A 2024.03.29. és 2024.04.01 szlovákiai nemzeti ünnep miatt a rendeléseket a következő munkanapon dolgozzuk fel. Köszönjük.

Milyen jógaszőnyeget vegyek? A teljes minimum, amit tudnod kell a helyes választáshoz

Ebben a rövid útmutatóban szeretnénk válaszolni a leggyakoribb kérdésekre az edzőszőnyeg kiválasztásánál, ha egyáltalán nem értetek hozzájuk, milyent vegyetek, vagy ha ajándékként veszitek.

1. Milyenek az edzőszőnyeg szokásos méretei?

Az edzőszőnyeg klasszikus mérete általában 

  • hossz: 180 cm 
  • szélesség: 60 cm 
  • vastagság: 4 mm 

 Ezekből a méretekből kiindulva a válogathattok.

2. Milyen a megfelelő vastagság?

Általában a jógastúdiókban 4 milliméterest használnak. A vastagság az anyagtól függ. A könnyű anyagok, mint a PVC, TPE vagy NBR esetén rugalmasak a sejtek és összenyomódnak (*kivétel a Manduka edzőszőnyegek). A szilárdabb anyagok, mint a természetes kaucsuk „sűrűbbek“ és jobban ellenállnak a nyomásnak. 

Röviden, 4 mm kaucsuk szilárdabbnak fog tűnni, mint 4 mm PVC. Aszerint válasszatok, milyenek az elvárásaitok.

3. Melyik edzőszőnyegek nem „csúsznak“?

Ez a felület és az edzés típusától függ. A matracoknak 3 típusú felülete lehet - zárt, nyitott és pecsételt sejtek.

povrch podlozky

Zdroj: Manduka.com

A zárt felület nem engedi be a nedvességet, az izzadtság a felszínen marad. Ha azt szeretnétek, hogy a matrac "tartós” legyen, válasszatok jobb minőségű felületet. Természetesen az idő múlásával a felület kopni fog, és ez jobb tapadáshoz vezethet még olcsóbb matracok esetén is.

Az összes teszten a PU felület teljesített a legjobban, amelynek a legjobbak a tulajdonságai, akár izzadtok, akár nem. Néhány matrac szarvasbőr (seude / microfiber) felülettel remekül működik akkor, ha izzadtok vagy nedves a helyiség. 

A tapadás a körülményektől, az edzés típusától és a felülettől függ. Gyors megoldásként szolgál egy kis törölköző is a felület megtörléséhez, ha olcsóbb vagy zárt sejtszerkezettel ellátott felületet használtok.

4. Elég lesz nekem a 180 cm-es hosszúság, ha 185 cm magas vagyok?

Igen. Az általános pózoknál, mint a harcospóz, plank, vagy a felfelé néző kutya csak a matrac bizonyos részét használjuk és a test nincs teljesen kinyújtva. Még fekve is, amikor a fejtetőnkön fekszünk, nem érjük el a teljes magasságot úgy, mint amikor állunk.   

5. Mi a helyzet az edzőszőnyeg súlyával?

A súly a vastagságtól és az anyagtól függ. A szilárdabb és sűrűbb anyagoknak, mint a természetes kaucsuk mindig nagyobb lesz a tömege. Egy hagyományos matrac kb. 1 kg és a kaucsukos 2,5 kg körüli. Ha a matracot csak rövid ideig kell hordoznotok, például a házból az autóba, akkor nem kell foglalkoznotok a súlyával. Ha utaztok és nem csak a helyre van szükségetek, de a súllyal is vigyáznotok kell, akkor figyelembe kell vennetek a súlyát is. Nem ajánljuk, hogy kompromisszumot kössetek csak a súlya miatt, mivel a nehezebb matrac több előnnyel rendelkezik, mint például, hogy szilárdan tart mindkét vége és szétterítve jobban tart a talajon. ☺