Próbáld ki idén nyáron a SUP jógát

sup jóga

A napos idő egyre inkább kifelé vonz bennünket, hogy szabadidőnket a természetben töltsük. Nem rajongsz a takarón tétlenül fekvésért, inkább az aktív pihenést preferálod? A SUP jóga remek lehetőség lehet számodra. Ezért ha legközelebb vízhez készülsz, pakold be az evezőket is.

CIKK: EZEKKEL A JÓGASTÍLUSOKKAL TALÁLKOZHATSZ MAGYARORSZÁGON A LEGGYAKRABBAN

Mi az a SUP jóga?

SUP - szó szerint azt jelenti, hogy „stand-up paddleboard“. Ez alapvetően a paddleboard és a jóga kombinációja. Különösen alkalmas a jóga és a vízisportok szerelmeseinek. A lényeg az erő, az egyensúly és a koncentráció gyakorlása. Leegyszerűsítve, ez egy jógagyakorlat bármilyen vízfelületen egy evezős deszka segítségével.

Honnan származik a SUP jóga?

A stand-up paddleboard gyökerei a 18. századig nyúlnak vissza, Hawaii-ra. A bennszülöttek akkoriban nagyon egyszerű deszkákat használtak, hogy szigetről szigetre mozogjanak.

A sportág csak 2000-ben került be a köztudatba. Kezdetben Kaliforniában volt népszerű a paddleboard, majd az államok egész területén elterjedt. Idővel elég volt a jógát hozzáadni ehhez a tevékenységhez, és megszületett egy teljesen új irányzat.

 

A SUP jóga előnyei

A klasszikus jóga rendszeres gyakorlása számos előnnyel jár. Ha ehhez hozzávesszük a paddleboard előnyeit is, az igényes gyakorlatokat kedvelők is beleszeretnek majd.

  • Erősíti az izmokat - Mivel a paddleboardot vízre helyezik, amely instabil, az egyensúly fenntartása érdekében a test egyszerre több izmot is megmozgat . Ezért ha szeretnéd erősíteni a tested stabilitását és növelni szeretnéd a karok erejét, akkor a SUP jóga remek választás lehet.

  • Oldja a stresszt – Bármilyen fizikai tevékenység pozitív hatással van mentális állapotunkra. Edzés közben szervezetünk szerotonint termel, amely a boldogság hormonjaként is ismert. Ha ehhez az alaphoz vizet, friss levegőt, természetet és barátokat adsz, a hangulatod biztosan javul majd.

  • Növeld a rugalmasságot és az egyensúlyérzéket – a SUP jóga egyszerűnek tűnhet, azonban sokkal igényesebb, mint a jóga legtöbb irányzata. Maximális intenzív koncentrációt és egyensúlyt igényel az egyéni pózok stabilitásának megőrzéséhez. Idővel a rugalmasságod javulni fog, és képes leszel még igényesebb ászanákat végrehajtani.

Hogyan kezdjük el a SUP jógát?

  • Próbáld ki az off-board edzést – a jóga nem csak az ászanák gyors elvégzéséből áll. A lényeg a jelen pillanat, a saját belső én tudatosítása és egyben a testen áthaladó energia érzése. Ha SUP-jógával szeretnél kezdeni, javasoljuk, hogy a jógaszőnyegen kezdd. Fejleszd stabilitásod és egyensúlyérzékedet. Légy óvatos, a SUP jógánál haladj fokozatosan, nehogy sérülés legyen a vége.

  • Keress egy megfelelő helyet sok ember nélkül - Válassz olyan helyet, amely csendes és békés, ha lehetséges, nagy szél nélkül. Már a legkisebb hullámokat is megnehezíthetik vagy lehetetlenné teszik a jógázást. Ugyanakkor, ha nem szeretsz a figyelem középpontjában lenni, egy kisebb tó megfelelő lesz a gyakorláshoz.

  • Haladj fokozatosan - Mint fentebb is említettük, nem kell rohanni sehova. Minden ászanát alaposan gyakorolj be, amíg nem leszel elég magabiztos. Ügyelj a megfelelő légzésre és az izmok bevonására, hogy a lehető legjobban megőrizd a stabilitást.

  • Ne félj az eleséstől – Akárcsak az életben, a paddleboard-on sem kell mindig mindent kézben tartanod. A szél vagy egy váratlan hullám miatt gyakran elveszítheted az egyensúlyod. Bár az esés nem mindig kellemes, ha mégis, fogadd el, és próbáld újra a pózt.

A paddleboard jóga mindenkinek szól, aki szeretné fejleszteni egyensúlyi készségeit és szórakoztató módon edzeni izmait. Ugyanakkor lehetőséget ad az elme megnyugtatására egy nehéz hét után. Hozz magaddal barátokat és tölts el egy kellemes napot a víz mellett jógával.