A tisztitó rituálék történelme és fontossága

A rituálék gyakorlása nagyszerű módja annak, hogy szimbolikusan új fejezetet kezdjünk az életünkben. Legyen szó a megtisztulásról vagy egy új kezdetről, a lényeg, hogy a megfelelő ritmusban megbirkózzunk az élet természetes változásaival. A rituálék az emberiség hajnala óta a világ szinte minden nemzetének mindennapi életének részét képezik.

"Ima, harc, tánc, ének – az emberi rituálék megvilágíthatják a közösség növekedését és a civilizáció eredetét." /Dan Jones/

A rituálék nagymértékben befolyásolják társadalmi felfogásunkat és az idő múlásával, a körülöttünk lévő folyamatokkal és változásokkal kapcsolatban (csak nézzük meg az évszakok fordulója körüli rituálékat). Az antropológusok hosszú ideje tanulmányozzák az egyes kultúrák és nemzetek társadalmi rituáléit, hogy jobban megértsék, miben hisznek, mit értékelnek és hogyan érzékelik az élet változásait.

 

rituálék

A pszichológusok meghatározása szerint "a rituálé szimbolikus cselekvések előre meghatározott sorozata, amelyet gyakran formalitás és ismétlődés jellemez, és amelynek első pillantásra nincs közvetlen instrumentális célja." Mindezek elengedhetetlen gyakorlatok a közösségi szellem építésében, pótolhatatlanul támogatják az együttműködést és fontos pontokat jelölnek meg a közösség tagjainak életében. Bár néha az egyéni szertartások és rituálék logikátlannak és furcsának tűnhetnek, minden emberi kultúra részét képezik.

Bár még nem teljesen ismert, hogyan működnek, a rituálékról bebizonyosodott, hogy nagymértékben csökkentik a szorongást, növelik a teljesítményt és az önbizalmat, és még azokra is hatnak, akik nem hisznek bennük.

A füstölés rituáléjának rövid története

Evolúciós szempontból az emberek érzékei közül a szaglás és hallás a legérzékenyebbek. Ezekre az érzékekre volt szükség a túléléshez, hogy a történelem előtti ember a lehető leggyorsabban felmérhesse, támadjon-e vagy meneküljön a veszély elől. A történelem előtti időkben a szaglás radarként szolgált, és információkat gyűjtött a külvilágból.

Szaglósejtjeink az agy azon részéhez (a limbikus rendszerhez) kapcsolódnak, amely irányítja az összes alapvető, "primitív" funkciónkat, mint például az ösztönök, a szexualitás, a stresszreakciók, az emésztés vagy a hormontermelés. Valamikor a szaglásnak óriási gyakorlati jelentősége volt, az emberek szaglás alapján különbséget tudtak tenni az ehető és a mérgező ételek között.

Az illatok folyamatosan behatolnak lényünk mélyére. Érzelmeket váltanak ki, megnyugtatnak, felébresztik rég elfeledett emlékeinket. Az emberek egykor hihetetlen képességgel rendelkeztek az egyedi illatjegyek felismerésére, ami az ipari illatok és és illatosított termékek korszakában már szinte teljesen eltűnt.  

A füstölés története egyidős a tűz használatával. A társasági élet középpontjában, vagyis tábortűz körül füstöltek gyógynövényekkel, illetve erős aromájú fával. Az első füstölőanyag valószínűleg a borostyán volt, amelyet (talán még nem teljesen tudatosan) levegőtisztításra és ionizációra használtak. Idővel az emberek elkezdték tudatosan használni a virágok, gyógynövények és fa illatának hatását hangulatuk befolyásolására.

Az égetett növényekre az isteneknek ajánlott áldozatként tekintettek.

fertőtlenítés

 

Az ókori Egyiptom volt az első olyan kultúra, ahol az illatok fontos szerepet játszottak a mindennapi életben. Az ókori egyiptomiak reggel, délben és este különféle gyógynövényeket égettek. Gyógynövények égetésével gazdagították a társasági életet, de leginkább vallási szertartásokhoz használták őket. Az illatok az istenek örök életét jelképezték, és elválaszthatatlan elemei voltak a halottkultusznak. A mezopotámiai minósziak és mükénéiek a rituálék során rutinszerűen égettek sáfrányt. Az asszírok cédrust, ciprusfát, borókát, puszpángot és fenyőt égettek.

A füstölési rituálé  pontos kezdete a Közel-Keleten nem teljesen ismert. Egyes történetek szerint az itt élő népek már Mohamed idejében is mesterei voltak az illatoknak. Parfümöket, illatos olajokat és tömjént nagy mennyiségben és kiváló minőségben gyártottak. Különféle gyógynövényeket és azok higiéniai célú felhasználását is említi a Korán. Arábiában az élet minden területén használtak füstölőket – a szerelmi életben, gyógyászati célokra, démonok kiűzésére vagy a társasági élet különböző alkalmaira.

Japánba a füstölés hagyományát buddhista szerzetesek hozták be nyugatról. Később a felsőbb osztályok rituáléjává vált, és egyfajta művészetnek számított. A füstölésnek gazdag és régi hagyománya van Indiában és Kínában is, ahol szintén ősidők óta használják őket.

Az amerikai indiánok évezredek óta használják a füstöt különböző alkalmakkor. Az aztékok aromás anyagokkal kereskedtek, és gazdag kereskedelmi hálózatokat építettek ki az egész kontinensen. Míg Dél-Amerikában gyantával füstöltek, addig északon szent gyógynövényeket, például fehér zsályát használtak.

A füstölésnek Európában is gazdag kultúrája van, elsősorban népi varázslatban és gyógyításban használták őket, ezzel megteremtve a gyógynövénytudomány alapjait. Az ókori rómaiak és görögök gyakran használták a füstöt a vallási szertartásokon, de a mindennapi életben is. Az ókori rómaiak fahéjat égettek a temetéseken, rozmaringot pedig gyógyítás céljából. Az ősi kelta gyakorlat az ún. „saining”, melynek során tűz és víz segítségével embereket, állatokat, közösséget gyógyítottak, a növények szellemének segítségével megtisztították a teret.

Gyógynövény kötegek

A "smudging" (gyógynövények és növényi gyanták égetése gyógyászati és spirituális célból) ősidők óta használatos gyógyításra, a felgyülemlett érzelmi vagy spirituális negativitás eltávolítására és pozitív energia előhívására. Gyógynövény kötegeket füstölésre évszázadok óta használnak. Az amerikai indiánok szertartásokon használták őket otthonok megtisztítására, különféle betegségek és gonosz szellemek elűzésére.

fűtőtest

A legfrissebb tanulmányok azt mutatják, hogy amellett, hogy energetikailag megtisztítja a teret, a egyes gyógynövény kötegek füstje erős fertőtlenítőszer, amely akár 24 órán keresztül képes megtisztítani a levegőt a káros baktériumok 94%-ától.

Tömjén rúd

A tömjénrudak aromás biológiai anyagokból, általában növényi részekből és illóolajokból készülnek, amelyek elégetve intenzív, átható aromájú füstöt hoznak létre. A légkör javítására, relaxációs terápiákban és meditációkban használják.

tértakarítás

A füstölőrudak égetésének rituáléját a történelem során különféle kultúrák gyakorolták. Bár céljai kultúránként nagyon eltérőek voltak, a spiritualitással való kapcsolatát soha nem kérdőjelezték meg. Az ókori Kínában a meggyújtott pálcikák füstjét használták az eltelt idő mérésére, Mexikóban szertartások alkalmával használták őket, Dél-Ázsiában pedig imáknál és istentiszteleteknél gyújtottak füstölő pálcákat.

Tisztító rituálék a modern világban

Életünk során mindannyian megtapasztaljuk a negatív energiákat hatását magunk körül. Néha elég egy rossz nap a munkahelyünkön, egy konfliktus, egy stresszes helyzet otthon vagy egy negatív gondolkodású ember jelenléte. Ha hagyjuk, ezek az energiák egészségünkre is hatással lehetnek. Az egyszeri (vagy rendszeres) rituálék gyakorlása segít megtisztítani a negativitást testünkből és otthonunkból.

1. Szilárd szándék

Tűzz ki határozott, szilárd szándékot, mielőtt belekezdenél megtisztítani környezetedet. Talán arra van szükséged, hogy megtisztítsd a szobát a kedvezőtlen energiáktól, vagy több szeretetet és megértést szeretnél bevonzani otthonodba.

2. A tér tisztítása

Ha meg szeretnéd tisztítania a teret a negatív energiáktól, ne felejtsd el kinyitni az ablakokat és az ajtókat, hogy a nem kívánt energia zökkenőmentesen áramolhasson tovább. A következő gyógynövények alkalmasak a tér tisztítására: rozmaring, mirha, cédrus, fenyő, boróka, tömjén, vetiver, pacsuli, lótusz. A tökéletes szobatisztítás érdekében adjunk hozzá hangokat is a rituáléhoz, pl. tibeti tálak, cintányérok, éneklés vagy taps.

3. A szervezetünk tisztítása

Ha jólétünkről van szó, nincs olyan univerzális szabály, amely mindenkire egyformán vonatkozna. Ezért összegyűjtöttünk neked néhány napi rituálét, amelyek segítségével újra megtalálhatod az egyensúlyodat:

Légzéstechnika - a légzéstechnikákat különféle okokból gyakorolják, általában az idegrendszer megnyugtatására, a koncentráció javítására és az ember érzelmi állapotának javítására.

Meditációa világot és a külső tényezőket nagyon nehéz befolyásolni. De amit befolyásolni tudunk, az a gondolkodásmódunk és az átfogó megközelítésünk. A meditáció hatékony segítő lehet a lelki és testi egészség felé vezető úton. A meditáció egy olyan tevékenység, amelyben megtanulunk a jelen pillanatra figyelni. 

Érdekelhet: A meditáció alapjai és miért is érdemes meditálni

Füstölés, aromaterápia – ahogy fentebb említettük, az illatok nagymértékben befolyásolják lelki és érzelmi állapotunkat. A füstölés megkezdése előtt javasoljuk, hogy megfelelően készülj fel a rituáléra. Először is válaszd ki a megfelelő illatot. Egyedi célokra készült illatválasztékot válogattunk össze:

  • Meditációhoz: szantálfa, jázmin, agarfa, tömjén, lótusz, vanília, magnólia, mirha.
  • Lelki munkához, tanuláshoz: szantálfa, bergamott, agarfa, fahéj, tömjén, vetiver, zsálya.
  • Romantikus pillanatokhoz: ylang-ylang, frangipani, jázmin, magnólia, pacsuli, pézsma, szantálfa, vanília, rózsa.
  • Felfrissülésre: rozmaring, bergamott, citronella, eukaliptusz, boróka, kámfor, zsálya, mirha, vetiver.
  • Stressz ellen: bergamott, champa, rózsa, levendula, kókusz, vanília, vetiver.
  • Gyógyításra: levendula, agarfa, szantálfa, mirha, tömjén.

A füstöléssel történő tisztítás menete:

  1. Győződj meg arról, hogy jól szellőző helyen tartózkodsz.
  2. Fogd meg a gyógynövényköteget az ellenkező végén mint amit meg akarsz gyújtani.
  3. Tartsd 45 fokos szögben, gyújtsd meg és hagyd égni kb. 20 másodpercig, majd óvatosan fújd el a lángot.
  4. Helyezd a füstölő köteget az abalone kagyló tetejére, és egy tollal (vagy valamilyen puha anyaggal) segítsd a füst szétterülését a térben.
  5. Ügyelj arra, hogy a köteg közelében ne legyen semmi gyúlékony, pl. szőnyegek vagy függönyök.