Mit kell tudni az egészséges bélflóráról és hogyan javíthatjuk a bélnyálkahártya megújulásáról?

mikrobiom

 
Hallottál már róla, hogy milyen fontos számunkra bélflóránk egyensúlya? Van fogalmad arról, hogyan is néz ki a mikrobióm a testünkben? Cikkünkben ezúttal a harmonikus bélflóra és bélnyálkahártya megújítására koncentrálunk, mely elengedhetetlen szervezetünk egészséges működése szempontjából. A szakirodalomban a mikrobiom és bélflóra kifejezésekkel is találkozhatunk.
 
Íme néhány tény a mikrobiomról: 
  • A mikrobiom kialakulását a születés folyamata befolyásolja, és a legfontosabb fejlődése életünk első 3 évében történik
  • A szoptatás fontos tényező az egészséges mikrobiom kialakulásában
  • A bél mikrobiom összetételének sokfélesége befolyásolja ízlésünket, immunválaszainkat, egészségünket és pszichénket
  • Bélflóránk súlyát 1,5-2 kg-ra becsülik
  • Az emberi test egy szuperorganizmusként működik, melynek anyagcseréje mikrobiális és emberi tulajdonságok kombinációja
  • Szimbiózisban élünk a mikroorganizmusokkal, amelyek termelik és biztosítják számunkra azt, amire szükségünk van a túléléshez
  • Gyógyszerszerű molekulákat állíthatnak elő, és részt vehetnek bizonyos vitaminok előállításában is
Mi is ez a mikrobiom és hol található pontosan?

A Nobel-díjas Joshua Lederberg használta először a mikrobiom kifejezést 2001-ben. Ez nem csak a baktériumokra, hanem a gombákra, parazitákra és vírusokra is vonatkozik. Egészséges emberben ezek a klaszterek békésen egymás mellett élnek, létrehozva az egyes szervek mikroklímáját. Legnagyobb mennyiségük a vékony- és vastagbélben található, de mikrobiom található az egész testünkben. Baktériumok billiói élnek a bőrünkön, az orrunkon, a beleinkben, a légutakon, de vagy az urogenitális traktusunkon is.

A mikrobiomot az utolsó felfedezett emberi szervnek nevezik, mert számos kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi test zökkenőmentes napi működésének támogatásában. A jól működő mikrobiom bizonyítottan fontos szerepet játszik nemcsak a megelőzésben, hanem bizonyos betegségek kezelésében is. Nem hiába mondják, hogy az immunrendszer nagy része a belekben található. Ez azt jelenti, hogy a két rendszer nagyon szorosan összefügg, tehát ha az egyik jól működik, a másik is egészséges. Közvetlen kapcsolat van a beleink és az agyunk között.
 
A mikrobiom működése befolyásolja az idegimpulzusok terjedését, és megfelelő megtelepedés esetén elősegíti a neurotranszmitterek képződését. A legtöbb olyan neuron, amely nem az agyunkban van, a belekben található. A belekben lévő idegsejtek sokkal hamarabb pusztulnak el, mint az agyban lévők, ezért lehetséges szerepet játszanak a neurodegeneratív folyamatokban.

Ha
ezt az egyensúlyt megzavarják fertőző betegségek, bizonyos diéták vagy antibiotikumok, esetleg egyéb gyógyszerek hosszú távú alkalmazása, amelyek elpusztítják ezeket a jó baktériumokat, felborul az egyensúly, amely megállítja ezeket a normális kölcsönhatásokat. Ennek eredményeként a szervezet fogékonyabbá válhat a betegségekre.

A mikrobiom szerepe az emberi egészségben
  • Serkenti az immunrendszert

  • Lebontja a potenciálisan mérgező vegyületeket az élelmiszerekben

  • Szintetizál bizonyos vitaminokat és aminosavak, beleértve a B-vitaminokat és a K-vitamint

  • Segíti az összetettebb szénhidrátok lebontását, mint a keményítők és rostok, amelyek nagy mennyiségben nehezen emészthetők

  • Védelmet nyújt a szervezetbe jutó kórokozók ellen, amelyek például szennyezett víz vagy élelmiszer fogyasztása révén jutnak a szervezetünkben

  • Jót tesz a szív egészségének

  • Elősegíti a jó hangulatot elősegítő endorfinok termelődését
A bélrendszerünk mikrobiómájának minősége az élet során alakul ki, és számos tényező befolyásolja. Az első életévekben fontos tényezők a mikrobiom kialakulásában a szülés és a szoptatás , később az étrend és az oxidatív stress. Minden embernek teljesen egyedi mikroflórája van, amelyet eredetileg a DNS-e határoz meg. A nemzedékek során azonban csökken a bennünk élő mikroorganizmusok száma.

Mi akadályozza meg a mikrobiom megfelelő működését?

Számos külső és belső tényező befolyásolja a mikrobiom működését. Befolyásolhatja az étrend változása, a magas stressz vagy a hosszú távú mentális egészségügyi problémák. Akik gyakran vannak kitéve stressznek és találkoznak különféle pszichés problémákkal, nagyobb valószínűséggel vannak problémáik a bélflórájukkal. A mikrobiomát nagymértékben befolyásolja az étrend és a higiénia. Mikrobiómánkra a legnagyobb veszély a diverzitás elvesztése.
 
A nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó szilárd étrend gyakori fogyasztása kemény dió lehet a gyomor számára. Ebben az esetben az emésztetlen élelmiszerdarabok is bejutnak a bélbe, és a folyamat során keletkező baktériumok negatívan befolyásolják a mikroorganizmusok általános eloszlását a bélben. A kórokozó mikroorganizmusok megnövekedett aránya diszbiózist és káros mikroorganizmusok szaporodását idézi elő, amelyek olyan mérgező anyagokat választanak ki, amelyek a bélfalon keresztül felszívódhatnak szervezetünkben.
 
A leggyakoribb betegségek, amelyeknél kimutatták a bélmikrobiom rendellenességeit:
  • túlsúly
  • bőrbetegségek
  • autizmus
  • asztma
  • depresszió és krónikus fáradtság
  • emésztési problémák
  • Alzheimer-kór, Parkinson-kór

Tehát hogyan őrizheted meg a bélrendszer egészségét? Tippek a mikrobiom helyreállításához

    • Táplálkozz változatosan és fogyassz rendszeresen fermentált élelmiszereket. A mikrobiomot legjobban változatos étrenddel támogathatod. A hűtőszekrény 1927-es feltalálása előtt az emberek erjesztéssel tartósították az élelmiszereket (tej és zöldségek). A belek meghálálják a rendszeres hüvelyesek és gyümölcsök fogyasztását, amelyek sok rostot tartalmaznak és támogatják az egészséges bifidobaktériumok szaporodását. A teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztása, diófélék és nagy mennyiségű növényi élelmiszer fogyasztása pozitívan hat emésztésünkre. Az erjesztett élelmiszerek, mint a joghurt, kefir, de a savanyú káposzta is, az egészséges baktériumoknak köszönhetően megóvják emésztőrendszerünket a gyulladásoktól vagy a krónikus betegségektől. Ha problémáid vannak a tejtermékek emésztésével, kipróbálhatod a kecsketejes kefirt. A kefirán - heteropoliszacharid - glükóz-galaktóz egységek - számos lactobacillus törzs által termelt daganatellenes, gombaellenes, antibakteriális hatású anyagot tartalmaznak és segítik az immunrendszer szabályozását.

    • Kerüld a túlzott antibiotikum használatot. Az antibiotikumok elpusztítják az összes baktériumot, így nagyon hatékonyak a betegségek kezelésében, de nagyon károsak a mikrobiomra. Az antibiotikum nem tud különbséget tenni a jó bélbaktériumok és a rossz baktériumok között és ezért ők a legnagyobb ellenség a bélnyálkahártyára. Ha időnként mégis kénytelen vagy antibiotikumot szedni, ne felejtsd el a probiotikumok pótlását, ami elősegíti, hogy különösen jó típusú baktériumok fejlődjenek ki a belekben.
    • A probiotikumok közé tartoznak a növényi eredetű polifenolok is, amelyek táplálják a bélbaktériumokat. Megtalálhatjuk őket vörös szőlőben, gránátalmában vagy olívaolajban.
    • Fogyassz prebiotikumokat természetes rostok formájában, amely ehyúttal segít fenntartani a megfelelő koleszterinszintet és csökkenti a vércukorszint gyors emelkedését. Nőknek 25 g, férfiaknak 38 g napi ajánlott adag. Elegendő utánpótlás nélkül a mikrobiómunkban élő baktériumok nem tudnak elegendő gyulladáscsökkentő hatású rövid szénláncú zsírsavat előállítani. A rostok emésztésével a bélben kiürül a "mucin" nevű anyag, amely kibéleli és megerősíti az erek falát, így megóvja azokat a felszakadástól, hogy a béltartalom ne kerüljön a környezetbe.
      A rostok lehetnek:
      • vízben oldódó rostok: citrusfélék, eper, ribizli (főleg fekete), málna, áfonya, alma, körte, szilva, sárgabarack, banán, lencse, szója, zab és zabpehely, pettyes bab, zöld mungbab, csicseriborsó, hántolatlan natúr rizs, sárgarépa, karalábé, burgonya, lenmag, dió, szárított gyümölcsök (sárgabarack, szilva, áfonya stb.)
      • vízben oldhatatlan rostok: búza, rozs, árpa, kukorica, zöldségek, diófélék, olajos magvak
  • Csökkentse a zsíros és zsíros, sült, sült, sült és grillezett ételek fogyasztását.
  • Korlátozd a fűszeres és irritáló ételek fogyasztását.

  • Mozogj, tölts időt a friss levegőn!

Fontos, hogy a kezdődő betegségek jeleit még azok megjelenése előtt megragadjuk, és megtanuljunk egészségesen élni. Mindannyiunkban vannak vírusok, baktériumok, gombák és paraziták, fontos az egyensúly az élőlények és immunitásunk között.

Tekintsd meg kínálatunk termékeit az egészséges mikrobióma támogatására:

A Zinzino ZinoBiotic + 8 természetes rostféle keveréket tartalmaz, amelyek a vastagbélben bomlanak le   egészséges baktériumok növekedése.

A kurkumin elixír a kurkuma kivonat 3x fermentált koncentrált formája. Az elixír alapja a Kombucha kivonat, amely elősegíti a hatóanyagok gyorsabb felszívódását a szervezetbe.

Triphala az egyik  a legerősebb készítmények nemcsak az emésztőrendszer, hanem az egész szervezet tisztítására.

 

Források: