Jóga ruha - mit vegyél fel, hogy tökéletesen átérezd a gyakorlatot

Elkezdtél jógázni, de több dilemmád is van, hogy miben lenne a legkényelmesebb a gyakorlás?

Jóga ruha - mit vegyél fel, hogy tökéletesen átérezd a gyakorlatot

Bár néha nem is gondolnánk, de piacon fellelhető funkcionális ruhák sokasága és sokfélesége teljesen összezavarhatja a vásárlót. Nem tudsz a tarka és stílusos, valamint a funkcionális és minőségi ruhák között? Ha egy kis időt fordítasz a választásra, megtalálhatod a Neked igazán megfelelő darabot :).

A jóga nemcsak egy nyugodt légzőgyakorlat lótuszülésben, hanem egy nagyon aktív tevékenység is egyben, amely igazán izzasztó is lehet. Ezért a jógaruhának nemcsak kényelmesnek és stílusosnak, hanem funkcionálisnak is kell lennie.

Sok nő inkább a nadrágot (jóga leggings -et) részesíti előnyben, és nem sokat foglalkozik a testmozgás egyes fázisával. Még a jógik között is vannak olyanok, akik nem cserélnék le széles, kényelmes nadrágukat, különösen a gyakorlat elején, amikor nyújtunk és bemelegítjük az izmainkat, viszont a túlnyomó többség mégis inkább a kompakt, de kényelmes leggings-ekhez nyúl, amelyben nemcsak jól mutatnak, de tökéletes mozgásérzetet biztosítanak minden irányban.

Ezeknek a lehető legkényelmesebbnek kell lenniük, és lehetővé kell tenniük az egyes gyakorlatok minél hosszabb ideig történő  "kitartását". Ha a stúdióban gyakorlunk, akkor mindenképpen előny, hogy a nadrág semmilyen pozícióban ne legyen átlátszó.

Az, hogy mit viselünk, befolyásolja a teljesítményünket is?

Ha nem érzed jól magad a jóga, de igazából bármilyen tevékenység, vagy edzés közben, akkor nem tudod kihozni magadból a legtöbbet. Nincs értelme edzeni, ha a gyakorlat során még mindig azon gondolkodsz, hogy vajon a szomszéd nem látja-e a fenekedet, vagy nem látnak-e be a dekoltázsodba :) Biztosnak kell lennie abban, hogy minden szépen kitart a helyén, és teljes kényeztetés nélkül kellemetlen gondolatok nélkül mozogjon.

Az aktív életmód lehetővé teszi számunkra, hogy felfedezzük belső erőnket és szépségünket. A rendszeresen fizikai aktivitásnak kitett test rendkívül hasznos az elme számára. A fizikai és szellemi teljesítmény nagyon szorosan kapcsolódik egymáshoz, így tény, hogy minél sportosabb a test, annál jobban tud reagálni az ingerekre, annál magabiztosabbnak érzi magát és így a teljesítmény is javul. Nem az számít, hogy milyen feszesen nézel ki, hanem az, hogy Te mit érzel. A rendszeres aktív tevékenységnek köszönhetően elméd rugalmasabbá és erősebbé válik.

Egyáltalán, lehet rossz ruhát választani a testmozgáshoz?

A jó vérkeringés érdekében, ami nagyon fontos a jógában (és egyéb tevékenységek, edzés, sportolás során), kényelmesen kell érezned magad a ruhádban. Különösen fontos a megfelelő melltartó méretét és típusát, hogy mindig kényelmesen és fesztelenül érezd magad benne, különösen fontos, hogy könnyedén és problémák nélkül lélegezhess. A megerősített melltartók vagy felsők ideálisak bővebb mellméret esetén, kisebb mellméret esetén a könnyű támaszt nyújtó melltartók is tökéletesek. Nincsenek igazán nagy korlátok, ami a felsők és pólók választását illeti, de praktikusabbak azok a darabok, amelyek fordított (inverz) helyzetben sem zavarnak. A lazább szabásúak kényelmesebbek a lassabb, pihentetőbb gyakorlatoknál.

Mezítláb vagy zokniban?

toesox

Tőled függ. Vannak, akik szeretnek biztosra menni ami a stabilitást és higiénát illeti, így nekik a csúszásgátló zokni lehet egy igazán szuper társ a gyakorlathoz, mások pedig szeretik a talajjal való közvetlen érintkezést. Csúszásgátló zokni sokféle van, rengeteg szabás és szín, a lényeg, hogy minden helyzetben és sport közben megbízhatóak.

Szerencsére ma sokféle minta és szín közül választhatunk. A női sportruházat kiváló minőségű, funkcionális, ugyanakkor szórakoztató, színes, stílusos és szexi is. De hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Meg kell kérdezned magadtól, hogy melyik típusban érzed magad a legjobban.

A ruha színének pozitív és negatív hatása is lehet.

Hallottál már a színpszichológiáról? Minden színnek megvan a maga ereje és hatása az emberre és az elméjére. Egyes színek megnyugtatnak, egyesektől boldognak, melegnek vagy akár hidegnek érezzük magunkat.

  • A vörös egy optimista szín, az aktivitás, a hő, a küzdelem, a szenvedélyes élet létfontosságú színe. Hatalmas hatással van testünkre, különösen a fizikai aktivitás és a jólét szempontjából. Növeli az izomtömeget, felgyorsítja a pulzust, növeli a vérnyomást és felgyorsítja a vérkeringést és az adrenalin szekrécióját. A légzést is elmélyíti. De vigyázz, lehet, hogy valaki nem érzi jól magát piros színben.
  • A zöldet az egészség színének is nevezik. Nyugtatóan hat az egész szervezetre. A béke, a mértékletesség, a pihenés, a gondolkodás színe. Szimbolikája befolyásolja az ember hangulatát, megnyugtatja és ellazítja. Ez az egyensúly jele. Ellentétes hatása van, mint a vörös színnek.
  • A kék szín megnyugtatja és fokozza az elmerülést saját belső terünkben, elősegíti a koncentrációt.
  • A narancssárga a melegség, a szívélyesség kifejezője, mosolyt csal az arcodra :). Serkenti az étvágyat is, és segít a reggeli ébredésben.
  • A sárga a nap színe, az élet, a mosoly és az optimizmus szimbóluma.

Ami a sportruhákat illeti, kombináld azokat a színeket, amelyek legjobban képviselik a karaktered, hogy egyszerre érezd magad jól, kényelmesen és önmagaddal összhangban.

Fontos a szabás?

Ma a ruhák választéka nemcsak a színeket illetően, hanem a szabások terén is viszonylag nagy. Minőségi, kényelmes ruhában lehetsz egyszerre sportos és szexi is. Manapság nagyon közkedveltek az ún. "crop top"-ok, amelyeket high waist (azaz magasított derekú) nadrágokkal kombinálva. A magasított derék kényelmes, formálja az alakot és védi a derekat.

Fontos a bolygónk védelme.

A globális fogyasztás növekedésével nő a vásárlással járó hulladék mennyisége is. Mivel törődnünk kell azzal, amit kitermelünk és ami évekig velünk is marad, nemzedékünk feladata feltalálni a felesleges anyagok új feldolgozási módjait. Szerencsére ma már elérhető technológiák lehetővé teszik ezen anyagok újrafelhasználását és feldolgozását.

Tehát mire is kell figyelni a megfelelő jóga ruházat kiválásztásánál?

  • A gyártó (márka) fontos szempont lehet. Ma már nem ritkaság az a gyártó, aki törődik a ruhagyártás ökológiai oldalával. A ruházat tanúsított szövetből készül, amely megfelel az Oeko-Tex szabványnak. Az OEKO-TEX szabvány a nyers, félkész és kész textiltermékek világszerte elismert tesztelési és tanúsítási modellje a feldolgozás minden szakaszában, és a felhasznált kiegészítőkre is vonatkozik. A sok kritérium egyike a mérgező anyagok és lágyítók használatának betiltása a termék bármely részében. Ilyenek például a Manduka, Bodhi, Onzie vagy ALO márkák.
  •  Környezetbarát anyagok például a biopamut, a kender, a modál és a tencel.

alo blog

Forrás: ALO Yoga

Összegzésként csak annyit tehetünk hozzá, hogy ne felejtsük el, hogy a természetben minden mindennel összefügg. Ha jól vigyázunk rá, akkor vigyázni fog ránk is. A környezetet védő ruhák kiválasztásával felelősséget vállalunk környezetünkért. Ez a felelősség pozitív energiával tölt el, ami mindenképpen befolyásolja a kedvedet, a mindennapjaidat és a teljesítményedet is. Ez egy nagy ciklus.

Ezért válassz minőséget, hogy testben és lélekben is jól érezd magad :)