Ismerd meg a Pilates torna alapjait, és milyen hatásai vannak a rendszeres gyakorlásnak mind a kezdők, mind a haladók számára

pilates

A pilates hasonló a jógához. Aki beleszeret a rendszeres gyakorlásába, soha többé nem tud lemondani róla, és ez a pilates edzés az élete szerves (és szeretett) részévé válik. Miért kedvelik annyian a pilatest? Mert a pilates nem ad egyetlen okot sem arra, hogy ne legyen kedvelt. És valóban, bárki beleszerethet, mert mindenki számára alkalmas, bármilyen korlátozás (kor, nem, fizikai erőnlét) nélkül.

Mi az a Pilates?

A Pilates egy olyan gyakorlat, amely az izmok erősítésére összpontosít, miközben javítja a testtartást és a rugalmasságot. A Pilates az ellenőrzött mozgásokra, a légzésre és a tudatos izommozgásra helyezi a hangsúlyt. Holisztikus megközelítést kínál a fitneszhez, megcélozza a törzsizmokat és elősegíti az általános jólétet.

Hogyan született a Pilates torna?

Fedezzük fel együtt a Pilates varázsát lépésről lépésre, és kezdjük szépen a 20. század elején, egészen pontosan 1926-ban, amikor Joseph Pilates, a német származású (eredetileg cirkuszi artista, bokszoló és önvédelmi oktató) bevándorló New Yorkban feleségével, Clarával közösen mozgástúdiót nyitott. A stúdióban Joseph és felesége egy új módszert dolgozott ki, amelyet eleinte "Contrology"-nak neveztek el, de később a saját vezetékneve után Pilates néven vált ismertté.

A technikát azonnal megszerették a neves amerikai táncosok is, akik a pilatesben a sérülésekből való felépülés és az ismételt sérülések megelőzésének legjobb módját látták. A Pilates az emberi elme és test megerősítésére összpontosító gyakorlatrendszer volt. Joseph már a kezdetektől fogva hitt abban, hogy a mentális és a fizikai egészség összefügg. És bizony igaza volt. Joseph módszere három elven alapult:

 • lélegzés
 • egész test egészsége
 • egész test összhangja az elmével és a lélekkel

A gyakorlat 1970-ben került Európába Alan Herdmannek köszönhetően, amikor a brit London School of Contemporary Dance felkérte Herdmant, hogy látogassa meg New Yorkot, és tanulmányozza Joseph Pilates módszereit. Amerikából hazatérve Herdman megalapította az első brit Pilates stúdiót az angliai The Place-ben.

Milyen mozgás képzelhető el a „pilates” kifejezés alatt?


A jelenlegi Pilates rendszer egy „modern” és egy „klasszikus/hagyományos” programot egyaránt tartalmaz. A Modern Pilates részben az első generációs tanulók tanításaiból származik, míg a Klasszikus Pilates technika célja az eredeti munka megőrzése, ahogyan Joseph Pilates tanította. A Pilates ma már számos verzióban létezik, de a legtöbb az alábbi kilenc elven alapul:

 1. légzés - A Pilatesben a légzést a mozgással koordinálják, hogy fokozzák az oxigénáramlást, elősegítsék az ellazulást és bevonják a mély core izmokat. A hangsúly az oldalirányú légzésen van, amikor a bordaív belégzéskor oldalra tágul, kilégzéskor pedig összehúzódik, segítve a törzs stabilizálását és a mozgást. A hasi légzés segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget, javítja az alvás minőségét, elősegíti az ellazulást és megnyugtatja az elmét, valamint számos pozitív hatással van a testre és az elmére.
 2. koncentráció - az által, hogy teljes mértékben az adott feladatra összpontosítanak, az edzők javíthatják a testtudatot, javíthatják a mozgás hatékonyságát, és maximalizálhatják gyakorlatuk előnyeit.
 3. kontroll - minden gyakorlatot átgondolt és precíz mozdulatokkal hajtanak végre, amelyek biztosítják a célizmok megfelelő beállítását és bekapcsolódását.
 4. összpontosítás - az által, hogy a mozdulatokat a középpontból indítja és megtartja ezen a területen a stabilitást, a Pilates elősegíti az erőt, a stabilitást és az igazodást.
 5. centralizáció - az edzők törekednek a precíz igazításra, a megfelelő izomfeszülésre és a gyakorlatok közötti sima átmenetekre, hogy maximalizálják a hatékonyságot és minimalizálják a test megerőltetését.
 6. gördülékenység - az áramlás elősegíti a mozgás kecsességét, gördülékenységét és hatékonyságát, lehetővé téve az összekapcsoltabb és integráltabb gyakorlatokat.
 7. precízió - az edzők törekednek a precíz igazításra, a megfelelő izomfeszülésre és a gyakorlatok közötti sima átmenetekre, hogy maximalizálják a hatékonyságot és minimalizálják a test megerőltetését.
 8. állóképesség - az állóképesség fejleszti az erőt, az állóképességet és az állóképességet, lehetővé téve számukra, hogy fenntartsák a megfelelő formát és kontrollt a hosszabb vagy megerőltetőbb sorozatok során.
 9. relaxáció - támogatja az elme-test kapcsolatot, csökkenti a stresszt és javítja az általános közérzetet.

A modern jóga a Piláteshez hasonlóan a lélek és a test tudománya, bár a jóga órák általában a spirituális szempontokra összpontosítanak jobban. Néhány gyakorlat azonban meglehetősen hasonló ebben a két tudományágban. Mindkét tudományág fejleszti az erőt, a rugalmasságot és az állóképességet. A Pilátesz gyakorlatok azonban az alapvető erőt hangsúlyozzák, míg a jóga az általános rugalmasságot.

"A változás a mozgáson keresztül jön létre, és a mozgás gyógyít." - Joseph Pilates 

A Pilates edzés általában körülbelül 45 percig tart, és egy sor egymást követő gyakorlatból áll, amelyek első pillantásra egyszerűnek tűnhetnek, de nagy pontosságot és a technika helyes végrehajtásának ellenőrzését igénylik.

Milyen előnyökkel jár a Pilates gyakorlása?

pilates budapest

A Pilates gyakorlatok minden izomcsoportot megmozgatnak, így hatékonyan erősítik és rugalmasabbá teszik a testet. Ez javítja a testtartást, az egyensúlyt és a koordinációt, valamint csökkenti a sérülések kockázatát.

A pilates gyakorlatok során a testre összpontosítva megtanuljuk a helyes testtartást, ami javítja a hátfájás tüneteit, és megelőzi a további izom- és ízületi problémákat. A pilates gyakorlatok során a mély légzésre és a tudatos mozgásra összpontosítva ellazulhatunk, és csökkenthetjük a stresszt és a szorongást. Javítja a koncentrációt és a mentális összpontosítást, a pilates gyakorlatok során a testre és a mozgásra összpontosítva javíthatjuk a koncentrációnkat és a mentális összpontosításunkat.

A Pilates teljes körű ellazulást biztosít, de a lelki egészségünket is. Felszabadítja a felgyülemlett stresszt, mentesít bennünket a feszültségtől és általános pszichés megkönnyebbülést biztosít. A Pilates másik nagy előnye, hogy képes megtanítani bennünket a megfelelő légzésre. A lélegzetünk kontrollálása teljes banalitásnak tűnhet, de aki megtanulta a kellemetlen helyzeteket légzésszabályozással megbirkózni, tudja, hogy a légzés művészete igazi csodákra képes.

A Pilates edzés befejezése után érdemes kellemes relaxációval vagy rövid meditációval zárni az órát, hogy maximalizáljuk a fizikai és mentális egészségünkre gyakorolt ​​jótékony hatásokat.

Milyen gyakran végezzünk Pilates-gyakorlatokat, mennyi idő alatt láthatom az eredményeit?

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen gyakran kell végezned  Pilates gyakorlatokat a látható eredmény elérése érdekében, ajánlatos heti 3-4 alkalommal gyakorolni, minden edzés időtartama 45 perc és 1 óra között van, a lehetőségektől függően.

Talán ismered Joseph Pilates idézetét: „10 alkalom alatt érezni fogod a különbséget, 20 alkalom után látni fogod a különbséget és 30 alkalom után új tested lesz”.

Fontos megjegyezni, hogy a Pilates egy hosszú távú elköteleződést igényel. Ne várj azonnali csodákat, és nem szabad feladni, ha nem látod a kívánt eredményeket az első néhány alkalom után. A Pilates fokozatosan fogja javítani az általános egészségét és fittségét.

Kinek ajánlott a Pilates?

Az egyik legjobb dolog a Pilates gyakorlásában az, hogy szinte mindenki számára megfelelő. Ha kezdő vagy, a jóga segíthet az alapok építésében az erő, a rugalmasság és a testtudatosság terén. Haladó gyakorlók a Pilates haladó gyakorlatait is igénybe vehetik a izomtónus, a stabilitás és a koordináció további fejlesztése érdekében.

Egy másik csoport, akiknek fontolóra kell venniük a Pilates gyakorlását, azok, akik rehabilitálnak egy sérülésből, vagy egészségügyi problémáik vannak a hát, az ízületek vagy az izmok terén. A Pilates testbarát, és lehetővé teszi a különböző intenzitási szintekkel való munkát, ami rehabilitáció esetén nagyon hasznos lehet.

Továbbá, a terhes és az új anyukák is profitálhatnak a Pilates gyakorlásából. A módosított gyakorlatokat úgy tervezték, hogy megerősítsék a medencefenék izmait, fenntartsák a rugalmasságot, és enyhítsék a testben lévő feszültséget. Ha sportoló vagy táncos vagy, a Pilates kiváló kiegészítője lehet a tréningednek.

Pilates gyakorlásának ellenjavallatai:

 • akut sérülés
 • gerinc instabilitása
 • nemrég végzett műtét
 • korlátozott mozgékonyság
 • kockázatos terhesség

reformer

Milyen típusú Pilatest ismerünk?

A Pilates népszerűsége számos különböző stílus és megközelítés fejlesztéséhez vezetett, amelyek mindegyike különböző preferenciáknak és céloknak felel meg. Íme néhány a legnépszerűbb Pilates stílusok közül:

 • Klasszikus Pilates: Ez a stílus hű marad Joseph Pilates eredeti tanításaihoz, és a pontos mozgásokra, a kontrollált légzésre és az egyensúlyra összpontosít. A klasszikus Pilates általában meghatározott gyakorlatsorozatot követ, amelyet hagyományos Pilates eszközökön végzünk, mint például a Reformer, a Cadillac és a Wunda Chair.

 • Modern Pilates: Ez a stílus más mozgási diszciplínák, például a jóga, a tánc és a fizikoterápia elemeit ötvözi. A modern Pilates órák szélesebb skálájú gyakorlatokat és felszereléseket tartalmaznak, és az oktatók gyakran hangsúlyozzák a funkcionális mozgásmintákat és az egyéni igényekhez való igazítást.

 • Stott Pilates: A Moira és Lindsay Merrithew által kifejlesztett Stott Pilates híres az anatómiai elvekre és a különböző testtípusokhoz és edzettségi szintekhez való alkalmazkodásra helyezett hangsúlyáról. A Stott Pilates órák gyakran tartalmaznak olyan eszközöket, mint a stabilizációs labdák, az ellenálló szalagok és a habhengerek, amelyek javítják az edzés élményét.

 • Klinikai Pilates: Ez a stílus a Pilates gyakorlatok felhasználására összpontosít rehabilitációs programok részeként sérülések vagy krónikus állapotok esetén. Kvalifikált egészségügyi szakember, például fizioterapeuta vagy chiropraktor felügyelete mellett a kliensek a testük specifikus igényeihez igazított Pilates-alapú gyakorlatokat végeznek, hogy növeljék az erőt, a rugalmasságot és az általános funkciót.

 • Reformer Pilates: A Reformer Pilates a Pilates Reformer gépet használja, amely mozgó kocsiból, rugókból és különféle tartozékokból áll. A Reformer órák dinamikus és kihívást jelentő gyakorlatokat kínálnak, amelyek az egész testre összpontosítanak, és a rugók által biztosított ellenállás révén nagyobb izomfeszítést és kontrollt tesznek lehetővé.
 • Mat Pilates: A Mat Pilates órák a Pilates gyakorlatok végrehajtására összpontosítanak szőnyegen, eszközök használata nélkül. Ezek az órák általában számos padlógyakorlatot tartalmaznak, amelyek a törzs erősségére, rugalmasságára és izomállóképességére összpontosítanak. A Pilates szőnyeg minden fitnesz szint számára elérhető, és gyakorlatilag bárhol végezhető minimális felszereléssel.

 • Pilates Fusion: A Pilates Fusion órák a Pilates elveit más fitnesz modalitások elemeivel kombinálják, mint például a jóga, barre vagy erőedzés. Ezek a hibrid órák változatos és dinamikus edzési élményt kínálnak, amelyek új módokon állítanak kihívást a test számára, miközben a Pilates alapelveit is magukban foglalják.
 • Wall Pilates: A Wall Pilates vagy a fal melletti pilates a hagyományos Pilates elveit ötvözi az egyszerűséggel, amely vonzó. A bonyolult felszerelések vagy a Pilates reformer helyett ez a stílus a közeli fal ellenállását és a saját testsúlyát használja. Ennek köszönhetően otthon is lehet pilates gyakorlatokat végezni.

Milyen Pilates segédeszközöket és felszereléseket ismerünk?

A Pilates gyakorlatokat végezhetjük saját testsúlyunkkal, kiegészítő edzőeszközökkel vagy erre a mozgásrendszerre tervezett speciális gépeken. A megfelelő Pilates segédeszközök és felszerelések segítenek a maximális kényelem és hatékonyság elérésében.

Pilates szőnyegek: A minőségi edzőszőnyeg alapvető a Pilates gyakorlásához. Válasszon olyan szőnyeget, amely elég vastag és támogatja a testét a gyakorlatok során.

Pilates labdák: A Pilates labdák, más néven fitball vagy overball, kiváló eszközök a stabilitás, egyensúly és erő fejlesztésére. Válasszon olyan labdát, amelynek átmérője megfelel az Ön magasságának és igényeinek.

Pilates szalagok: A Pilates szalagok vagy erősítő gumiszalagok és expanderek kiválóak a rugalmasság és a mozgástartomány javítására. Különféle gyakorlatokhoz használhatók, mint például nyújtó gyakorlatok vagy a felső végtagok erősítése.

Pilates gyűrűk: A Pilates gyűrűk nagyszerű eszközök a felsőtest izmainak, például a karok, a mellkas és a hát izmainak erősítésére. Emellett segíthetnek a törzs stabilitásának és erejének javításában is.

Pilates egyensúlyozók: A Pilates egyensúlyozók, más néven bosu egyensúlyozók, kiváló eszközök a stabilitás, koordináció és erőnlét fejlesztésére. Ideálisak különféle álló és ülő gyakorlatok végzésére. Az edzés során habhengereket is használhat.

Pilates Reformer: Ha úgy dönt, hogy beruház egy otthoni erősítő felszerelésbe, a Pilates Reformer az egyik leghatékonyabb lehetőség a test erősítésére. Ez a speciális gép lehetővé teszi a különféle gyakorlatok végzését, amelyek az egész test erősítésére és a rugalmasság javítására szolgálnak.

Pilates ruházat

A Pilates egy olyan edzésforma, amely nagy hangsúlyt fektet a kényelemre és a mozgás szabadságára. Ezért válasszon rugalmas és alkalmazkodó ruházatot, amely nem akadályozza a különböző nehézségű gyakorlatok végrehajtásában.

A konkrét ruházat típusát illetően választhat leggingset, edzőnadrágot, sportmelltartót vagy rövid ujjú pólót. A mezítlábas edzés vagy a csúszásmentes zokni viselése általános gyakorlat a Pilates módszerben, és számos előnnyel jár. Ha mezítláb edz, közvetlen kapcsolatban van a szőnyeggel vagy a felülettel, amelyen edz, ami jobb stabilitást és érzékenységet biztosít a mozdulatok végrehajtásakor. Ha Pilates gépeken, például Reformeren edz, a csúszásmentes zoknik további biztonságot és stabilitást nyújthatnak.

Egy rövid összefoglaló e különleges, testünkre és lelkünkre jótékony hatású edzésről, egy idézettel zárul a pilates atyjától, aki ezt a csodálatos edzésmódszert ajándékozta nekünk:

„Életünk minden egyes pillanata lehet a csodálatos dolgok kezdete.” – Joseph Pilates

Joseph pontosan tudta, miről beszél, hiszen az a pillanat, amikor megszületett benne az ötlet egy új, testet és lelket összekapcsoló edzésmódszerről, valóban csodálatos volt. Ez volt a pilates születésének pillanata.

button-newsletter-blog2hu

Segített ez a cikk? Ha igen, te is segíthetsz másnak, hogy elolvassa, ha megosztod ezt az oldalt. A cikk alatti megjegyzésekben pedig megoszthatod tapasztalataidat és így is segíthetsz másoknak.