Ezekkel a jóga stílusokkal találkozhatsz Magyarországon a leggyakrabban

 

jóga stílusok

fotó: Yoga Design Lab

A JÓGA szanszkritul összeköttetést jelent, ezt lehet már tudjátok. Lényege, hogy minden mindennel összefügg, hogy minden hatással van ránk valamilyen módon és megérint minket. Ha mélyebben belegondolunk, az egész életünk az egyensúlyozásról szól, az egyensúly, a harmónia, a középpont megtalálásáról. Mindannyian vágyunk erre a harmóniára.

Ha kibillenünk az egyensúlyból mindig tehetünk valamit, hogy helyrehozzuk. A jóga speciális lehetőségeket kínál, amelyek nem csak fizikai gyakorlatok, hanem légzéstechnikák, koncentrációs, meditációs, relaxációs gyakorlatok, tisztító technikák, valamint önmagunk megismerését elősegítő folyamatok sorát foglalja magába.

Nézzük meg, mire összpontosítanak az egyes jógatípusok.

1. Ashtanga jóga

Az ashtanga jógának ezer éves hagyománya van. A jóga igazi lelkét hordozza. Sri K. Patabhi Jois hozta el ezt a stílust a modern világba, aki T. Krishnamacharya tanáránál tanult. Az Ashtanga jóga négy jól meghatározott sorozatból áll – szekvenciák meghatározott pozíciókból állnak, amelyek nehézsége és testre és lélekre gyakorolt hatásuk különbözik – Primary Series, Intermediate Series és Advanced A&B.

Sri K. Patabhi Jois ezt a jógarendszert tanította a dél-indiai Mysore-ban. Megalapított a technikát, amelyet a városról neveztek el - Mysore Style. Ennek a hagyománynak a kulcseleme a vinyāsa – a mozgás és a légzés kombinációja, amely egyben a mozgásmeditáció egyik formája is.

2. Hatha jóga

A hatha jóga hangsúlyozza a meditáció fontosságát a fizikai testhelyzetekkel, a légzéssel és a meditációval kombinálva, hogy növelje a tudat és a test dualisztikus aspektusainak harmóniáját.

Az ászanák jó állóképességet igényelnek. Ez a jóga egyik sajátos, hagyományos rendszere. A hatha jóga szerves részét képezik az ászanák (testhelyzetek), a pránájáma, azaz a légzésszabályozás és a meditáció az elme megnyugtatása.

Megtalálható Raja Yoga néven is, ami királyi jógát jelent. Ez a klasszikus jógastílus megtanít elmerülni, megtapasztalni a tökéletes nyugalom és ellazulás állapotát. A test lassan rugalmasabbá, egészségesebbé, ellazultabbá válik. Mentálisan elérhetjük a béke állapotát, amely a jóga órán kívül is kitart.

 

3. Hormonális jóga

A terápiás jóga olyan formája, amely a hormontermelésben részt vevő szervek (pajzsmirigy, agyalapi mirigy, petefészkek, belső elválasztású mirigyek, mellékvesék) tevékenységének összehangolását célozza, ami javítja az egész szervezet működését. Ez egy dinamikus jógafajta, amely gyors eredményeket hoz.

A jógaterápia holisztikus és fiatalító technikaként is szolgál. Ez a rendszer az energiával való munkára, a fizikai és energetikai test erősítésére, revitalizálására, harmonizálására összpontosít, ezzel egyensúlyba hozza hormonrendszerünket. Összességében növeli a rugalmasságot, az életerőt.

info

 

Nem tudod, hogyan válassz jógaszőnyeget? Vásárlási útmutatónk segíthet.

4. Hot jóga

A hot jógát több hasznos okból is fűtött helyiségben gyakorolják – az izzadás serkenti a méregtelenítést, emeli a pulzusszámot az igényesebb aerob gyakorlatokhoz, a hő megelőző hatással van az izomsérülésekre, enyhíti a stresszt és az ízületi fájdalmakat vagy az ízületi fájdalmakat. A jógagyakorlatot 38-42 °C hőmérsékleten végezzük.

A hot jóga nem alkalmas gyermekek számára, ezen kívül azonban minden korosztály gyakorolhatja. A Hot Yoga fizikailag megterhelőbb változata a Hot Power Yoga.

A gyakorlatsor mindig ugyanaz, ami lehetőséget ad a Hot jóga gyakorlóinak, hogy fokozatosan fejlődjenek az egyéni pozíciók végrehajtásában.

5. Yin jóga

jóga

fotó: Flexity

A Yin jóga gyakorlásának alapjai az ősi jógában és a taoizmusban rejlenek, és a modern Yin jóga megalapítója, Paul Grilley ezekre az alapokra támaszkodott. A Jin jóga gyakorlatok közé tartozik a passzív pózok sorozata, amelyek elsősorban az alsó testre összpontosítanak - medence, combok belső része, egészséges hát. Ezek a területek különösen gazdagok kötőszövetben. Akár öt percig is kitartják az adott pozíciót, hogy meglazuljon a fascia (az izomburok, amelyben az izom működik, közvetlenül a bőr alatt).

A Yin jóga egy lassú, nyugodt jóga, ahol a pozíciókat hosszabb ideig, 1-5 percig tartják. Kezdőknek 2-3 perc. Felkészít a meditációra és megtanít ellazulni. A fizikai szint mellett, ahol az inakra, lágy fasciára hat, javítja az ízületek keringését és rugalmasságunkat, energiaszinten is hat (energiacsatornákon, meridiánokon és energiaközpontokon keresztül).

A Yin jóga rugalmas testet, tiszta elmét hoz nekünk, és energetikailag kiegyensúlyozottabbak leszünk. Mivel minden egyes testi megbetegedés csak tünete az energia- és lelki szintű egyensúlyhiánynak, ezért nagyon fontos a betegségek okának megszüntetése, megelőzése nem csak testi szinten, hanem az okok kezelése energia- és lelki szinten is.

6. Kundalini jóga

Hasonlít a tantra jógához, azzal a különbséggel, hogy elsődleges célja, hogy megtanítja felébreszteni a kundalini energiát. Ebből a célból különböző technikákat alkalmaz az energiacsatornák (nádi) tisztítására a testben való szabad energiaáramlás elősegítéseként, hosszú állóképességű ászanákat, légzésvisszatartásos légzéstechnikákat és mantrákat tartalmaz.

Bár a jóga szinte minden fajtája a test és a lélek kapcsolatáról, az energiaáramlásról és a megtisztulásról beszél minden szinten, a kundalini jógában ezek az elemek még hangsúlyosabbak. A kundalini jóga fő célja a tudatosság teljes potenciáljának felébresztése az egyénben. Ezért a Tudat Jógának is nevezik.

Ezt úgy érik el, hogy felszabadítják és irányítják az energiaáramlást, amely a gerinc mentén található energiaközpontokon keresztül áramlik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy speciális gyakorlatokat (krijas), légzéstechnikákat, meditációkat és mantrákat hajtanak végre. A Kundalini jógának egyáltalán nem kell fizikailag megerőltetőnek lennie. Így még a kezdők vagy a gyengébb képességűek is gond nélkül megbirkóznak vele.

7. Irodai jóga

A munkahelyi jógaórák már egyáltalán nem szokatlanok, és olyan kollégák csapatainak készültek, akik kompenzálni akarják az ülőmunkát, a stresszt és a munkahelyi feszültséget, vagy egyszerűen csak tenni szeretnének valamit az egészségükért. A jóga növelheti a hatékonyságot, a koncentrációt és a motivációt a munkahelyen. Fejleszti az érzelmi intelligenciát, az összetartozást és a csapatkohéziót.

EZT IS OLVASD EL: TIPPEK A MINDFULNESS GYAKORLÁSÁHOZ A MUNKAHELYI KÖRNYEZETBEN A VÁLLALATI KULTÚRA RÉSZEKÉNT

Hozzájárul a dolgozók egészségéhez és jólétéhez. Sokan az idő szűkössége miatt elhanyagolják a mozgást, és a munkából jógastúdióba költözés egyszerűen túl sok idejüket veszi el. A munkahelyi jógával a munkaadók időt takaríthatnak meg alkalmazottaiknak, és az is kipróbálja, aki egyedül nem merné megtenni.

A jógának számos jótékony hatása van egészségünkre, de mindenekelőtt egy módja annak, hogy gondoskodjunk önmagunkról, és megelőzzük a számítógéppel végzett munkával, órákon át tartó állással vagy autóvezetéssel kapcsolatos problémákat.

8. Power jóga

A Power yoga az egyéni jógaászanák erőteljes és egyben dinamikus rendszere, amely harmonizál a légzéssel. Ez egy saját súllyal végzett munka, amely erősíti a külső és belső izmokat, csökkenti az izomfeszültséget, formálja a testet, energiát ad, javítja az erőnlétet és a hajlékonyságot..

Középpontjában a test és a lélek harmóniájának elérése áll, nemcsak a testi, hanem a szellemi képességek fejlesztése, a stressz és a feszültség oldása. Megfelelő megelőzése a gyakran helytelen testtartásból, rossz mozgási szokásokból, egyoldalú terhelésből adódó mozgásszervi problémáknak.

9. Akrojóga

Jógastílus, amely a partnerrel való jógagyakorlásra összpontosít. Ez a gyakorlat a jóga, az akrobatika és a thai masszázs kombinálásával jött létre. Mivel ez egy stílus, amely az akrobatikához kapcsolódik, ezért magas követelményeket támaszthat az erővel és a rugalmassággal szemben. Egyes pozíciók kiegyensúlyozó pozíciók lehetnek, mások "sima átmenetet" foglalhatnak egyik pozícióból a másikba, ami a táncra, a "mozgásban lévő művészetre" emlékeztet.

Ez egy viszonylag új jógafajta, amely a klasszikus jógatanulást az akrobatikával ötvözi. Ez egyfajta diverzifikáció egy hosszú távú jógagyakorlaton belül, egyben új motiváció, kihívás. Ezért olyan haladó jógiknak szánják, akik már megszerezték a szükséges készségeket és magabiztosságot az ászanákban. Párban vagy hármasban gyakorolják. Fejleszti az együttműködést, a párok bizalmát, a kommunikációt, minden elem nagyon fontos és kiegészíti egymást.

A gyakorlatban úgy néz ki, hogy az egyik gyakorló támasz, pillér (alaposzlop), a másik pedig a lábán, kezén vagy más testrészein klasszikus jógapozíciókat végez (repülő). A harmadik résztvevő általában a megfigyelő funkciót látja el. Fizikailag ez egy meglehetősen megterhelő jógafajta. Az akrojóga megtanít mély koncentrációra, az egyes pozíciók végzésének pontosságára és nem utolsósorban a jógapartnerbe vetett bizalomra.

Ennek a stílusnak 2 iskolája ismert. Az első iskola a Jessie Goldberg és Eugene Poku által alapított Acro Yoga Montreal, amely a jógát tánccal és akrobatikával ötvözi. A második iskola Kaliforniában található. Az Acro Yoga szó egyesíti az akrobatikát, a jógát és a már említett thai masszázsokat.

10. Vinyasa jóga / Flow jóga

Ez a stílus a légzéssel szinkronizált mozgásokra összpontosít. Minden pozíció egyesíti a légzést meghatározott testmozdulatokkal, és egyensúlyt teremt a légzés és a kilégzés között. A sorozatok nagyon jellegzetesek lehetnek, és az egyes csoportok szilárd szerkezete nélkül tervezhetők.

Vinyasa hangsúlyozza az ászanák gyakorlását úgy, hogy fokozatosan szinkronizálja őket a légzéssel. A Vinyasa Krama szekvenciában minden mozdulat összefügg a belégzéssel vagy a kilégzéssel, és minden ászana a mozdulatok és "áramlás" képzeletbeli áramlásának részévé válik.

A jógi megtanul hallgatni a testére, és észreveszi, ha készen áll a következő, nagyobb kihívást jelentő ászanára. A Vinyasa Krama inkább az univerzum folyékony energiájára összpontosít, mintha különálló, kihívást jelentő ászanák teljesítményét kínálná az egésztől elszakítva. Az elme, a test és a lélegzet harmónia állapotba egyesül.

Vinyasa Krama az ászanákat és azok variációit a lélek és a test potenciáljának megnyitásának eszközeként tekinti. A 20. század jógamestere, akit a modern jóga atyjaként ismertek, Tirumalai Krishnamatcharya volt a felelős Vinyasa Krama fejlesztéséért. Gyakorlati rendszere Patanjali ászana sthira és sukham – erő és kellemesség – jellemzőire épül. Másokkal ellentétben az ő megközelítése (a tanulók kemény erőfeszítésekre való ösztönzése) azt mondja, hogy erő és élvezet nélkül nem lehet ászanát elérni.

 jóga kellékek