A földön ülés egészségügyi előnyei - párnák, meditációs párnák és székek, Zabutonok

ül a földön a földön

A földön ülés egészségügyi előnyei

Ahogy a cím is sugallja, a földön ülés valóban számos előnnyel jár. Akár a munkád során vagy kénytelen hosszú órákon át ülni, vagy sokat ülsz otthon, cikkünk megváltoztathatja a véleményed ebben a témában. 

A földön ülés lehetővé teszi a test alsó részének izmainak nyújtását

A rendszeres földön ülés hozzájárul a test jobb mobilitásához, mozgékonyságához és rugalmasságához, miközben aktívan nyújtja tested alsó részét. A földön ülés gyakorlása szintén hozzájárul a központi (core) izmok természetes stabilizálásához.

Abban a pillanatban, amikor nem támogat aktívan egy szék vagy a fotel támlája, a tested kénytelen természetes módon bekapcsolni a test közepének izmait, ezzel támogatva a tested stabilizálódását. Az erős core izmok pedig elengedhetetlenek nemcsak sport vagy jóga közben, de a séta és egyéb, mindennapi tevékenység során is. 

POZITÍV HATÁSOK RÖVIDEN: ül a földön

  • változatos gyakorlás
  • jobb rugalmasság és mobilitás
  • az emésztőrendszer támogatása
  • a test közepének (core) aktivizálása és erősítése
  • javítja a vérkeringést

Jobb testtartás

A padlón ülve csípőd és combjaid kevésbé lesznek lekötve. A földön ülés lehetővé teszi a csípőhajlító izmok nyújtását, így a csípőízületed nem lesz merev több órás ülés után sem. Ha rendszeresen ülsz a földön, lényegében "kényszeríted" testedet, hogy egyenesen tartsa a hátadat, így támogatva a jobb testtartást.

A földön ülés eleinte kimondottan kellemetlen érzés lehet, és aktív húzó érzést érezhetsz a hát- és csípőizmokban. Idővel azonban csontjaink és ízületeink alkalmazkodnak az általunk rendszeresen végzett tevékenységekhez és mozgásokhoz, így fokozatosan tapasztalni fogjuk a csipőízületek nagyobb rugalamsságát és magasabb mozgástartományát. Ha már serdülőkortól igyekszünk rendszeresen a földön ülni, izmaink sokkal rugalmasabbak lesznek és jobban funkcionálnak majd különböző tevékenységeknél. Segíthetünk meditációs párnával vagy takaróval magasabbra párnázni a medencét, mint a térd helyzete. A párna magassága teljesen individuális, az általában ajánlott egy körülbelül 20 cm magas párna.

Harcolj a krónikus fájdalom ellen a földön ülve

A földön ülés elősegíti a hát- és a váll izmainak fokozatos ellazulását, így nem lesznek túlterhelve a mindennapi tevékenységek során. Ha tartod a megfelelő testhelyzetet a földön ülve, akkor aktívan erősíted hasizmaidat és a core izmokat, ezzel egyidejűleg pedig csökkented a nyomást a hátizmokban. Ezzel egyidejűleg csökkentheted a nyak- és váll fájdalmát és mervségét is.

Melyek a leggyakoribb ülőhelyzetek?

A földön ülés gyakorlásakor vigyázni kell, hogy a hátunkat ne domborítsuk ki, mivel az a helytelen testtartás miatt megsokszorozhatja az egészségügyi problémákat. A test minden részének optimális vérkeringésének biztosítása érdekében ideális néhány másodperces szünetket tartani a földön ülés során, és tenni pár lépést, esetleg egy rövid sétát. Melyek tehát a földön ülés leginkább ajánlott módjai?

  • Keresztezett lábakkal: a klasszikus és népszerű "török ülés" az egyik leggyakoribb és egyben kényelmes ülőhelyzet. Érdemes megjegyezni, hogy a földön történő, keresztezett lábú étkezés elősegíti az optimális emésztést, mert a test jelzi az agynak, hogy felkészülhet az emésztésre.
  • Guggolás: ez a fajta ülés talán kényelmetlenebbnek hangozhat, viszont annál hatékonyabb. A guggolás segíti a i rugalmasságot.
  • Térdelés: pihentető és kellemes helyzet, amely garantálja a kényelmet akár több órás ülés közben is. Ne felejtsd el azonban rendszeresen kinyújtani az alsó végtagokat, esetleg szükség szerűen tenni egy rövid sétát.

, ülések, üléspárnák

Miután elolvastad ezt a rövid, ám átfogó elméletet, próbáld bátran belevetni magad a gyakorlatba :). Találd meg az ideális helyet a földön, válassz ki egy kényelmes takarótmeditációs párnát vagy egy Zabutont vagy futont, esetleg egy klasszikus és hőn szeretett jógaszőnyeget, és próbáld ki saját magadon a földön ülés előnyeit. A gerinc kényelme érdekében eleinte kipróbálható a Mandir szék is. Mi beleszerettünk ebbe a "gyakorlatba", sőt, ez a cikk is a földön ülve íródott :)

A földön üléssel együtt javasoljuk a test alsó részének nyújtását is, pl. jóga gyakorlatokkal vagy sétával. Ajánljuk rövid időintervallumokkal kezdeni, és fokozatosan növelni a földön ülve töltött időt - így elkerülhető a kezdetekben jelentkező kényelmetlen, idegen érzés :)

A meditációs párnák kiválasztásáról szóló cikkünket pedig itt találod :).