Milyen hatásai vannak a rézpohárbó való vízivásnak?

Ősidők óta az emberek a rezet csodás elemként imádták, hittek gyógyító hatásában, és a vizet réztartályokban tárolták. Az ősi indiai orvoslás, az Ayurveda szerint a rézedényekben tárolt víz képes szabályozni a testünk energiáját.

A réztartályokból származó víz egy új trend, amely elősegíti az ivóvíz tárolását rézkancsókban vagy rézpalackokban. Ez a gyakorlat, amely az indiai holisztikus Ayurveda orvoslás rendszerében gyökerezik, ősi gyökerekkel rendelkezik, és most egyre népszerűbb.

A rézvíz hatásai és előnyei

Mi is pontosan a rézedényekből származó víz? Ezt a különleges vizet saját kezűleg kell elkészíteni, rézedényben tárolva. A réz nyomelem, ami azt jelenti, hogy a szervezetnek csak minimális mennyiségre van szüksége ebből az elemből. Kulcsszerepet játszik szervezetünk számos alapvető funkciójában, például az energiatermelésben, a kötőszövetek kialakításában és az agy kémiai rendszerében. A réz általában olyan élelmiszerekben található meg, mint a tenger gyümölcsei, diófélék, magvak, burgonya, teljes kiőrlésű gabonák, étcsokoládé és szervhúsok.

Ennek a gyakorlatnak a hívei azt állítják, hogy a víz réztartályokban való tárolása lehetővé teszi a réz természetes kioldódását a vízbe. Bár a réz hiánya és feleslege is káros lehet az egészségre, a rézhiány viszonylag ritka. Például az átlagos amerikai étrend eléri, sőt meghaladja a napi ajánlott rézértéket, amely 0,9 mg-ban van beállítva.

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfeljebb 0,47 mg rezet javasol egy csésze (2 mg/l) vízben. Ez biztosítja, hogy a maximálisan megengedett napi 10 mg-os adagot ne lépjék túl.
  • Ha a réztartályokban, akár 16 órán keresztül is tárolt vízről van szó, a vizsgálatok azt mutatják, hogy a kilúgozott réz mennyisége jóval a WHO biztonsági határértéke alatt van.

A réztartályokban tárolt víz természetes fertőtlenítő hatású.

  • A rézedényben álló víz elpusztíthat minden mikroorganizmust, penészgombát, gombát, algát és baktériumot, ami benne előfordulhat, és káros lehet szervezetünkre. Ezért ez a víz ideális ivásra. Ezenkívül egy éjszakán át vagy legalább 4 órán át rézedényben tárolt víz bizonyos minőséget nyer a réztől.
  • A réz kulcsfontosságú nyomelem, amely nélkülözhetetlen az emberi egészséghez. Antimikrobiális, antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, valamint segít a méreganyagok semlegesítésében. A réz emellett stimulálja az agyat, javítja annak működését és segít megelőzni a rohamokat.
  • Azok a háztartások, ahol nincs vezetékes víz, gyakran arra kényszerülnek, hogy vízszükségleteiket otthoni víztárolással fedezzék, így a víz érzékeny a vírusfertőzésre. A réztartályokban való tárolás potenciálisan megakadályozhatja az ilyen típusú szennyeződést.

Az Ayurveda szerint a rézedényben álló víz ivása reggel éhgyomorra jótékony hatással van mindhárom dosára (vata, pitta és kapha). Ez biztosítja a szervek és az anyagcsere folyamatok megfelelő működését. Ha érdekli a gyomor méregtelenítése, próbáljon meg reggel éhgyomorra igyon meg egy nagy pohár szénsavmentes vizet.

button-newsletter-blog2hu

A lehetséges hatások listája:

  1. Antibakteriális hatás: Különböző kutatások igazolják, hogy a rézvíz képes elpusztítani a mikroorganizmusokat, így a baktériumokat is, így hatékony eszközként szolgálhat az ivóvíz fertőtlenítésére és tisztítására.

  2. A méregtelenítés támogatása: A réztartályokban álló víz jótékony hatású a szervezet méregtelenítésében, mivel a réz képes semlegesíteni a méreganyagokat és elősegíti a káros anyagok eltávolítását a szervezetből.

  3. Javítja az emésztést: Az ájurvédikus gyógyászat azt állítja, hogy a rézedényekből származó víz ivása segíthet az emésztőrendszer szabályozásában és elősegíti a megfelelő szervek működését.

  4. Antioxidáns tulajdonságok: A réz antioxidáns elemeket tartalmaz, amelyek segíthetnek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

  5. Az immunrendszer erősítése: Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a rézvíz rendszeres használata támogatja az immunrendszert, és segít a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben.

  6. Javítja a bőr állapotát : A rézvíz jótékony hatással lehet a bőrre, segít csökkenteni a pattanásokat és javítja a bőr textúráját.

  7. Hormonális egyensúly szabályozása: A réz fontos szerepet játszik a hormontermelésben és -szabályozásban, ami segíthet fenntartani a hormonális egyensúlyt a szervezetben.

  8. Az egészséges szív támogatása: Egyes kutatások kimutatták, hogy a rézedényekből származó víz ivása segíthet megőrizni a szív és az erek egészségét.

  9. Javítja a kognitív funkciókat: A rézvíz stimulálhatja az agyat, és elősegítheti a gyorsabb és hatékonyabb működést.

Ezek a hatások főként a réz szervezetünkben betöltött szerepén alapulnak.

 

 

A rézvíz pH-ja

víz ph

Egyes tanulmányok szerint a víz réztartályokban való tárolása a víz pH-értékének emelkedéséhez vezethet, így a víz lúgosabb lesz.

Ha a víz huzamosabb ideig egy réztartályban van, a rézionok a vízbe szivárognak, ami kémiai reakcióhoz vezet. Ez a reakció növelheti a hidroxidionok (OH-) koncentrációját a vízben, ami viszont növeli a pH-szintet, lúgosabbá téve a vizet.

A pH 7-ről 8-ra történő emelkedése körülbelül 12 óra elteltével a néhány tanulmányban megfigyelt tartományon belül van. Fontos azonban figyelembe venni, hogy a pH változása olyan tényezőktől függően változhat, mint a réztartály típusa, a víz kezdeti pH-értéke és a különleges tárolási feltételek.

A réztartályokból származó víz előnyeit egyelőre csak néhány tudományos tanulmány támasztja alá. A réz egyetlen jelentősen bizonyított hatása az antibakteriális hatása. A vizsgálatok kimutatták, hogy a víz réztartályokban való tárolása elpusztíthatja azokat a baktériumokat, amelyek hasmenést okozhatnak. Ez különösen hasznos lehet a világ egymilliárd embere számára, akik nem férnek hozzá biztonságos ivóvízhez. A szennyezett víz nagyszámú baktériumot tartalmazhat (Vibrio cholerae, Shigella flexneri, Escherichia coli és Salmonella typhimurium), amelyek hasmenést okoznak – ez az egyik fő halálok a fejlődő országokban.

Miért csak hideg vizet használjunk?

A hideg és langyos víz több okból is jobb választás rézpoharak használatakor:

  • Hőmérsékletérzékenység: A réz erősen vezetőképes anyag, és ha forró italt önt egy rézpohárba, felmelegedhet, kellemetlen érzést és égési sérülést okozva.
  • Változás az ízben és minőségben: A réz fém reakcióba léphet az italokban lévő savakkal, és megváltoztathatja az ital ízét és minőségét.
  • A túlzott rézbevitel mérgezést okozhat, ami hányingert okozhat.
  • A rézpoharak rövid távú vagy alkalmi használata nem okozhat problémát, viszont a rézpoharakban lévő forró italok hosszú távú vagy gyakori expozíciója növeli a rézmérgezés kockázatát.
  • Meleg vagy forró italok fogyasztásakor érdemesebb a magas hőmérsékletnek szánt anyagokból készült csészék után nyúlni, mint például kerámia vagy hőálló üveg.

Figyelmeztetés:

A réz nyomelem, ami azt jelenti, hogy csak minimális mennyiségre van szüksége belőle. Ne feledje, hogy a nagy dózisú réz hosszú távú expozíciója rézmérgezést okozhat, amely hányingerrel, hányással, hasi fájdalommal és hasmenéssel jár. Még májkárosodáshoz és vesebetegséghez is vezethet. Ha réztartályból szeretne vizet inni, ajánlott napi maximális 3 pohárra (710 ml) korlátozni.

Rövid útmutató a rézpohár otthoni gondozásához/tisztításához:

  • Ne használjon vegyi tisztítószert vagy drótszivacsot a megjelenésük megőrzése érdekében.
  • Ehelyett facsarjon ki egy fél citromot rézpohárba/palackba, és hagyja hatni a citromlevet.
  • Ezután öblítse le tiszta vízzel.

 

Források: