A tibeti hangtálak játékának alapjai: technikák kezdőknek

tibeti hangtal

A gyógyító tibeti hangtálakat évszázadok óta erős gyógyító hatású hangszereknek tartják. Ha úgy döntöttél, hogy saját tálat szeretnél, hogy kísérje meditációd esetleg szeretnéd kipróbálni a hangterápia jótékony hatásait, szívesen segítünk Neked az alapokkal. A tibeti hangtál (éneklő tál, zengőtál) egyedi hangzása segíti a kikapcsolódást, ellazulást, elősegíti a fájdalom enyhülését. A hangtál megszólaltatásához kalapácsot kell használnunk. A fa kalapács és a fém tál kombinációja olyan hangokat és rezgéseket hoz létre, amelyek nagy előnyökkel és erővel bírnak.

A gyógyító tálak több fém ötvözetei, amelyek összekapcsolódnak testünk energiáival (csakráival), valamint az űrbéli, kozmikus testekkel. Hét fém, hét kozmikus test és hét mantra szótag. Gyönyörű felismerés az a tény, hogy a hét fém mindegyike másként hangzik, és egyedülálló harmóniában állnak össze.

A HANGTÁL KEZELÉSE

Kezdőként a hangtál helyes megszólaltatása nehéznek tűnhet, mert a rendelkezésre álló információ örvényében bizony nem könnyű kiigazodni. De egyáltalán nem kell megijedned, abban a pillanatban, amikor úgy érzed készen állsz arra, hogy jobban megismerd a hangtálakat személyesen is, eljött az idő, hogy magad is kipróbáld őket. 

 

A TIBETI HANGTÁL TERÁPIA LÉNYEGE

Az tibeti hangtál által kiadott rezgések a testünkben és az energiamezőnkben is érezhető egyedi hangokon keresztül terjednek. Amikor a kalapáccsal való ütés nyomása vagy sebessége megváltozik, a hang és a rezgés megváltoztatására is lehetőségünk van. Ugyanolyan nyomás és sebesség fenntartása rezonanciához vezet. Ezt az egy hangot akkor is hallhatunk, ha abbahagyjuk a játékot.

Ha úgy döntünk, hogy hangtálat szeretnénk használni, a választásról a Hogyan válassz tibeti hangtálat cikkünkben olvashatsz. Ideális a kisebb méretű zengőtálakon kisebb kalapáccsal játszani, és fordítva, nagyobb kalapácsokat használni nagyobb tálak esetén. Mielőtt beszippantana a tibeti tálak egyedülálló és varázslatos világa, győződj meg róla, hogy van egy békés zugod, ahol ellazulhatsz és békében gyakorolhatsz.

TIPP: BŐVEBBEN A HANGTERÁPIÁRÓL

 

HANGTÁL HASZNÁLATA - 2 ALAPTECHNIKA

Mielőtt játszani kezdenél, foglalj helyet egy kényelmes pózban. A hangtál használata során elengedhetetlen, hogy nyugodt légy, egyenes legyen a hátad és természetesen, nyugodtan lélegezz.

A tibeti tálakon való játszásnak számos módszere és technikája létezik, és mindegyiknek gyógyító ereje van. Ha a hangtálak világa valami új és ismeretlen számodra, válaszd a kezdőknek ajánlott alapvető technikák egyikét:

  • Kezdd azzal, hogy megütöd a kalapáccsal a tibeti hangtálat. Ha a kalapácsod az egyik oldalon párnázott, akkor oldalai váltogathatók ütés közben. Ez váltogatja a magas és lágyabb hangzást. Vigyázz, ne üss túl erősen. A tál eltörhet vagy leeshet. Ezért a tibeti tál alá párnát helyeznek a tál megerősítésé érdekében. A stabilizáláshoz használhatod a nem domináns kezedet, de ne feledkezz meg a kezeden lévő gyűrűkre vagy karkötőkre és órákra. Ajánlott őket levenni míg a tálat tartod. A tálat a tenyérre kell helyezni.

tibeti hangtál

Fogd meg a kalapácsot, és a vastagabb (kitöltött) oldalával finoman üsd a tál külső falához. Üsd meg a tálat, és hagyd, hogy a hang és a rezgés teljesen alábbhagyjon a következő ütés előtt.

  • A kezdők számára második bevált módszer az ún. szegélyezés. Ez a technika kissé talán nehezebb, de ne félj, segítünk Neked. Tartsd a kalapácsot függőlegesen lefelé. A függőleges tartásnál fontos megtalálni a számodra legkényelmesebb módot. A kalapács megfogásához azt tanácsoljuk, hogy vagy olyan szögben tartsd, mintha tollal írnál, vagy pedig mintha valamit kevernél egy edényben. Ennek a technikának a megkezdéséhez kezdd enyhe ütéssel a tál külső falán, hogy felmelegítsd a tálat, mielőtt keveréssel elkezdenéd eloszlatni a rezgéseket.

Légy türelmes. Az első mozdulatok során a tál talán nem kezdd el azonnal harmonikusan rezgéseket kiadni. Ha megjelent egy ún. aláfestés, hagyd fokozatosan lelassulni, és nyomd szilárdabban a kalapácsot a hangtál éléhez. Fokozatosan, egyenletes mozdulatokkal, nyomd a tál éléhez erősebben majd gyengédebben a kalapácsot és mozgasd a kalapácsot az óramutató járásával megegyező irányba a tál szélén. Állítsd be a tempót, és ne rohanj.

Adj teret a hangnak, hogy természetesen járja át a tested és töltse meg a teret. Hamarosan gyönyörű és nyugodt hang hallatszik körülötted és benned. Fokozatosan a hang egyre tisztább lesz. Fontos, hogy folyamatosan nyomást gyakoroljunk a tálra, mivel a kalapács és a tál közötti súrlódás rezgéseket idéz elő, amelyek hanghoz vezetnek.

Ne légy túl szigorú magadhoz. Minden időbe telik, a hangtálak használata sem kivétel. Lehet, hogy az első játékok nem lesznek pontosan olyanok, mint amilyennek elképzelted. Fokozatosan azonban egyedülálló harmóniába kerülsz hangtáladdal, amely tónusaival és rezgéseivel felmelegíti belső énedet. 

 

tibeti hangtal

HALLGASD MEG A TIBETI HANGTÁL HANGJÁT

Bodhi tibeti éneklő tál M 15 cm