7 tipp, hogy válasszuk ki a megfelelő jógamatracot

7 tipp, hogy válasszuk ki a megfelelő jógamatracot

čiara_zelena

Javítsatok a harcos 1-es pózotokon

Gratulálunk, ha úgy döntöttetek, hogy az értékes időtöket a jógának akarjátok szentelni. Veletek vagyunk ebben. A legjobb partner a tornánál a saját jógamatracotok lesz. A matrac kiválasztásába érdemes időt és energiát is fektetni, később egy tartós és jó minőségű matrac és a testmozgás utáni elégedettség formájában fogjátok visszakapni. Manapság a piacon rengeteg fajta létezik, ezért nem árt, ha ismeritek a matrac tulajdonságait és tudjátok, hogy mit kell keresni. 

A jógamatracok számos formában léteznek, és különféle anyagokból készülnek. Leírjuk az alapokat. A megfelelő választásnál több tényezőt is figyelembe kell venni. Mindegyiket abban a sorrendben rendeztük el, amelyben javasoljuk, hogy figyelembe vegyétek a matrac kiválasztásánál.

 

1. Alaktípus

jógamatrac kiválasztása bizonyos mértékben függ a testalkattípustól, mivel befolyásolja a tornát. A karcsúbb testalkatnál alkalmasabb lesz egy puhább matrac, mivel nincs elegendő „természetes puhasága“ ☺. A teltebb testalkatnál elég lehet egy vékonyabb vastagságú matrac 4 és 3 mm között. Tekintet nélkül a testalkatra, fontoljátok meg, hogy mennyit bírnak az ízületeitek. Ha túl kényelmetlen és „nyomott“ ízületeket éreztek tornázás közben, vegyetek inkább egy vastagabb matracot és egy idő után próbáljatok átmenni egy vékonyabbra. Végül vegyétek figyelembe a magasságotokat is. A standard jógamatracokat kb. 180 cm magasságra készítik, tehát ha magasabbak vagytok, akkor inkább szerezzetek egy „long“ verziót, mint például a Manduka Black Mat PRO long.

2. Jógatípus

Együtt a testalkattípussal a matracvásárlást a jóga típusa szerint válasszátok, olyanra, amelyre rendszeresen jártok. A legtöbb jógaközpontban standard jógamatracokat találhattok. Ajánljuk, hogy több típust is próbáljatok ki, ha rendelkezésre állnak és hasonlítsátok össze a torna minőségét. Ha lehetőségetek van rá, próbáljatok ki több fajta jógatípust, hogy tudjátok, hogyan viselkedik a test a matracon. 

A dinamikusabb gyakorlatoknál (Ashtanga) főleg csúszásgátló matracra lesz szükségetek, ami stabilizálja a mozgásotokat. A statikus gyakorlatoknál a felület annyira nem fontos, inkább a puhasága az. Az izzasztó jógatípusoknál a matrac sokkal nagyobb nedvességnek van kitéve, mint általában, ezért ajánljuk, hogy pontosan erre a gyakorlatra való matracot válasszatok. Például jutából készített matracot vagy természetes öko kaucsuk matracot. Viszont ideális, ha saját törölközőt visztek a matracra, ami magába szívja az izzadtság nagy részét és utána könnyen kimosható a torna után. 

 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Vždy sa môžeš o ňu oprieť ...⠀ #flexitymat

Príspevok, ktorý zdieľa Flexity Life (@flexity_life),

3. A torna helyszíne

A matrac kiválasztásánál arra is figyelnetek kellene, hogy hol fogtok a leggyakrabban tornázni. Az otthoni jógázáshoz nem kell foglalkoznotok a súllyal, nyugodtan vegyetek egy nehezebb matracot. Az egy-két kiló pluszt viszont akkor fogjátok megérezni, ha gyakran hordozni fogjátok a matracotokat. Figyelembe vehetitek maga a jógamatracos táskát is, amelynek a súlya szintén a jógamatrac súlyától függ. A nehezebb jógamatracok szilárdabb anyagot igényelnek és így nagyobb saját súlyt is. Akik utazni szeretnek és szívesen jógaznak a napkelténél, azok biztosan megbecsülik az ultrakönnyű matracverziókat, amelyek ráadásul nem tesznek hozzá a bőrönd súlyához és helyet spórolhatnak benne pár extra ruha vagy cipőért ☺. Megfontolásra érdemes egy második utazó jógamatrac vásárlása.

4. Az anyag kiválasztása

Vigyáztok az egészségetekre és szeretitek a Földanyánkat? Akkor mellőzzétek a klasszikusan PVC-ből (Polyvinylchlorid – wiki) készített matracokat, amelyet még mindig az olcsóbb jógamatracoknál használnak. Ezeknek a matracoknak még a jógaközpontokban is rossz a megítélésük. Kutatások léteznek arról is, hogy rákkeltők lehetnek. Nehezen újrahasznosíthatók és az egyetlen lehetőség az, hogy kidobjuk őket = felesleges hulladék. Az ökológiai filozófia piacvezetője a Manduka vállalat, amely nagyon komolyan veszi ezt a problémát és tükröződik magukban a termékekben is, amelyek alapvető jellemzője az újrahasznosíthatóság. Ugyanúgy a Yoga Design Lab is fontosnak tartja a természetet és a tiszta tengereket, ezért újrahasznosítja a műanyag hulladékokat, és egy gyönyörű dizájnnal ötvözi, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után.

 

5. Természet a lábaink alatt

Az utóbbi időben sok jógás előnyt ad a természetes gumiból, kaucsukból készült matracoknak. A fő különbség köztük és a műanyag matracok között az, hogy a műanyag matracok jobb stabilitást biztosítanak a talajon (ideálisak a dinamikus gyakorlatoknál, mint az Ashtanga vagy Power Joga és Fitness), de a természetes matracokkal szemben nem képesek annyira jól magukba szívni az izzadtságot. Ebben az esetben gyakran rátok lesz tapadva a matrac, tehát nem árt, ha valami ártalmatlan lesz alattatok ☺. Ráadásul ennél a gyártásnál a Manduka arra is ügyel, hogy védje a világ természeti örökségént és egyik matrac sem az amazoniai esőerdőből származó gumiból készült. Ezek matracok célszerűek Vinyasa-nál, Jivamukti-nál és az Ashtanga jógánál is. Az enyhe kaucsukos szag természetes, tehát ha ez zavar titeket, nézzetek inkább jutából vagy pamutból készült matracokat.

6. Felszíni textúra

A személyes komfort szempontjából ez függhet a matrac felületének típusától is. Általában két fajta lehet – durvább vagy simább struktúra. A nehezebb pózoknál megbecsülhetitek a matrac durvább struktúráját, miközben a lassúbb szekvenciáknál és mozdulatoknál elegendő lehet a simább struktúra is. A simább jógamatracokat főleg PVC-ből készítik, de természetes verziókat is találhattok.

7. Kiegészítők a matracokhoz

Ha gyakran hordozni fogjátok magatokkal a jógamatracotokat, érdemes a csomagolásba is befektetni, amely nem csak az egyszerűbb hordozáshoz, de maga a jógamatracot is védi az időjárás ellen. A kínálatban vannak egyszerűbb nyitott fogantyúk a matracokra vagy zárt csomagolások. A teljes csomagolásoknál figyeljetek a jógamatrac súlyára és méreteire, hogy a csomagolás elegendően nagy legyen a matrac számára és hogy megtartsa a súlyát. A megfelelő táska és természetesen a jógamatrac kiválasztásánál is szívesen segítünk. ☺

 

 RENDELES JOGAMATRAC