A 2024.05.08 szlovákiai nemzeti ünnep miatt a rendeléseket a következő munkanapon dolgozzuk fel. Köszönjük.

A Neem vagy Nimbus tapasztalatai, tanulmányai és hatásai

A neem, más néven Azadirachta indica, egy fa, amelyet évezredek óta használnak a hagyományos indiai orvoslásban. A fa minden részét, beleértve a leveleket, a kérget, a magvakat és az olajat is felhasználták gyógyászati tulajdonságai miatt. Ebben a cikkben áttekintjük a neem tapasztalatait és hatásait, beleértve a lehetséges előnyeit és mellékhatásait.

Neem és történelmi felhasználása az ájurvédikus gyógyászatban

Én nem

A neemet (Azadirachta indica) több mint 4000 éve használják az ayurvédikus gyógyászatban, így a világ egyik legrégebbi és legelismertebb gyógynövénye. Az ájurvédikus gyógyászatban a neemet "falusi gyógyszertárként" ismerik, mivel számos gyógyászati tulajdonságot és különféle egészségügyi állapotokat képes kezelni.

A neemfa az indiai szubkontinensen őshonos, és évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban Indiában, Srí Lankán, Pakisztánban és Bangladesben. A neemfa leveleit, kérgét, magjait és olaját az ájurvédikus gyógyászatban számos betegség kezelésére használják, beleértve:

  1. Bőrbetegségek: A neemet számos bőrbetegség kezelésére használják, beleértve az akné, ekcéma, pikkelysömör és bőrfertőzések kezelésére. Gombaellenes, antibakteriális és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megnyugtatni és gyógyítani a bőrt.

  2. Emésztési problémák: A neemet olyan emésztési problémák kezelésére használják, mint a puffadás, székrekedés és hasmenés. Segítheti az emésztést, csökkentheti az emésztőrendszer gyulladását és elpusztíthatja a káros baktériumokat a bélben.

  3. Immunrendszer támogatása: A neemet az immunrendszer erősítésére, valamint az általános egészség és jólét elősegítésére használják. Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet az oxidatív stressztől és a gyulladásoktól.

  4. Száj egészsége: A neemet az ayurvédikus gyógyászatban használják a száj egészségének elősegítésére és a fogászati problémák, például az ínybetegségek és a fogszuvasodás megelőzésére. Segíthet csökkenteni az íny gyulladását, elpusztítani a káros baktériumokat a szájban és frissíteni a leheletet.

  5. Reproduktív egészség: A neem-et férfiak és nők reproduktív egészségének támogatására használják. Segítheti a menstruációs ciklus szabályozását, javíthatja a termékenységet és kezelheti a szexuális egészségügyi problémákat.

  6. Rovarriasztó: A neemet természetes rovarriasztóként használják erős, keserű íze és illata miatt. Segíthet elriasztani a szúnyogokat, legyeket és más rovarokat.

  7. Vércukorszint szabályozás: A neem segíthet javítani a vércukorszint szabályozását cukorbetegeknél az inzulinrezisztencia csökkentésével.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a neemnek mellékhatásai is lehetnek, beleértve:

  • Hányinger és hányás: A neem hányingert és hányást okozhat néhány embernél, különösen nagy adagokban.

  • Májkárosodás : Ritka esetekben a neem májkárosodást okozhat. Fontos, hogy a neem szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha kórtörténetében májprobléma szerepel.

  • Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás lehet a neemre, ami olyan tüneteket okozhat, mint a csalánkiütés, viszketés és légzési nehézség.

  • Terhesség és szoptatás: A Neem-et terhes vagy szoptató nők nem használhatják, mivel károsíthatja a fejlődő magzatot vagy a szoptató csecsemőt.

Neem India és Délkelet-Ázsia hagyományos kultúráiban

A neemet hagyományosan olyan bőrbetegségek kezelésére használják, mint az akne, ekcéma, pikkelysömör és még kisebb sebek is. Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai segítenek megtisztítani a bőrt, míg gyulladáscsökkentő tulajdonságai enyhítik az irritációt és elősegítik a gyógyulást. A neem alapú bőrápoló termékek, mint például a neem olaj, szappanok és krémek népszerűek a bőr tápláló, egészséges megőrzése és a gyakori bőrproblémák enyhítése miatt.

A gyógyászati felhasználás mellett a neemnek kulturális és spirituális jelentősége is van. Az indiai mitológiában a neemfát szentnek tekintik, és gyakran Durga istennővel társítják. Úgy gondolják, hogy védő és tisztító tulajdonságokkal rendelkezik, és a neem leveleit vallási szertartások és ünnepek során használják a környezet megtisztítására és a negatív energiák kivédésére.

A délkelet-ázsiai kultúrákban, különösen olyan országokban, mint Indonézia, Malajzia és Thaiföld, a neem hasonló jelentéssel bír. A neemfa leveleit és gallyait hagyományosan természetes fogkefeként használják, „datun” vagy „miswak” néven. A neem gallyak rágásáról úgy tartják, hogy elősegíti a száj egészségét, megelőzi a fogszuvasodást és frissíti a leheletet. A neem a hagyományos gyógynövénykészítmények, kozmetikumok és hajápoló termékek része is Délkelet-Ázsiában.

Ezenkívül a neemet környezeti előnyei miatt is értékelik. Ismeretes, hogy taszítja a rovarokat és a kártevőket, így a vegyi növényvédő szerek ökológiai alternatívája. A neemolajat az ökológiai gazdálkodásban használják, hogy megvédjék a növényeket a kártevőktől és elősegítsék a növények egészségét.

A neem jelentősége India és Délkelet-Ázsia hagyományos kultúrájában túlmutat a gyakorlati alkalmazásain. A tisztaságot, az egészséget és az általános jólétet szimbolizálja. Jelenléte az ókori szövegekben, folklórban és hagyományos gyakorlatokban bizonyítja tartós jelentőségét ezekben a kultúrákban.

button-newsletter-blog2hu

A Neem hatóanyagai

  • Nimbin és Nimbidin: Ez a 2 fő triterpenoid a neemben, amelyek erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és lázcsillapító tulajdonságaikról ismertek. Segítenek csökkenteni a gyulladást, enyhítik a fájdalmat és csökkentik a lázat.

  • Azadirachtin: Ez egy kiemelkedő limonoid vegyület a neemben, amely inszekticid tulajdonságairól ismert. Az azadirachtin természetes peszticidként és rovarriasztóként működik, így a neem kivonat hasznos a mezőgazdaságban és a kártevőirtásban.

  • Gedunin és Gedunin-származékok: Ezek a vegyületek maláriaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, és hagyományosan malária kezelésére használják. A gedunin és származékai zavarják a Plasmodium, a maláriáért felelős parazita növekedését és szaporodását.

  • Kvercetin: A neem levelei kvercetint tartalmaznak, amely egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságú flavonoid. A kvercetin segít semlegesíteni a szabad gyököket, csökkenti az oxidatív stresszt és elősegíti az általános egészséget és jó közérzetet.

  • Nimbidol és limonoidok: Ezek a vegyületek vírusellenes hatást fejtenek ki, és tanulmányozták, hogy gátolják a vírusok, például a herpes simplex és a HIV replikációját. Beavatkoznak a vírus replikációs folyamataiba, ezáltal csökkentik a vírusterhelést.

  • Azadirone és Azadirachtone: Ezek a limonoid vegyületek hozzájárulnak a neem rovarölő és táplálásgátló tulajdonságaihoz, így hatásos a kártevők és rovarok ellen. Megzavarják a rovarok táplálkozását és növekedését, természetes rovarölő szerként hatnak.

  • Salannin: Ez a vegyület gombaellenes aktivitást mutat, és segít a gombás fertőzések leküzdésében. Gátolja a különböző gombák növekedését és terjedését, beleértve a Candida fajokat is, amelyek felelősek a gyakori gombás fertőzésekért.

Ezek a hatóanyagok szinergikusan hatnak, és hozzájárulnak a neem terápiás hatásaihoz. Kombinált hatásuk biztosítja a neem antimikrobiális, vírusellenes, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, lázcsillapító, malária- és rovarölő tulajdonságait. A neem széles spektrumú hatásai sokoldalú növényré teszik különféle gyógyászati alkalmazásokhoz.

Fontos megjegyezni, hogy ezen hatóanyagok koncentrációja és aránya a neemfa és készítményeinek különböző részein változhat. Ezért elengedhetetlen a neem termékek minőségének és szabványosított kitermelésének biztosítása, hogy maximalizálják terápiás előnyeiket.

Antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságok

A neem antimikrobiális tulajdonságait főként olyan vegyületeknek tulajdonítják, mint a nimbin, nimbidin és gedunin, amelyek erős antibakteriális hatást mutatnak. Megállapították, hogy ezek a vegyületek számos baktérium, köztük a Staphylococcus aureus, az Escherichia coli, a Salmonella typhimurium és a Pseudomonas aeruginosa növekedését és szaporodását gátolják . A neem-kivonatokat és a neem-alapú termékeket helyileg használják különféle baktériumok által okozott bőrfertőzések, például akne, kelések és sebek kezelésére.

A neem erős gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, így hatékony a gombás fertőzések ellen. A gombás betegségek, például a ótvar, a lábgomba és a körömgomba kezelhetők neemolajjal vagy neem alapú krémekkel. A neem gombaellenes hatását olyan vegyületeknek tulajdonítják, mint a gedunin és a nimbidol, amelyek gátolják a gombák növekedését és megzavarják sejtmembránjaikat.

Ezenkívül a neem vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Tanulmányok kimutatták, hogy a neem-kivonatok gátolhatják bizonyos vírusok, köztük a herpes simplex vírus és a humán immundeficiencia vírus (HIV) replikációját. Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a neem vírusellenes mechanizmusait és lehetséges alkalmazásait vírusfertőzésekben.

A neem mikrobák és gombák elleni hatékonyságának egyik oka az, hogy képes megzavarni életciklusukat. A neemvegyületek beavatkoznak a sejtosztódási és a mikroorganizmusok növekedési folyamataiba, megakadályozzák szaporodásukat, és végső soron eliminációjukhoz vezetnek. Ezenkívül a neem immunmoduláló hatással is rendelkezik, növelve az immunrendszer fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.

Fontos megjegyezni, hogy bár a neem ígéretes antimikrobiális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, megfelelően és a megfelelő koncentrációban kell használni. A neemolajat és a kivonatokat a felhordás előtt megfelelően hígítani kell, hogy elkerüljük a bőrirritációt vagy más mellékhatásokat.

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás

A neem gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásairól is ismert, így a hagyományos orvoslás népszerű választása a különféle gyulladásos állapotok kezelésére és a fájdalom enyhítésére. A növény számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak ezekhez a jótékony tulajdonságokhoz.

A neem gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása számos betegség esetén előnyös, beleértve az ízületi gyulladást, a reumát és a mozgásszervi fájdalmakat. A neem hatóanyagai együtt gátolják a gyulladást, csökkentik a fájdalomjeleket és elősegítik a megkönnyebbülés érzését.

A neem használható helyileg olajként vagy krémek és kenőcsök formájában helyi fájdalomcsillapításra, vagy szájon át fogyasztható egy holisztikus kezelési terv részeként.

Antioxidáns és immunerősítő tulajdonságok

A neem antioxidáns és immunerősítő tulajdonságairól is ismert, így értékes növény a hagyományos orvoslás rendszereiben. A neemben lévő hatóanyagok mennyisége hozzájárul az immunrendszer támogatásához és az oxidatív stressz elleni küzdelemhez.

  • A neem számos antioxidánst tartalmaz, köztük flavonoidokat, fenolos vegyületeket és karotinoidokat. Ezek az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket a szervezetben, csökkentik az oxidatív stresszt és megakadályozzák a sejtkárosodást. Azáltal, hogy megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól, a neem támogatja az általános egészséget és erősíti az immunrendszert.

  • A C-vitamin jelenléte a neemben fokozza annak immunerősítő tulajdonságait. A C-vitamin erős antioxidáns, amely kulcsszerepet játszik az immunrendszer erősítésében. Segít serkenteni a fehérvérsejtek termelését, amelyek elengedhetetlenek a fertőzések és az idegen betolakodók elleni küzdelemhez.

  • A neem immunstimuláló vegyületeket, például poliszacharidokat és glikoproteineket tartalmaz. Ezek a bioaktív molekulák kölcsönhatásba lépnek az immunsejtekkel, aktiválják válaszukat, és növelik a kórokozók elleni küzdelem képességét. Az immunrendszer erősítésével a neem segít megvédeni a szervezetet a különféle fertőzésekkel és betegségekkel szemben.

  • A neemben található azadirachtin hatóanyag immunmoduláló hatású. Segít szabályozni az immunválaszt, biztosítja a kiegyensúlyozott és optimális immunműködést. Az azadirachtin támogatja a szervezet védekező mechanizmusait azáltal, hogy elősegíti az antitestek képződését és fokozza az immunsejtek aktivitását.

A neem antioxidáns és immunerősítő tulajdonságai hasznossá teszik az általános jólét elősegítésében és a betegségek megelőzésében. A neem alapú termékek rendszeres fogyasztása vagy helyi alkalmazása elősegítheti a szervezet természetes védekező mechanizmusainak támogatását, az oxidatív stressz csökkentését és az immunrendszer erősítését.

Bőr- és hajápolás

A Neem a bőr- és hajápolási előnyök széles skáláját kínálja.

  • Akne kezelése : A neem erős antibakteriális tulajdonságairól ismert, így hatékonyan küzd az aknét okozó baktériumok ellen. Segít megtisztítani a bőrt, csökkenti a gyulladást és megelőzi a pattanások kialakulását. A neem segít szabályozni a faggyútermelést, egyensúlyban tartja a bőrt, és kevésbé hajlamos a pattanásokra.

  • Bőrfertőzések: A Neem antimikrobiális tulajdonságai túlmutatnak az akne kezelésén. Előnyös a különböző bőrfertőzések, például gombás fertőzések, ekcéma és pikkelysömör kezelésében. A neem természetes vegyületei segítenek csökkenteni a viszketést, a bőrpírt és a gyulladást, elősegítve a bőr gyorsabb gyógyulását.

  • Bőrfiatalítás: A Neem antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek a bőr korai öregedését okozhatják. A neem alapú termékek rendszeres használata csökkentheti a finom vonalak, ráncok és öregségi foltok megjelenését, így a bőr fiatalos és ragyogó lesz.

  • Hidratálás: A neem olaj esszenciális zsírsavakban gazdag, amelyek segítenek táplálni és hidratálni a bőrt. Mély hidratálást biztosít, így alkalmas száraz és vízhiányos bőrtípusra. A neemolaj segít helyreállítani a bőr természetes védőrétegét, megakadályozza a nedvességvesztést és elősegíti a bőr puhaságát, rugalmasságát.

  • Fejbőr egészsége: A neem rendkívül előnyös az egészséges fejbőr megőrzésében és a hajnövekedés elősegítésében. Gombaellenes és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően segít a korpásodás és a szárazság szabályozásában. A neemolaj fejbőr kezelésére használható a viszketés csillapítására, a gyulladás csökkentésére és a fejbőr általános egészségi állapotának javítására.

  • Hajerősítés: A neemolaj rendszeres alkalmazása erősítheti a hajhagymákat, csökkenti a hajhullást és elősegíti az egészséges hajnövekedést. A Neem magas koncentrációjú antioxidánsai segít megvédeni a hajat a környezeti tényezők és a szabad gyökök okozta károsodásoktól, ami erősebb, rugalmasabb hajat eredményez.

  • Korpásodás elleni: A Neem gombaellenes tulajdonságai hatékony természetes gyógymódot jelentenek a korpásodás ellen. Segít eltávolítani a korpásodásért felelős gombákat, miközben nyugtatja a fejbőrt és csökkenti a viszketést. A neem alapú samponok vagy hajmaszkok segíthetnek a korpásodás szabályozásában és az egészséges fejbőr megőrzésében.

Ha neemet használ bőr- és hajápolásra, fontos, hogy megfelelően hígítsa fel a neemolajat, vagy használjon megfelelő koncentrációban neem-tartalmú termékeket, hogy elkerülje az esetleges bőrirritációt. Mint minden új bőr- vagy hajápoló terméknél, itt is ajánlott egy tesztet végezni, mielőtt nagyobb területekre alkalmazná.

Neem alapú peszticidek és rovarirtó szerek: Szerves kártevőirtás

A Neem, az indiai szubkontinensen őshonos sokoldalú fa, nemcsak egészségügyi előnyökkel jár, hanem természetes kártevőirtó megoldásokat is kínál. A neem alapú peszticidek és rovarirtó szerek a szintetikus vegyszerek szerves alternatíváiként váltak népszerűvé.

A Neem kártevőriasztó tulajdonságai:

  • A neem alapú peszticidek hatékonynak bizonyultak a kártevők széles köre ellen, beleértve a rovarokat, atkákat, fonálférgeket és gombákat.
  • Az életciklusok megzavarása: A neemvegyületek megzavarják a kártevők növekedését és fejlődését, megakadályozva érettségüket vagy szaporodásukat, ezáltal csökkentve populációjukat.

Környezetbarátság:

  • Biológiai lebonthatóság: A neem alapú peszticidek természetes forrásokból származnak, így biológiailag lebomlanak, és minimális kockázatot jelentenek a környezetre.
  • Nem mérgező a hasznos rovarokra: A szintetikus vegyszerekkel ellentétben a neem alapú termékek alacsony toxicitást mutatnak a hasznos rovarokra, például méhekre, katicabogarakra és gilisztákra, lehetővé téve számukra a virágzást és az ökológiai egyensúly fenntartását.
  • Csökkentett vegyszermaradványok: A neem-alapú peszticidek minimális szermaradványt hagynak a növényeken, így minimálisra csökkentik a fogyasztók egészségügyi kockázatát és elősegítik az élelmiszer-biztonságot.

Működési módok:

  • Taszító hatás: A neem alapú termékek elriasztják a kártevőket azáltal, hogy megzavarják a növények felkutatását és táplálkozását, csökkentve a kártevők okozta károkat.
  • Táplálkozást gátló tulajdonságok: A neem-vegyületek táplálkozási visszatartó szerekként működnek, így a kártevők elveszítik érdeklődésüket a kezelt növények iránt, és csökkentik a táplálkozási károkat.
  • Növekedés szabályozása: A neem vegyületek megzavarják a kártevők hormonrendszerét, megakadályozva növekedésüket, vedlésüket és szaporodásukat.

Alkalmazási módok:

  • Permetezések: A neem alapú peszticidek levélpermetként alkalmazhatók a növényi felületek fedésére és a kártevők elriasztására.
  • A talaj nedvesítése: A talajban lévő kártevőket a növények neem-oldattal történő öntözése befolyásolhatja.
  • Vetőmagkezelés: A neem alapú készítményekkel végzett magkezelés segíthet megvédeni a fiatal növényeket a kártevőktől a csírázás és a korai növekedési szakaszban.

Neem alapú peszticidek beépítése egy integrált növényvédelmi megközelítés részeként, amely a hosszú távú kártevőirtás különböző technikáit ötvözi.

Óvintézkedések és lehetséges mellékhatások

Míg a neemet általában biztonságosnak tartják a helyi használatra, és számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, fontos tisztában lenni a használatával kapcsolatos óvintézkedésekkel és lehetséges mellékhatásokkal.

  • Allergiás reakciók:

    • Bár ritka, néhány személy allergiás lehet a neemre. Ha ismert allergiája van a neemre vagy a rokon növényekre, például a mahagónira vagy a cinchonára, a legjobb, ha kerüli a neem alapú termékek használatát. A neem termékek használata előtt végezzen tesztet az esetleges mellékhatások ellenőrzésére.
  • Érzékenység és ingerlékenység:

    • A neem koncentrált formájában erős lehet, és egyes embereknél bőrérzékenységet vagy irritációt okozhat. Ha érzékeny bőre van, hígítsa fel a neemolajat, vagy válasszon alacsonyabb neem-koncentrációjú termékeket. Ha bőrpírt, viszketést vagy irritációt észlel, hagyja abba a használatát, és szükség esetén forduljon bőrgyógyászhoz.
  • Terhesség és szoptatás:

    • Korlátozott kutatások állnak rendelkezésre a neem terhesség és szoptatás alatti hatásairól. Terhes vagy szoptató nőknek ajánlott orvoshoz fordulni a neem alapú termékek használata előtt.
  • Orális fogyasztás:

    • Neemolajat vagy neem-kivonatot csak szakképzett orvos irányítása mellett szabad fogyasztani. A neemolaj nagy mennyiségben lenyelés esetén mérgező lehet, és emésztési problémákat, májkárosodást vagy egyéb káros hatásokat okozhat.
  • Gyógyszerkölcsönhatások:

    • A Neem kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve az antidiabetikus szereket, az immunszuppresszánsokat és az antikoagulánsokat. Ha bármilyen gyógyszert szed, fontos, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt neem alapú termékeket használna, hogy elkerülje a lehetséges kölcsönhatásokat vagy káros hatásokat.
  • Szemkontaktus:

    • Kerülje a neem termékekkel való közvetlen érintkezést a szembe, mert irritációt okozhatnak. Véletlen érintkezés esetén alaposan öblítse le vízzel, és forduljon orvoshoz, ha a tünetek továbbra is fennállnak.
  • Minőség és forrás:

    • Ügyeljen arra, hogy neem termékeket olyan jó hírű márkáktól vagy beszállítóktól vásároljon, akik betartják a minőségi szabványokat. Az alacsony minőségű vagy hamisított neem-termékek hatékonysága csökkent, vagy olyan szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek mellékhatásokat okozhatnak.

Javasolt adagolás és használati utasítás

A neem, egy sokoldalú gyógynövény, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, különféle formákban használható, például neemlevélben, neemolajban, neemporban vagy neem alapú termékekben. A neem biztonságos és hatékony használatának biztosítása érdekében fontos betartani az ajánlott adagolást és a használati utasítást.

  • Neem levelek:

    • Infúzió: Forraljon fel 5-6 neem levelet egy csésze vízben körülbelül 10 percig. Szűrjük le az infúziót, és fogyasszuk naponta egyszer vagy kétszer. Ez elősegítheti az emésztést, erősítheti az immunitást és elősegítheti az általános jólétet.
    • Rágás: Naponta néhány friss neemlevél megrágása segíthet a száj egészségének megőrzésében és elősegítheti a fogíny egészségét.
  • Margosaolaj:

    • Helyi alkalmazás: A neem olajat a bőrre és a fejbőrre lehet alkalmazni különféle bőrproblémák kezelésére. Keverjen össze néhány csepp neemolajat hordozóolajjal, például kókuszolajjal vagy mandulaolajjal, és vigye fel az érintett területre. Fontos, hogy végezzen egy tesztet, mielőtt a neemolajat nagyobb bőrfelületeken használná.
    • Hajápolás: Adjon néhány csepp neemolajat szokásos samponjához vagy balzsamához, hogy elősegítse az egészséges fejbőrt, és kezelje a korpásodást vagy más fejbőrproblémákat. Hagyja hatni néhány percig, mielőtt alaposan öblítse le.
  • Neem por:

    • Bőrápolás: Készítsen pasztát a neem por vízzel vagy rózsavízzel való összekeverésével. Vigye fel az arcára természetes arcmaszkként, hogy segítsen tisztítani a bőrt, csökkentse a pattanásokat és javítsa a bőr általános állapotát. Hagyja hatni a pasztát 10-15 percig, majd öblítse le vízzel.
    • Száj egészsége: Használjon neem port fogporként úgy, hogy egy kis mennyiséget szórjon a fogkefére. Óvatosan mossa meg fogait és ínyét a hatékony szájhigiénia elérése és a fogíny egészségének megőrzése érdekében.
  • Neem alapú termékek:

    • Kövesse a termék címkéjén található utasításokat a neem alapú szappanokhoz, samponokhoz, krémekhez vagy testápolókhoz.

Fontos megjegyezni, hogy a neem megfelelő adagolása és használata olyan tényezőktől függően változhat, mint az életkor, az általános egészségi állapot és az adott egészségügyi állapotok. Ha bármilyen betegsége van, vagy gyógyszert szed, javasoljuk, hogy konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt beépítené a neemet a rutinjába.

Tanulmányok Neemről:

1) Koncentrálj a kozmetikumokra

002

Következtetés:   A Neemről megjelent több mint 1000 kutatási cikk több mint 300 szerkezetileg eltérő összetevőt tárt fel, amelyek egyharmada limonoid, köztük a nimbolid, azadarachtin és a gedunin. Ezek az ágensek több sejtes jelátviteli útvonal modulálásával fejtik ki hatásukat.

A neemet számos fitokemikália "tárházának" tekintik. Eddig több mint 300 fitokemikáliát izoláltak a neemből (Akhila és Rani, 1999, Biswas et al., 2002, Siddiqui, 1942, Subapriya és Nagini, 2005). Ezek a fitokemikáliák kémiailag változatosak és szerkezetileg összetettek (1. ábra). Ismeretes, hogy a neem levelek 0,13% illóolajat tartalmaznak, ami illatot kölcsönöz a leveleknek (Puri, 1999). A fitokemikáliák két fő osztályát (i) az izoprenoidokat és (ii) a nem izoprenoidokat izolálták.

2) Összpontosítson az immunitásra

ECAM2016-7382506.001

Állatmodell-alapú vizsgálatok kimutatták, hogy a neem és fő komponensei kulcsszerepet játszanak a rákellenes kezelésben a különböző molekuláris útvonalak, köztük a p53, pTEN, NF-κB, PI3K/Akt, Bcl-2 és VEGF modulációján keresztül. Biztonságos gyógynövénynek számít, és számos biológiai folyamatot befolyásol káros hatások nélkül.

A növényi termékek vagy természetes termékek fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében és kezelésében az antioxidáns aktivitás fokozása, a baktériumok növekedésének gátlása és a genetikai utak modulálása révén. Sok növény terápiás szerepét a betegségek kezelésében még mindig lelkesen kutatják kisebb mellékhatásai és megfizethető tulajdonságai miatt. Elfogadták, hogy az allopátián alapuló gyógyszerek drágák, és toxikus hatást is mutatnak a normál szövetekre és különféle biológiai aktivitásokra.

Különféle vallási dokumentumok, például a Biblia és a Korán is alátámasztják a gyógynövények szerepét az egészségügyben és a megelőzésben . Az iszlám nézet is megerősíti a gyógynövények szerepét a betegségek kezelésében, Mohamed próféta pedig különféle növényeket/gyümölcsöket ajánlott a betegségek kezelésében.

ECAM2016-7382506.002

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28899496/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0024320504006873

http://www.eurekaselect.com/article/35558

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791507/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6540922/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658365513000423