A 2024.03.29. és 2024.04.01 szlovákiai nemzeti ünnep miatt a rendeléseket a következő munkanapon dolgozzuk fel. Köszönjük.

Tudj meg többet a Pilátes tornáról és a rendszeres edzés pozitív hatásairól

Pilátesz

A Pilátesz első ránézésre nagyban hasonlít a jógához. Aki egyszer beleszeret a rendszeres mozgásába, annak az élete rendszeres és szeretett részévé válik. És hogy miért pont a Pilátesz torna örvend ekkora népszerűségnek? Mert a Pilates mindenkinek elérhető, kortól, nemtől és fizikai állóképességtől függetlenül.

HOGYAN SZÜLETETT A PILÁTES TORNA?

A történet a 20. század elején, 1926-ban kezdődött, amikor a német (eredetileg cirkuszművész, bokszoló és önvédelmet oktató) emigráns Joseph Pilates mozgásstúdiót nyitott New Yorkban. Feleségével, Clara-val, egy új módszert tanulmányoztak, amelyet először „ Controllogy ”-nak neveztek el, majd később vezetéknevükön vált ismertté.

Nem csak az ismert amerikai táncosok kedvelték meg azonnal a technikát, akik a Pilates tornát tartották a legjobb módszernek a sérülésekből való felépüléshez és megelőzéséhez. A Pilates gyakorlatok olyan rendszert képeznek, amely az emberi lélek és test komplex erősítését célozta meg. Joseph kezdettől fogva úgy gondolta, hogy a mentális és a testi egészség kéz a kézben jár. Három alapelvre alapozta módszerét:

  •   légzés
  •   egész test egészsége
  •   összekapcsolja a testet az elmével és a lélekkel

"A legfontosabb, hogy tanulj meg helyesen lélegezni." - Joseph Pilates

A gyakorlat 1970-ben került Európába Alan Herdmannek köszönhetően, amikor a brit London School of Contemporary Dance felkérte Herdmant, hogy látogassa meg New Yorkot, és tanulmányozza Joseph Pilates módszereit. Amerikából hazatérve Herdman megalapította az első brit Pilates stúdiót az angliai The Place-ben.

 

MIT IS TAKAR PONTOSAN A PILATES TORNA?

A jelenlegi Pilates rendszer „modern” és egy „klasszikus/hagyományos” elemeket egyaránt tartalmaz. A modern Pilátesz torna részben néhány első generációs diák tanításaiból származik, míg a klasszikus Pilates technika célja az eredeti elvek megőrzése, ahogyan Joseph Pilates tanította. Manapság a Pilates számos változatát tanítják, és a legtöbb legfeljebb kilenc alapelven alapul:  

1) légzés

2) koncentráció

3) irányítás

4) centralizáció

5) ellenőrzés

6) gördülékenység

7) pontosság

8) kitartás

9) relaxáció

A modern jóga a Pilateshez hasonlóan a lélek és a test tudománya, bár a jógaórák általában a spirituális szempontokra összpontosítanak jobban. Néhány gyakorlat azonban meglehetősen hasonló ebben a két tudományágban. Mindkét tudományág fejleszti az erőt, a rugalmasságot és az állóképességet. A Pilates gyakorlatok azonban az alapvető erőt hangsúlyozzák, míg a jóga az általános rugalmasságot.

"A változás a mozgáson keresztül jön létre, és a mozgás gyógyít." - Joseph Pilates 

MIÉRT AJÁNLOTT A RENDSZERES PILÁTES TORNA?

A pilates gyakorlatok általában körülbelül 45 percig tartanak, és egy sor egymást követő gyakorlatból állnak, amelyek első pillantásra egyszerűnek tűnhetnek, de nagy pontosságot és a technika helyes végrehajtásának ellenőrzését igénylik.

pilates gyakorlatok

reformer

 

Ha a Pilatest következetesen gyakorolják, javul a hajlékonyság, az erőnélt és az általános jólét. Hangsúlyozza a koncentrációt, a légzést, az erős törzs kialakítását, valamint a koordináció és az egyensúly javítását.  

TIPP: VÁSÁRLÁSI TANÁCSADÓ A MEGFELELŐ SPORTRUHÁZAT KIVÁLASZTÁSÁHOZ

A törzset az emberi test stabilitásának kulcsának tartják. A Pilates gyakorlatok általában erre a területre összpontosítanak, bár a gyakorlatok a test más területein is kiválóan működnek, így a Pilates erősíti az egész testet. A Pilates rendszer mindenki számára megfelelő, lehetővé teszi, hogy a különböző gyakorlatokat a kezdőktől a haladókig a nehézségek szerint módosítsa, miközben az intenzitás idővel növelhető, ahogy a test fokozatosan alkalmazkodik az edzéshez. 

A pilates gyakorlatok teljes mértékben ellazítják a testet , de a lelki feszültséget is oldják. A Pilates másik nagy előnye, hogy képes megtanítani minket a megfelelő légzésre. A légzésünk szabályozása teljes banalitásnak tűnhet, de aki megtanulta a kellemetlen helyzeteket úgy kezelni, hogy kontrollálja a légzését, az tudja, hogy a légzés művészete igazi csodákra képes.

A tornát egy kellemes kikapcsolódással vagy egy rövid meditációval zárhatjuk le, hogy a testi egészségünk és lelki jólétünk minden előnyét maximálisan támogassuk.

"Életünk minden pillanata csodálatos dolgok kezdete lehet." - Joseph Pilates  

Források:

Rizzo, A., Postacchini, D. és Bellofiore, M. (2015). A Pilates-alapú rehabilitációs program hatása az alapvető stabilitásra és egyensúlyra egészséges felnőtteknél: randomizált, kontrollált vizsgálat. Journal of Bodywork and Movement Therapies

Journal of Behavioral Medicine

Journal of Alternative and Complementary Medicine

pilates.com

Segített ez a cikk? Ha igen, te is segíthetsz másnak, hogy elolvassa, ha megosztod ezt az oldalt. A cikk alatti megjegyzésekben pedig megoszthatod tapasztalataidat és így is segíthetsz másoknak.