Miért fontos a jóga a férfiaknak?

indiai férfi jóga

fotó: a modern jóga alapítója Tirumalai Krishnamacharya tanítványaival Indiában

Valaki ajánlotta, hogy próbáld ki a jógát, de pasiként inkább nemet mondtál? Tudod, hogy csinálnod kellene valamit magadért, és nem tudod, mi lesz az igazán neked való? Olvasd el a blogunkat, lehet, hogy pont erre az inspirációra van szükséged. Tudtad például, hogy a jóga annak idején csak a férfiaknak volt elérhető?

Az első pozitív hatás, amit érzel majd az a flexibilitásod javulása, valamint a hátfájdalmak fokozatos enyhülése. Sok sportoló már tisztában van vele, hogy a jóga remek kompenzációs gyakorlat az erőorientált sportok után, és érdemes felvenni a gyakorlatok listájára.

Ezenkívül a jóga javíthatja az általános teljesítményt, a légzést, a mentális összpontosítást és segíti a metabolizmusunkat is. Az aktív sportolás során a jóga segít megelőzni a sérüléseket. A jógához kezdetben nem kell nagy befektetés - egy minőségi jógaszőnyeg, kénylemes öltözék és idő.

A férfiak általában már néhány jógaóra után érzik testükön és az összpontosításban is a javulást. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ehhez is türelem kell, mert a gyakorlat során idővel találkozhatunk kihívásokkal. A jóga gyakorlása nem minősíthető sportnak a teljesítmény vagy akármilyen versengés értelmében, bár sajnos vannak már a világban jógaversenyek a pozíciók elsajátításában.  

Tévhitek, amelyek eltántoríthatnak a jógától:

jóga férfiaknak

Sokkal több a nő az órán: Igen, az elmúlt években valóban több nő járt jógára, de ez a trend fokozatosan kezd megváltozni, és egyre több férfi érkezik a jógaórákra akár egyedül, akár párjával. A jógában olyan intnezívebb és dinamikusabb típusokat is választhatunk, mint a Power jóga vagy az Ashtanga, ahol már 50:50 arányban találkozhatunk férfiakkal és nőkkel.  

A jóga csak egy lassú, unalmas gyakorlatsor: Mint már említettük, ismerünk lassabb és dinamikusabb stílusokat, ezért érdemes utánajárni, milyen órára is jelentkezzünk. Ha megerőltetőbb gyakorlatra vágysz, ami ugyanakkor lelki békét és kiegyensúlyozottságot is hoz, ajánljuk kipróbálni az Ashtanga jógát, Power jógát, vagy a Vinyasa jógát. Ha légzőgyakorlatok és fizikailag kevésbé megerőltető gyakorlatokra vágy, ajánljuk a Hatha jógát.  

Túl merev vagyok a jógához: Akár ez is egy ok lehet, hogy elkezd :) és itt nemcsak a testi, de a mentális rugalmasságot is értjük. Ha a történelmet nézzük, Indiában valaha csak válogatott osztályokból lehetett jógázni, és a pozíciókat nézve egyik jógi teste sem volt merev :) Edzettséggel, rendszerességgel mindenki tud fejlődni, a saját ütemében természetesen. Flexibilis elme, felxibilis test - a jóga szinte azonnal érzékelhető hatásai.

Nem tudok semmit a jógáról, kínosan fogom magam érezni: Ha még nem voltál jógaórán megnyugtatunk, mindenki a saját gyakorlatával törődik, nem néznek mások gyakorlatára és ami a legfontosabb, a legtöbb jógi tényleg nem ítélkezik. Első sorban magadért jársz órára, és mint mindent, ezt is el kell kezdeni valahol :). A jóga az önelfogadásról is szól, függetlenül attól, hogy éppen életed milyen szakaszában vagy. 

Olvasd el: 10 alapvető fogalom a jógában

A jóga előnyei a férfiak számára

muzi jóga gyakorlat

 

  1. Sérülések megelőzése

Akár aktívan sportolsz, akár ülőmunkát végzel, az a m,ozgásforma, amit a jóga szisztematikus formában kínál, ideális megoldás a sérülések és a mozgásszervi problémák megelőzésére. Az izmok rendszeres nyújtásának és ellazításának köszönhetően a test nagyobb mozgásteret kap, aminek köszönhetően az izmok nem szakadnak meg vagy rövidülnek meg túl hamar, ami fájdalmat okoz.

Ma már egyes jógagyakorlatokat az orvosok is ajánlják. Manapság egyre több férfi szenved a kismedencei problémáktól - húgyúti rendszer, urogenitális problémák stb. ahol kismedencei jógagyakorlatokkal segíthetnek a probléma megoldásán.

  1. Izomépítés és saját tested erőssége

Bár az izomépítés legelterjedtebb módja az edzőteremben való edzés, bagyon hatásos kiegészítő lehet a jóga is, ahol saját testsúllyal kell dolgoznod, és gyakran olyan pozíciókban is gyakorolsz, amelyek nem teljesen megszokottak. A testünk lehetőséget kap új kihívások, motoros készségek kiépítésére, valamint a mozgások és gyakorlatok skálájának bővítésére.

Az egészséges és funkcionális mozgáshoz ugyanúgy, mint a diéta esetében is, a szervezetnek a változatosságra van szüksége. A jóga éppen ezt kínálja. Ha szeretnél meggyőződni róla, próbáld ki az alábbi "Slow flow" gyakorlatot. A jógának köszönhetően tetőtől talpig erős tested lesz. A nyújtásoknak köszönhetően a véráramlást is javítod, aminek köszönhetően több oxigén jut az izmokhoz és így jobban regenerálódnak.

 

  1. Mentális egészség javítása

A jóga a fizikai gyakorlatok mellett természetesen magában foglalja az elme gyakorlatait is. Ahogyan az izmainkat edzünk, úgy a szellemi és mentális képességeinket is edzenünk kell. Legyen szó az aktuális eseményekre való összpontosításról, a saját testünk és érzéseink jobb érzékeléséről, a légzés tudatos észleléséről és szabályozásáról.

A jóga gyakorlatának köszönhetően tehetünk azért, hogy alaposabb betekintést nyerhetünk azokra a helyzetekre, amelyekbe életünk során kerülünk. Az új ászanák tovább edzik a memóriánkat, mivel az új dolgok megtanulása javítja az agy általános működését és kapacitását.  

  1. Az egészség és az immunrendszer erősítése

A jógában sok pozíció a belső szervek masszázsát is erdeményezi, amely segíti a folyadékok áramlását és az adott szervek mozgását. Leggyakrabban az ún. csavarhelyzetek, vagy fordított testhelyzetek vannak hatással belső szerveinkre. Amennyiben az gyakorlatokhoz hozzáadjuk a céltudatos légzést is, a pozitív hatások méginkább megsokszorozódnak.

A jógához nem kell hajlékony testtel rendelkezni, a helyes légzés sokban segíti mellkasunk és hátunk hajlékonyságát. Ma már találhatunk olyan speciálisan fókuszált órákat is, mint a hormonális jóga nőknek, metabolikus jóga és hasonló típusok, ahol a hangsúly a nyirokrendszeren van, célzott pozíciókkal.

  1. Az alvás és a regeneráció javítása

Bár a jóga összességében javítja a mozgásszervrendszer számos területét, a legújabb kutatások az alvásproblémák javulását is mutatják. Egyes irányított relaxációs jógaórák, mint például a Yoga Nidra, inkább az izmok és az elme tudatos ellazításának témájára fókuszálnak, melynek köszönhetően aktívan teret teremt a paraszimpatikus idegrendszer számára, amely gondoskodik a békéről, a relaxációról, a pihenésről.

A jógaórák végén leggyakrabban a "shavasana" pozíció szerepel, amely egy aktív gyakorlat után teret ad a tudatos ellazulásnak és a légzés lassításának. A rendszeres mozgásnak köszönhetően az alvásunk is javulhat.