10 alapvető fogalom a jógában

 

1. Ászana

2. Csakra

3. Jógi

4. Mantra

5. Meditáció

6. Mindfulness

7. Namaste

8. Om

9. Napüdvözlet

10. Shanti

Ismered ezeket a fogalmakat? El tudod magyarázni mindegyik lényegét? Vagy éppen ellenkezőleg, nem teljesen világos a jelentésük, de szeretnéd megtanulni? Függetlenül attól, hogy már egy jó ideje jógázol, vagy kíváncsi újonc vagy, szeretnénk bemutatni a jóga gyakorlattal összefüggő 10 leggyakoribb kifejezést. Nézzük meg közelebbről, mit rejtenek ezek a varázsszavak:

1. ÁSZANA

Az ászana a test tökéletes ereje, az intelligencia állandósága és a lélek kedvessége.

- BKS Iyengar

A kifejezés jelentésére vonatkozó ötletek kombinálhatók egy bizonyos pozíció felvételével a jógában. Az ászanának szó szerint az ülést kell kifejeznie, de gyakorlati szempontból egy jógapozíciót képzeljünk el a szó jelentése mögött. Az ászanának azonban sokkal mélyebb jelentése is van, mint a test fizikai helyzete a jógagyakorlás során. Ez testünk kapcsolata belsőnkkel.

Az ászanák révén fejlesztjük hajlékonyságunkat, erőnket, fegyelmünket, de a koncentrációnkat is, ami kulcsfontosságú a mindennapokban. A jógában a pozíciók felvétele képes kinyitni csakráinkat és stimulálni testünk energiamezőjét, de testünk élettani rendszereit is (immun-, keringési, emésztő- és idegrendszer).

2. CSAKRA

A csakrák a kreativitás, a szellem és a világ közötti kommunikáció forgóajtói.

- Michael J. Tamura

Testünk energiaközpontjait jelölő kifejezés. A szanszkrit szó szerint a kifejezés jelentése "kerék" , így a legfontosabb csakrákat (ebből 7 van) a testünk legfontosabb energiakerekeiként írják le. Minden csakrának más a helye, a jelentése, a színe, sőt a hozzájuk kapcsolódó hangzás is más.

A modern értelmezés szerint a csakrák a fizikai, mentális és érzelmi energia központjai. Mind a hét csakra fő szelepként működik, amely szabályozza életerőnk energiaáramlását, ami elengedhetetlen a pozitív jóléthez. A csakrák alakítják egész spirituális anatómiánkat. Ezek fontos elemei spirituális utunak, és megértésük lehetővé teszi számunkra, hogy jobban integráljuk elménket, testünket és szellemünket.

3. JÓGI

Egyszerűen fogalmazva, a jógi olyan személy, aki gyakorolja és vallja (és szereti) a jógát.

TIPP:  AJÁNDÉKÖTLETEK A JÓGINKAK

JÓGI

4. MANTRA

E heti mantrám: "Csak lélegezz".

Ki ne ismerné a klasszikus "ooooom"-t? Próbáltad már csodálatos erejét meditáció közben? A látszólag egyszerű "om" talán a leghíresebb és leghasználtabb mantra. A mantrák olyan szavak, kifejezések vagy hangok, amelyek a meditációs gyakorlat során ismétlődnek, és amelyek tudatunknak / elménknek adnak valamit, amire összpontosítani kell. Ő a segítőnk a jelen pillanatra való koncentrálásban. Képesek serkenteni testünk relaxációs reakcióját. Aki ismeri és használja a mantrákat, nem becsüli alá azok valódi erejét.

A mantrák az éberség gyakorlásának egyik módja, mivel egy szóra vagy kifejezésre összpontosítunk, hogy megnyugtassuk és koncentráljuk az elmét. Ebben az értelemben a mantrák segítenek lelassítani agyunkat, és több teret adnak lélegzetünknek, elménknek és testünknek. Kivételes hatásaik mellett az a nagyszerű bennük, hogy szabadságot adnak a kreativitásunkra, hiszen bármilyen saját mantrát kitalálhatunk, ami segít a jelen pillanat felismerése felé vezető úton.

5. MEDITÁCIÓ

"A meditáció egy csendes beszélgetés a lelkem és a belső pilótám között."

- Sri Chinmoy

Ez egy olyan technika, amellyel elménket pihentetjük és olyan tudatállapotot érünk el, amely teljesen különbözik az ébrenlét normál állapotától. Ez egy eszköz önmagunk minden szintjének megértésére. A meditáció nem része egyetlen vallásnak sem; tudományról van szó, ami azt jelenti, hogy a meditációs folyamat egy bizonyos sorrendet követ, világos alapelvei vannak, és igazolható eredményeket hoz.

A meditáció során elménk tiszta, ellazult és belső énünkre összpontosít. Amikor meditálsz, teljesen éber vagy, de az elméd nem a külvilágra vagy a körülötted zajló eseményekre koncentrál. A meditációhoz állandó és egyirányú belső állapotra van szükség ahhoz, hogy az elme megnyugodjon. Amikor az elme elhallgat, és többé nem vonja el a figyelmét, a meditáció elmélyül.

6. MINDFULNESS

Az éberség magyarázatához kedvenc cikkünkből kölcsönöztük az idézetet: a mindfulness felfogható pszichológiai folyamatként, más szóval a teljes figyelem vagy az aktuális pillanat tudatosításának folyamataként. A mindfulness beépítése az életedbe csak pozitívumot hoz. 

TIPP: HOGYAN SEGÍT A MINDFULNESS (ÉBERSÉG) A MINDENNAPI STRESSZ LEKÜZDÉSÉBEN

7. NAMASTE

Ismered a hagyományos "Alohát", amit Hawaiin használnak? Pontosan ez az, amit "Namaste" -ként használnak a jógában. A hindu kultúrában elterjedt köszöntés, amelyet a „helló” és a „viszlát” kifejezésre lehet használni. A szanszkrit „nama” szó jelentése „meghajol”, a „te” pedig „te”-t, a namaste együtt fordítása üdvözlésnek, „meghajlok előtted” vagy „meghajlok előtted, aki vagy”.

Ennek a köszöntésnek a varázsa nemcsak a szóban rejlik, hanem az azt kísérő kezünk gesztusában is. Hátratámasztott kezünket a szívcsakránk közelébe helyezzük, becsukjuk a szemünket és lehajtjuk a fejünket. A köszönés magával hozza a másik iránti tisztelet egy formáját. A Namaste az egyik lélek egy másik általi felismerésének gesztusa.

Namaste, lelkem tiszteli a tiédet.

namaste jóga

8. OM

Miután meghatároztuk, mit kell érteni a mantra kifejezésen, nagyon gyorsan megértjük ezt az egyszerű és tömör kifejezést. Az „Om” tehát az egyik mantra formája. Az „om” mantraként való használata a természettel és az univerzummal való kapcsolatteremtés egyik módja.

9. NAPÜDVÖZLET

Fordítsuk arcunkat a Nap felé, és hagyjuk magunk mögött minden árnyékunkat!

Carol Krucoff jógaterapeuta idézeteivel tökéletesen megragadta a Napüdvözlet igazi lényegét azzal, hogy a Napüdvözlet feltölt és felmelegít a legsötétebb és leghidegebb napokon is, és igaza volt. A hagyományos Napüdvözlet tizenkét ászanából áll, és többnyire jógagyakorlatok elején gyakorolják, azzal a céllal, hogy energizáljanak és bemelegítsenek. Népszerű reggelente egy olyan gyakorlat részeként, amely egy új napra ébreszt, és pozitív energiákkal indul.

10. SHANTI

A Shanti-t gyakran az "om" mantrával társítják, és a jelentését szó szerint a béke szóval fordítjuk. Ez a szó egyszerű, de szép üzenetet hordoz. Az "Om shanti" mantra békét és nyugalmat ébreszt bennünk. A buddhista és hindu hagyományokban a Shanti-t háromszor egymás után éneklik azzal a küldetéssel, hogy képviselje a békét a testben, a beszédben és az elmében.

TIPP: MANTRÁK - JELENTÉSÜK, EREJÜK ÉS ALAPSZÖVEGEIK, AMELYEKET ISMERNIE KELL