Miért érdemes a SHATKARMA vagy a KRIYA tisztító technikákat alkalmazni?

"A tisztaság javítja a megismerés képességét – az elme pontosságát, az érzékszervek feletti uralmat és az ember lényegének észlelésének képességét." Yogasutra II.41

orrzuhany

A tisztítási technikák egykor a jóga szerves részét képezték, és legfőképp a jógagyakorlatok előtt alkalamzták őket. Céljuk, hogy megtisztítsák a fizikai testet és a mentális állapotot, és eltávolítsák belőlük a szennyeződéseket (vagyis a méreganyagokat és a tisztátalan gondolatokat), amelyek a gyakorló útjába állhatnak végső célja, a szamádhi elérésében.

Réges-régen a tisztítási technikákat diszkréten kezelték, és a tanártól személyes beavatáson keresztül csak a legjobb gyakorlóknak adták át. A kriják továbbra is a test és az elme megtisztítására szolgálnak, és felkészítik a gyakorlót a technikák magasabb formáira (koncentráció, meditáció). Szerepük rendkívül fontos a jógában, legalább annyira mint az ászanáknak (jógapozíciók) és a pránájámának (légzésgyakorlatok). 

A klasszikus jógaszövegek 6 tisztító technikát írnak le a jógát gyakorolni vágyók számára, amelyek a testi és lelki megtisztulást is figyelembe veszik. A tisztítási technikák krija vagy shatkarma néven is ismertek. De mit is jelentenek pontosan? A „shat” kifejezés hatot jelent, a „karma” pedig tevékenységet/tettet, tehát hat alapvető hagyományos eljárás létezik, a megtisztulás típusa szerint osztva.

A Kriya-t gyakran a mozgás értelmében emlegetik. Egyszerűen lefordítva ez 6 mozdulat vagy cselekvés, amelyeket a hagyományos Hatha Yoga Pradipika is leír. Az alábbiakban mindegyiket kicsit közelebbréol is megvizsgáljuk. 

néti csésze

Miért gyakoroljuk a Shatkarmát?

A Shat hatot jelent, a karma szó pedig cselekvést. A Kriya mozgást jelent. Ha a tanuló a jóga gyakorlása mellett döntött, tanára először a megtisztulási technikákba adott beavatást, majd a jóga 8 szintje közül egy másikat (astanga) gyakorolhatott. Ahhoz, hogy a tanuló előrehaladjon az úton, először a teste (méreganyagoktól való megszabadulás) és elméje (a tisztátalan gondolatoktól való megszabadulás) megtisztításának kellett szentelnie a figyelmét. Az egyik hagyományos műben, a Shatkarma Samgrahah-ban 46 kriját is említenek, de ezek inkább csak az eredeti 6 technika különböző változatait takarják.

Legtöbben felnőttkorban ismerkedünk meg a jógával és kezdjük el rendszeresen gyakorolni. Addig nagyon sok mentális és fizikai minta telepszik meg bennünk, amit ezalatt az idő alatt magunkba szívtunk. A tisztító technikák segítségével visszatérünk ezekhez a mintákhoz, és megpróbáljuk őket átalakítani, megtisztulni tőlük. A tisztítás azt jelenti, hogy megtisztulunk a régi mintáktól, megszabadulunk a feleslegestől, így teret nyitunk az új sejteknek, gondolatoknak, mintáknak, viselkedésnek.  

Mindannyian szükségét érezzük időről időre a teljes megtisztulásnak. Ha már átestünk néhány tisztuláson, akkor jól tudjuk, milyen pozitív hatások követik majd ezt a kezdetben néha kellemetlen folyamatot.   

Milyen típusú tisztítási technikák léteznek?

A tisztító technikák erősítik az immun- és idegrendszert, ami segít a betegségek kezelésében és megelőzésében. A tisztító technikák gyakorlását ezért gyakran használják a jógaterápiában. A következő a tisztító technikákat ismerjük: 

  1. A fizikai test tisztítása - magába foglalja az orrnyálkahártya tisztítását - neti csésze - tovább osztva jala netire (sós vízzel való tisztítás) és szutra neti (kendővel való tisztítás) - , az emésztőrendszer tisztítását, a nyelv tisztítását (dhauti), a belek tisztítását (basti, valamint shankhaprakshalana) és a hasi szervek masszázsát (nauli).
  2. Mentális és érzelmi megtisztulás -ide tartoznak a légzőgyakorlatokt (kapalabhati - pránájáma) és a fókuszált tekintettel való mentális tisztítás (tratak) 

Az egyes shatkarmák a következő egészségügyi problémákon segíthetnek:

  • Neti - allergia, szénanátha, asztma
  • Dhauti és basti – migrén, asztma, depresszió, bőrproblémák, akne, gyomortisztulás, elhízás, székrekedés, elősegíti a jó emésztést, mérsékli a gyomor magas savasságát, ízületi problémák
  • Naulí – a hasi szervek megfelelő működésének támogatása, székrekedés ellen, csökkenti a zsírt a hasi területen
  • Kapalabhati – asztma, allergia, serkenti az agyműködést és növeli a koncentrációs képességet, támogatja a belső szervek masszírozását, támogatja az anyagcserét és az étvágyat
  • Tratak - allergia, szénanátha, szemproblémák, harmonizálja az idegrendszert és oldja az feszültséget, szorongás, depresszió, támogatja a memóriát

Ide tartozik például a nyelv, a szemek, a fülek, a fogak és a húgyutak tisztítása. Végül ismerünk még energiatisztítási technikákat is (ún. prána tisztítás), amelyek a magasabb szintű jógagyakorláshoz szükségesek.

Ma a leggyakrabban használt praktikák közé sorolhatjuk az orrnyálkahártya vízzel történő tisztítását - jala neti, a nyelv tisztítását - jiva mula, az emésztőrendszer tisztítását - shankprakchalana, hasmasszázs - nauli és a kapalábhati, amely gyakran gyakorolják hatha jóga órákon.

A tisztítási technikáknak is megvannak a maguk ellenjavallatai. Ha szeretnéd kipróbálni a fent leírt technikák némelyikét, jobb, ha előzetesen konzultálsz egy tapasztalt jógaterápiás tanárral vagy ájurvédikus orvossal.

Dhauti: Megtisztulás a hatha jóga szerint

A nyelv a táplálékból kapja a pránát

A Dhauti jelentése "mosás". A gyomor, a belek, a fül és a szem tisztítása mellett a nyelv megtisztítását is magába foglalja. A hatha jóga szerint a nyelv szorosan kapcsolódik az agy tevékenységéhez, és segíti a prána finom formában történő felszívódását a táplálékból, hogy a későbbiekben felhasználható legyen.

A nyelv egy szenzor, amellyel nemcsak az étel ízét vagyunk képes érzékelni, és ha kellően megtisztítjuk és érzékenységünk fejlesztésén is dolgozunk, funkciója ennél jóval továbbmutat. Ha a nyelv sejtjei túlságosan eltömődtek, még az étel ízét sem tudjuk teljesen érzékelni. Ezenkívül az élelmiszer-feldolgozás után a szájban képződő bevonat a nyelven is megmarad, és ismét egyfajta gátat képez és megakadályozza az élelmiszer ízével és energiájával való közvetlen érintkezést. 

Nyelvkaparó

Az Ayurvédában a nyelv rézkaparóval történő reggeli tisztítása a napi szájhigiénia része. Hagyományosan fakaparót használtak a jógában, aminek az volt az alapja, hogy egy mangó vagy más rendelkezésre álló fa gallyával megtisztították a nyelvet :) Ma már többféle anyagból készült kaparóval találkozhatunk. A nylevkaparó segít finoman eltávolítani a lepedéket a nyelvéről.

BLOGPOPIS1080x430nasirku2 (28)

Ezt a rutint naponta 1-2 alkalommal ajánlott elvégezni. Fogd meg a kaparót a két végén, és húzd le a lepedéket a nyelvedről, amíg annak színe teljesen rózsaszín nem lesz. Ez a rituálé mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, de eltávolítja az egyik napról a másikra a nyelven felgyülemlett baktériumokat és méreganyagokat. Ezenkívül a nyelvkaparóval történő tisztítás megakadályozza a rossz leheletet és a torokfájást.

A kínálatunkban megtalálható nyelvkaparók 100% rézből készültek. Antibakteriális és antimikrobiális hatásuk miatt a rézből készült nyelvkaparók sokkal higiénikusabbak, mint a műanyagból készült párjaik. A réz nem rozsdásodik. Használat közben azonban elszíneződhet vagy patinásodhat. Ezt ecettel és sóval lehet eltávolítani.

Jala néti - a légutak tisztítása

Szabad légzés

Különösen az őszi időszakban, illetve a tavaszi allergiaszezonban célszerű alkalmazni az orrzuhanyt. A Jala neti egy hagyományos indiai gyakorlat, amely az ájurvédából származik, és segít a jógiknak a pránájáma és az ászana gyakorlás mélyebb elsajátításában.

A Jala neti lényege a víz és az abban oldott só kombinációjának gyógyító erejéből származik.  Az orrüreg tisztítása lehetővé teszi számunkra, hogy több pránát szívjunk fel energiacsatornák (nadis) segítségével, amelyek nagyon erősen koncentrálódnak az orrban. A nyálkahártyák tisztasága nagyon fontos a prána további eloszlásához a szervezetben.

Ezenkívül fontos a két orrlyuk egyensúlya is, ahol mindegyik egy agyféltekéhez tartozik. A tisztaság és a tér lehetővé teszi, hogy testileg és energetikailag is visszanyerjük a test egyensúlyi állapotát. Már az ősi Hatha Yoga Pradipika szöveg is említi a légzés szabályozásának fontosságát. A légzés ereje a gondolkodás erejéhez vezet.

 

A Jala néti alkalmazása

A folyamat meglehetősen egyszerű. Körülbelül fél liter meleg vízben (amelyet használat eléott átforralunk, majd megvárjuk, míg kihűl) oldjunk fel egy teáskanál tengeri sót (később lehet alacsonyabb hőmérsékletű is). A lényeg, hogy izotóniás, tehát saját testünk sókoncentrációjához hasonló sóoldatot kapjunk. Töltsd fel színültig a néti kannát. Javasoljuk, hogy a használathoz készíts magad mellé törölközőt is, illetve néhány szalvétát, hogy utána megtisztítsd az orrod.

Hajolj a mosdó fölé, és helyezd be a teáskanna nyakát az egyik orrlyukba úgy, hogy a folyó víz a mosogatóba folyjon. Döntsd a fejed olyan szögbe, hogy a víz szabadon tudjon folyni. Néha többször is meg kell próbálni megtalálni a helyes pozíciót, a lényeg, hogy a második lyuk alacsonyabban legyen mint az, amelyikbe a vizet öntöd. Lélegezz természetesen, szájon keresztül. Ismételd meg ugyanezt a másik orrlyukkal is. Ezután lélegezz ki és fújd ki az orrod.

Kezdetben előfordulhatnak nehézségek, légy türelmes, előbb-utóbb természetesen belejössz :)  Az öblítést a nap bármely szakában végezheted, próbáld ki, hogyan hat rád a gyakorlat a különböző napszakokban.