Milyen hatással vannak a testünkre a tibeti hangtálak?

tibeti énekes tálak, tibeti hangtál hatása

A tibeti hangtálak ősidők óta ismertek gyógyító hatásukról. Az első tálak a Távol-Keletről származnak, ahol 6000 évvel ezelőtt készültek különféle fémek ötvözetéből. Eredetileg tibeti sámánok használták őket, később pedig tibeti, indiai és nepáli lámák.

A tibeti hangtálak harmonikus hangzása az agyféltekék mély ellazulását idézik elő. A rendszeres hangterápia nagyban hozzájárul a sikeres stresszekezeléshez. Az érzelmek nyugodtabbá, az elméd tisztábbá válik. Ez az oka annak, hogy a tálak szép lassan eljutottak a Himalájából hangterápiás központokba, jógastúdiókba, de már az otthonainkba is.

A TIBETI TÁLAK KIVÉTELES JELLEMZŐI

Jelenleg 2 fajta hangtálat ismerünk:

  • Hagyományos tálak fémötvözetekből

A hagyományos tibeti tálakat olyan ötvözetekből kovácsolták, amelyek egykor öt-hét nemesfémet tartalmaztak, amelyek galaxisunk bolygóihoz, égitesteihez kapcsolódnak: ólom (Szaturnusz), ón (Jupiter), vas (Mars), réz (Vénusz), higany (Merkúr), ezüst (Hold) és arany (Nap). Az edény mérete és a fémek aránya befolyásolja az edény által keltett hang hangszínét, rezgését és minőségét. A tálak alakja és kinézete változatos, a hangterápiában különféle módon és különféle kiegészítőkkel használják őket.

  • Kísérletek, elemzések és kutatások is megerősítik a különböző tudatállapotokhoz kapcsolódó, egyértelműen felismerhető hullámok előfordulását. Az emberi agy általában béta-hullámokat termel. Az alfa-hullámok meditációs és békés tudatállapotokban fordulnak elő. A théta hullámok az alvási állapotra jellemzőek, a delta hullámok pedig a mélyalvás során lépnek fel.
    A hangtálak által keltett hullámok vizsgálata közben a tudósok olyan hullámmintákat fedeztek fel, amelyek megegyeztek az agyunk által keltett alfa hullámokkal. Ezek a hullámok mély ellazulást eredményeznek.

  • A tibeti hangtálak hangja frekvenciákban gazdag, és egytől-egyig varázslatos hatást keltenek, mivel a különböző hangok egyszerre szólalnak meg. Vannak, akik ezért meditációs tálként is nevezik őket. Az tálak hangjegyeit vizsgálva 3-4 fő hangot találunk, amelyek együtt szólnak, plusz különböző harmonikus hangokat (alhangokat) adnak ki. A tálak használatához különféle kalapácsokat használhatunk, például az egyik végén velúrral bevont fakalapácsokat, vagy a hosszabb nyelű filckalapácsokat. A kalapácsok különbsége és a tálak rezgési módja sajátos hanghatásokat eredményez. Szóló ütéseket végezhetünk a tál peremén, valamint a kalapácsot körbeforgathatjuk a perem mentén, így folyamatos hangzást kelthetünk. 

Olvasd el tibeti hangtálak használatáról szóló cikkünket.

HALLGASD MEG: 



  • A tibeti tálak varázslatos hangszerek nyugtató hanggal, amelyek imák, rituálék, szertartások, meditációk és relaxációs gyakorlatok gyakori kísérői. Az egységes hangzás segít olyan állapotba kerülni, amely hozzájárul a meditáció elmélyítéséhez, az idegrendszer megnyugtatásához, valamint a test és a lélek mély relaxációjához.

  • A rezgések segíthetnek javítani az érzelmi feszültséget. Az alacsony önbecsüléssel, szorongással, félelemmel, haraggal, vagy depresszióval kapcsolatos problémák hosszú távon nagyon károsak lehetnek mentális és fizikai jólétünkre nézve. A zene és a  hangterápia által használt technikák kétségtelenül az egyik legerősebb médiumot képviselik, mivel széleskörben fejtik ki hatásukat az egyén egészére nézve.

A kristály hangtálak minőségi, matt kvarcból készülnek, mely rendkívül hosszan tartó rezonanciát tesz lehetővé. A hangtálak hangjukkal és kialakításukkal kellemes legkört varázsolnak, ideálisak szertartásokhoz és hanggyógyításhoz.

HOGYAN HATNAK A TÁLAK A TESTÜNKRE – HANGTERÁPIA

Hangterápia során a bőrünkben található baroreceptorok érzékelik a levegőben terjedő rezgéseket. Ez a rezgés pedig sejtről sejtre halad tovább. A hang hatással van a testben található folyadékra. Aktiválódik a vérkeringés és a nyirokrendszer. Ez a hangterápia egyik legfontosabb alapja.

Fizikai hatás

A rezgések hozzájárulnak a mély relaxációhoz és az izomregenerációhoz. Oldják a feszültséget és fájdalmat az ízületekben, a fejben, a gerincben, a vállban, migrénellenes hatásuk is lehet, valamint javítják a vérkeringést. A rendszeres hanterápia alklamazása általánosságban jobb vitalitáshoz és egészséghez vezet.

Mentális és érzelmi hatás

Ha segítséget keresel az elméd megnyugtatására és ellazítására, a tibeti tálak segítenek a lelki feszültség és az érzelmi elakadások leküzdésében. Javítja a koncentrációt, valamint pozitívan hathat az önbizalomra, ugyanakkor növeli kreatív és produktív potenciált. A hosszú távú lelki és érzelmi fájdalom negatív következményekkel járhat a szervezetre nézve. A tibeti tálak harmonikus hangzása segíthet enyhíteni a fájdalmat.

Spirituális hatás

A tálak által kibocsátott frekvencia bizonyos értelemben pozitív hatással lehet a saját belső világunk tudatosítására. A belső feszültség oldása és az elme megnyugtatása jobb egyensúlyt és harmóniát hozhat az életedbe. A tibeti meditációs tálak használata segít a csakrák megtisztításában. 

info

 

Nem tudod, hogyan válassz hangtálat? Blogunk segíthet: Hogyan válasszunk hangtálat.

A tálakkal kezdőknek ajánljuk az alábbi cikket: ALAPOK A TIBETI TÁLAK ÉNEKÉRŐL ÉS HATÁSAIKRÓL.