A 2024.03.29. és 2024.04.01 szlovákiai nemzeti ünnep miatt a rendeléseket a következő munkanapon dolgozzuk fel. Köszönjük.

Hogyan segít a kismama jóga a szülésre való felkészülésben?

A kismamák gyakran keresik a módot arra, hogy a várandósság alatt is megfelelő és elegendő mozgást végezzenek. A várandós jóga napjaink egyik legnépszerűbb fizikai aktivitása a kismamák körében, amely rengeteg előnnyel jár a jövőbeli anyukáknak. A prenatális jógát gyakran a boldog és egészséges terhesség egyik kulcsaként írják le a jógázók. A várandós jóga célja nem csak maga a gyakorlat, hanem inkább a terhesség tudatos átélésének elmélyítésére törekszik, felhívja a figyelmet a nő belső világára, és lehetővé teszi, hogy jobban elmerüljön nőisége mélységeiben.

Hatékony felkészülés a szülésre

Ha leendő édesanya vagy, és azon gondolkodsz, hogyan lazítsd el és mozgasd át biztonságosan a tested, akkor a várandós jóga az egyik legideálisabb lehetőség neked. Fizikai állapot javítása, gerinc- vagy az ízületek átmozgatása, nyújtás vagy ellazulás... a várandós jóga legfontosabb előnyei sokaknak jól ismertek, de amit talán nem tudtál, az az, hogy a terhesség alatti jóga gyakorlása segíthet a szülésre való felkészülésben, valamint hozzájárulhat az újszülött egészségéhez is.

Természetesen a prenatális jóga különbözik a jóga többi típusától. A várandós kismamák gyakorlatait kifejezetten a várandósság időszakához igazították. Ez a fajta jóga figyelembe veszi a nők fokozatosan változó testét, amely alapján a gyakorlatokat kifejezetten a terhesség minden trimeszteréhez igazítják.

A terhes jóga segítségével a nők egészséges és biztonságos alternatívákat találnak az izmok nyújtására és a test erősítésére. A prenatális jógának köszönhetően a nő fizikai teste feszesebbé válik, különösen a medencefenék, a csípő és a has izmai, ami nagyon jó felkészülés a közelgő szülésre.

A prenatális jóga erősíti a saját testedbe vetett bizalmadat

Ezek a különleges jógaórák lehetőséget adnak a leendő anyáknak, hogy bizalmat építsenek saját testük ellazulásában. Pontosan ez az, ami rendkívül fontos a szülési folyamat során. Az emberi test hajlamos megfeszülni és „ bezárni ” olyan helyzetekben, amikor félelmet érzünk.

Létezik egy körforgás, amely a „ félelem – feszültség – fájdalom ” sorozattal írható le. Szüléskor előfordulhat az ellazulás és a jelenre való összpontosítás szabotálása. A légzéstechnikáknak és a jelen pillanat tudatos átélésének kapcsolatával, amelyeket a leendő anyák a szülés előtti jógaórákon sajátítanak el, jelentősen hozzájárulhatunk a meghitt és kevésbé feszült szüléshez.

Bizalom megerősítése:

"Áldom ezt a pillanatot. Bízom magamban. Csak a legjobbat várom." (hawaii közmondás)

Sok nő nem tudja abbahagyni a mindennapi élet szokásos feladatait a terhesség korai hónapjaiban. A hétköznapi pillanatok nyüzsgésében néha nagyon nehéz megnyugodni, és csak elmerülni a csendes és nyugodt belső világunkban. A terhesség alatti ellazulásnak és megnyugtatásnak köszönhetően a leendő anyukáknak nagyszerű lehetőségük nyílik arra, hogy támogassák kapcsolatukat babájukkal, és mélyebben ráhangolódjanak az őket összekötő kötődésre.

Tudatosan kereshetjük azokat a tevékenységeket, amelyek elősegítik a hormonok felszabadulását, és azokat alkalmazhatjuk a terhesgondozás részeként:

  • tudatos, nyugodt légzés
  • pozitív gondolatok
  • elmélkedés
  • fizikai relaxáció, terhességi jóga
  • autohipnózis
  • szerető gondoskodás a testedről
  • szabad tánc
  • nevetés
  • örömöt keresni az apró dolgokban
  • a legjobbat várni a jövőtől
  • bátorító irodalom olvasása a szüléssel kapcsolatban
  • a szüléshez való pozitív hozzáállás kialakítása

Nem arra koncentrálhatunk, hogy megszabaduljunk a fájdalomtól, hanem hogy megszabaduljunk a félelemtől.

Segítség hányinger és álmatlanság esetén

A terhesség alatti jóga segítségével az ember megkönnyebbülést érezhet a terhességgel járó sok nehézségtől. A rendszeres jógagyakorlat a terhesség alatt segít a derékfájás, hányinger, fejfájás, álmatlanság, de akár a kéztőalagút szindróma esetén. A terhes jóga egészséges és hatékony módon támogatja a vérkeringést az egész testben.

A leendő anyukáknak nagyon fontos a medencefenék izomzatának aktivizálása (a Kegel gyakorlatok során már találkozhattál vele). A várandósság alatt meg kell tanulnod nyitni a medencét, jó formában tartani az izomzatot, valamint meg kell tanulnod, hogy milyen izmokat kell aktivizálnod. Ezt nemcsak szülés közben, hanem szülés után is értékelni fogod, ugyanis ezek az izmok szülés során elgyengülhetnek. A terhes jóga egyéni pozíciói szintén nagyszerű eszközök a fájdalom / nyomás / fájások enyhítésére a szülés első szakaszában.

Tudtad, hogy egy 2012-es tanulmány (Michigani Egyetem) kimutatta, hogy a fizikai gyakorlatokat meditációs gyakorlatokkal ötvöző mindfulness jóga mérhető enyhülést jelenthet a depresszióban, amely végigkísérheti a terhességre jellemző érzelmi hullámvasutat?

Egy másik tanulmány eredményei szerint azoknál a nőknél, akik rendszeresen jógáztak a terhesség alatt, kisebb valószínűséggel fordult elő koraszülés, valamint a babáknál sem volt jellemző az alacsony születési súly.

A prenatális jóga másik nagy előnye az új barátságok kialakulása a többi kismamával. Nincs hozzá fogható érzés, mint amikor megoszthatod terhesség élményét más nőkkel, akik ugyanazt az örömteli várakozást élik át, ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, és hajlandóak tanácsot adni egymásnak.

FIGYELEM

*Edzés, illetve bármilyen jellegű fizikai aktivitás előtt mindig javasoljuk, hogy konzultálj orvosoddal és jógaoktatóddal. Egyes esetekben, mint például a méhlepény megváltozása, hasi fájdalom vagy magas vérnyomás esetén követni kell az orvos ajánlásait, és kíméletesebb alternatívát kell találni a testmozgásra. A terhes jóga a fizikai gyakorlatok mellett érzelmi és mentális edzést is nyújt, amely ennek az egész csodálatos utazásnak a szerves része.

Javasoljuk, hogy keress egy okleveles jógaoktatót aki terhes jógával foglalkozik, és ne csak otthon tornázz a videók alapján, ugyanis egyes gyakorlatok a baba helyzetére vagy a medencenyílásra is hatással vannak.

TERHES JÓGA KELLÉKEK ÉS KIEGÉSZÍTŐK 

A terhes jóga gyakorlásához megfelelő eszközök a következők: edzőszőnyeg, meditációs párna, bolster, takaró, fitness labda, jógapántok vagy illóolajok (az olajokkal kapcsolatban is ajánlott konzultálni).

Hogyan válasszuk ki a megfelelő olajat téma szerint:

  • FÉLELEM: vanília, levendula, narancs
  • STRESSZ: bergamott, tömjén, levendula
  • ALVÁS: levendula, tömjén
  • ENERGIA: citrom
  • A KIÍRT DÁTUM UTÁN A SZÜLÉS "BEINDÍTÁSÁRA": jázmin, rózsa
  • A SZÜLÉSHEZ ALKALMAS: mandarin, bergamott, citrom, lime, levendula, narancs