregtelenítés egy holisztikus megközelítés, amely magában foglalja az étrend, az életmód megváltoztatását és a gyógynövények használatát. Az ájurvédikus méregtelenítés egyik legfontosabb szempontja a könnyen emészthető és méreganyagoktól mentes étrend. Ez általában magában foglalja a teljesértékű, friss élelmiszereket, például gyümölcsöket, zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonákat, valamint a feldolgozott élelmiszerek, a koffein és az alkohol elkerülését.

widget

Az étrendi és gyógynövényi változtatásokon kívül az ájurvédikus méregtelenítés magában foglalja az életmódbeli változtatásokat is, mint például a rendszeres testmozgást, az elegendő alvást és a stresszcsökkentő gyakorlatok, például a jóga és a meditáció beépítését a midnennapjainkba.

Ama fogalma az Ayurvédában

Először is fontos megérteni az ama fogalmát az ájurvédában. Az Ama a mérgező anyagok felhalmozódásra utal, amely a rossz táplálkozás, a stressz és más tényezők miatt fordulhat elő a szervezetben. Az Ayurveda szerint az ama felhalmozódhat a bélben, emésztési problémákat okozva, és eltömítheti azokat a csatornákat is, amelyeken keresztül az energia vagy a prána áramlik, ami egy sor egyéb egészségügyi problémához vezethet.

Azt mondják, hogy az Ama számos betegség és egyensúlyhiány kiváltó oka a szervezetben. Ragadós, nehéz anyagként írják le, amely eltömíti a csatornákat és megakadályozza az energia szabad áramlását. Ez számos tünethez vezethet, például fáradtsághoz, rossz emésztéshez és legyengült immunrendszerhez.

Fontos megjegyezni, hogy az Ama fogalma egyedülálló az Ayurveda számára, és a modern orvostudomány nem ismeri el. Az ayurvédikus méregtelenítés alapelveit azonban még mindig sokan használják az általános egészség és jólét érdekében. Mindig ajánlott tanácsot kérni egy képzett ájurvédikus szakembertől, még mielőtt bármilyen méregtelenítő programot kezdenél.

Tisztítás gyógynövényekkel

A gyógynövénykészítményeket az ájurvédikus méregtelenítésben is gyakran használják. A Triphala-t, három gyümölcs keverékét gyakran használják hashajtóként, hogy segítse a méreganyagok kiürítését a bélből. A Guggulu-t, a mukulfából származó gyantát szintén gyakran használják a méreganyagok eltávolítására a szervezetből. Az ájurvédikus méregtelenítésben használt egyéb gyógynövények közé tartozik az édesgyökér, a gyömbér és a kurkuma.

A gyógynövények központi szerepet játszanak az ájurvédikus méregtelenítésben, mert úgy gondolják, hogy képesek eltávolítani a méreganyagokat vagy az Amát a szervezetből, és helyreállítani az egyensúlyt. Íme néhány példa az ájurvédikus méregtelenítésben általánosan használt gyógynövényekre:

Triphala: A Triphala három gyümölcs – amla, haritaki és bibhitaki – keveréke, amelyet általában hashajtóként használnak, hogy segítsenek kiüríteni a méreganyagokat a bélből. Azt is elmondják, hogy elősegíti az egészséges emésztést és a fogyást.

Guggulu: A Guggulu a mukulfából származó gyanta, amelyet általában a méreganyagok eltávolítására használnak a szervezetből. Azt mondják, hogy különösen jótékony hatással van az ízületek egészségére és az immunrendszerre.

Édesgyökér: Az édesgyökér egy nyugtató gyógynövény, amelyről azt mondják, hogy jótékony hatással van a máj méreganyagainak eltávolítására és a légutak egészségre.

Kurkuma: A kurkuma az ayurvédikus méregtelenítésben gyakran használt fűszer. Azt mondják, hogy gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetik a máj és az emésztőrendszer egészségét.

Neem: A neem az ayurvédikus gyógyászatban általánosan használt fa. Leveleit és kérgét különféle célokra használják, ezek egyike a szervezet méregtelenítése. A neem keserű és fanyar íze állítólag segít eltávolítani a méreganyagokat a vérből, és elősegíti a bőr egészségét.

Shankhapushpi: A Shankhapushpi egy gyógynövény, amely jótékony hatású a méreganyagok eltávolítására az agyból és elősegíti az egészséges alvást.

Fontos megjegyezni, hogy az ájurvédikus méregtelenítést szakképzett ájurvédikus szakember irányítása alatt kell elvégezni, mivel egyes méregtelenítő módszerek nem biztos, hogy bizonyos emberek számára megfelelőek egyedi testtípusuk vagy dósájuk alapján.

Ayurvédikus méregtelenítés és az olajozás

Az ayurvédikus méregtelenítés egyik kulcsfontosságú összetevője az olajozás, vagyis a "sneha". Az olajozás magába foglalja a ghí vagy tisztított vaj fogyasztását és gyógynövényolajok felvitelét a testre, hogy megkenjék a szöveteket és megkönnyítsék a méreganyagok eltávolítását. Úgy gondolják, hogy ez a folyamat elősegíti a méreganyagok kivonását a szövetekből az emésztőrendszerbe, ahol a szervezet természetes eliminációs folyamatai révén eltávolíthatók.

Számos módja van annak, hogy az olajozást beépítsük egy ájurvédikus méregtelenítő programba. Az egyik általános módszer az, hogy naponta kis mennyiségű ghí-t fogyasztanak, akár önmagában, akár étellel keverve. Úgy gondolják, hogy a ghee tisztító hatással van az emésztőrendszerre, és elősegítheti a szervezet természetes méregtelenítő folyamatainak serkentését.

Egy másik módja annak, hogy az olajozást beépítsük az ájurvédikus méregtelenítő programba a különböző masszázsolajok használata. Ezek az olajok olyan gyógynövények és illóolajok keverékével készülnek, amelyekről úgy gondolják, hogy elősegítik a méreganyagok felszabadulását a szövetekből. Az olajok bőrbe masszírozása javíthatja a keringést és serkentheti a nyirokrendszert, ami tovább támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait.

Az olajozáson kívül az ájurvédikus méregtelenítő programok tartalmazhatnak más eljárásokat is, például böjtöt, gyógynövény-kiegészítőket és tisztító terápiákat, például beöntést vagy orröblítést.

Ayurvédikus méregtelenítő Panchakarma

Az Ayurveda egyik leghíresebb gyakorlata a Panchakarma, amely egy összetett méregtelenítő és fiatalító folyamat.

A panchakarma szanszkrit szó, jelentése "öt cselekvés" vagy "öt kezelés". Ez az ájurvédikus terápia holisztikus rendszere, amelynek célja a test megtisztítása a méreganyagoktól, az egyensúly helyreállítása, valamint az általános egészség és jó közérzet előmozdítása. A Panchakarma öt különböző kezelés kombinációját foglalja magába, amelyek célja, hogy segítse a szervezetet a felhalmozódott méreganyagok és salakanyagok eltávolításában. Ezek a kezelések magukban foglalják:

Vamana (terápiás hányás): kiváltott hányás a légúti és emésztőrendszerben felgyülemlett méreganyagok eltávolítására.
Virechana (terápiás tisztítás): indukált székletürítés a méreganyagok és salakanyagok eltávolítására az emésztőrendszerből.
Basti (gyógyító beöntés): Gyógynövényolaj vagy főzet beöntés a vastag- és végbél tisztítására.
Nasya (gyógyszerek nazális beadása): Gyógyászati cseppeket vagy porokat alkalmaznak az orrüregben, hogy megtisztítsák a fej és a nyak területét.
Rakta moksha: Egy eljárás a méreganyagok eltávolítására a vérből kis mennyiségű vér vénából történő eltávolításával.

Hogyan működik a Panchakarma?

A Panchakarma úgy működik, hogy megcélozza a szervezet egyensúlyhiányának kiváltó okát. A Panchakarma célja az Ama eltávolítása és a doshák egyensúlyának helyreállítása. A Panchakarma folyamat minden egyes kezelését úgy tervezték meg, hogy a test egy meghatározott területét célozzák meg, és eltávolítsák a méreganyagokat arról a területről. Például a Vamana a légzőrendszerre és az emésztőrendszerre, míg a Nasya a fejre és a nyakra összpontosít.

Úgy gondolják, hogy a Panchakarma potenciális előnyök széles skáláját kínálja mind a fizikai, mind a mentális egészség szempontjából. A Panchakarma néhány lehetséges előnye:

A Panchakarma folyamat egy komplex és intenzív terápia, amelyet csak képzett ájurvédikus szakember irányítása mellett szabad elvégezni. A kezelési tervet az Ön egyéni szükségleteihez igazítják, az Ön dosha típusa, aktuális egészségi állapota és egyéb tényezők alapján.

Lehetséges kockázatok és mellékhatások

Mint minden orvosi kezelés, a Panchakarma is hordoz bizonyos potenciális kockázatokat és mellékhatásokat. A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a fáradtság, fejfájás és emésztési zavar. Ezek a mellékhatások azonban általában enyhék és átmenetiek.
BLOGLEÍRÁS 1080x430 pixel

button-newsletter-blog2hu

Tanulmányok az ájurvédikus méregtelenítésről

Az Ayurveda az egészségügy holisztikus megközelítését kínálja, amely számos tényezőt figyelembe vesz, beleértve az életmódot és viselkedést, az étrendet és az emésztést, a stresszt és a környezeti tényezőket. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy ezek a tényezők befolyásolhatják a génexpressziót olyan epigenetikai módosításokon keresztül, amelyeknek transzgenerációs hatásai lehetnek. Az Ayurveda foglalkozik ezekkel a tényezőkkel, és potenciálisan módosíthatja a génexpressziót, befolyásolva mind a fenotípust, mind a genotípust. Ez a megértés az Ayurveda jobb integrálásához vezethet a jelenlegi egészségügyi rendszerbe, végső soron javítva az általános egészségügyi eredményeket. Az ájurvédikus módozatokkal és a génexpresszióra gyakorolt hatásukkal kapcsolatos további kutatások további betekintést nyújtanak, és áthidalják az Ayurveda és a modern orvoslás közötti szakadékot.

gyógyszer-56-00687-g001

Egyre feszültebb világunkban a stresszhálózat aktivizálódása a mindennapi helyzetekben kedvezőtlenül hathat mentális és testi egészségünkre. Az ezekre a fenyegetésekre/kihívásokra adott neurofiziológiai válasz a kihívás típusának és az egyén neuroadaptabilitásának függvénye. A neuroadaptabilitást úgy definiálják, mint az idegrendszer azon képességét, hogy idővel megváltoztassa az ismétlődő ingerekre való reagálási képességét. A neuroadaptabilitás különbözik a neuroplaszticitástól, amely inkább befogadó, és az idegrendszer azon képességére utal, hogy képes változni és tanulni bármilyen tapasztalatból. Kutatások folynak a neuroadaptabilitással és annak egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban a modern orvostudomány és az Ayurveda szemszögéből.

gyógyszer-57-00090-g001

A mikrobióm szerepe az egészségben és a betegségekben segít az ájurvéda kulcsfontosságú fogalmainak tudományos megértésében. Ma már felismerjük, hogy fiziológiánk és egészségünk szinte minden aspektusát befolyásolja a testünk különböző részein élő mikroorganizmusok csoportja, különösen a bél mikrobiómában. Számos külső tényező befolyásolja a bélmikrobióma összetételét, de az egyik legfontosabb az étrend és az emésztés. Az Ayurveda és más hagyományos egészségügyi rendszerek évezredek óta az étrendre és az emésztésre összpontosítanak. A legújabb kutatások segítettek megérteni a kapcsolatot a mikrobiom és az Ayurveda számos különböző megelőző és terápiás megközelítése között.

gyógyszer-56-00462-g001

Segített ez a cikk? Ha igen, te is segíthetsz másnak, ha megosztod ezt az oldalt. A cikk alatti megjegyzésekben is megoszthatja tapasztalatait, és ezzel segít másoknak.

Források sorrendben: